Kuhajte s Jabukom: Hercegovačka pura

Jedno od starih prepoznatljivih jela Hercegovine je pura i lučnica. Hercegovačka pura se priprema na prepoznatljiv, “prospit” ili “zrnast” način.

Ovo tradicionalno jelo našeg kraja obilježava jednostavnost sastojaka i pripreme i vrhunska kvaliteta namirnica tako da je ova u stara vremena težačka hrana postala vrhunski specijalitet.

Ne treba miješati palentu s kukuruznim brašnom jer palenta je kukuruzno brašno koje je već termički obrađeno. Za pripremu pure bilo bi idealno imati domaće kukuruzno brašno mljeveno u mlinici.

Pura se može kombinirati uz razna jela kao što su razne vrste mesnih i povrtnih umaka, ali poslužena uz lučnicu je nešto posebno.

Sastojci:

• 500 g kukuruznog brašna
• 1 l vode
• Soli
• 1/2 l kiselog mlijeka
• 100 g masla
• 5 režnja češnjaka

Priprema:

1. U posudu ulijte vodu, dodajte soli i pustite da proključa. Posuda koju odaberete treba biti dovoljno velika da ulivena voda ne zauzima više od dvije trećine posude.

2. Kada voda proključa, uspite kukuruzno brašno u vodu pazeći da brašno usipate u sredinu posude. Usuto brašno će u vodi formirati “otočić” oko kojeg će ključati voda.

3. Nakon što ste usuli brašno u vodu, ostavite da ključa par minuta.

4. Kroz sredinu “otočića” od kukuruznog brašna probušite rupu tako da je popuni voda.

5. Ostavite sve da ključa u polupoklopljenoj posudi na laganoj vatri oko 40 minuta.

6. Nakon što je voda dovoljno iskuhala, možete zamiješati brašno i vodu ne sklanjajući posudu s vatre, pazeći da ne ostane suhih grudica brašna.

7. Za miješanje pure potrebno je dosta snage jer će smjesa postati jako gusta, a nakon ukuhavanja će mjestimično formirati grude i postati “prospita”. Ako želite da pura bude “prospitija”, tada više ukuhajte vodu kao što je to napravljeno u receptu, a ako želite da bude više u grudama tada manje ukuhajte vodu. Normalno je da se jedan dio kukuruznog brašna prilikom miješanja zalijepi za dno posude.

8. Puru servirajte i prelijte lučnicom.

Lučnica:

9. U posudu ulijte kiselo mlijeko, dodajte uprženo maslo i isjeckani češnjak.

Dobar tek!

Nastavite kuhati s Jabukom i pronađite još mnogo recepata!

(www.jabuka.tv) 

24 komentara

 • Za ” münchen bojna” : pises prije pedeset godina te otrala pura! Znam da su nasi torovi bili puni ovaca, cetri krave, konj , magare, kokosi! Mesa bilo kolko os! Tako je sigur i kod tebe bilo! A pura: To je ONO NESTO NASE! Nemoj mislit da ne idemo mesa! Ali pura obavezno!

  7
  1
 • Za” tirsmisu” : ja sam Luca, ne lucka! Ozbiljno pitas ili…?? Kupim puru, u tecu vode i soli, poklopim. Cim zavre, odmaknem tecu, uspem puru i mutilicom dobro izmisam! Lipa, mekana, topla! Posata misam! U stranu tecu, ugrijem buter, dodam sol , bili luk, kad pozuti sklonim s vatre. Uspem kiselinu , izmisan, puru u casu , polij lucnicom i udri! A ti , kako ti pravis??

  1
  1
 • Za ” Ivanu” : konacno lipo ime na portalu! Ne sve anonimus ili… ili..! Evo ti kad os jos : U Imockom lipim kraju vako prave:: uvate pivca, ocerupaju , opale perje, cila uvale u lonac, posole, vare dok se ne svari. Izvade pivca, i u tu vodu si se pivac varia( juhu), uspu kuruzno brasno( pravi hrvacki klip) i vare! Sa puracom, ne misa se dok sve ne uvre! E tek onda udri misat. Sat vrimena. Dok se ne svari. Sluzi se toplo sa pivcom!! I udri!

 • Za” anonno” : da ti se ne slomi misajuci!!! Kozna kad si ga zadnji put koristija!!!!Dotat cu ja, sta je sigur – sigur, mutilicom

 • Za ” anonimno ” 29.5. u 17.20:::: eto vidis na ovaku svetu ranu se nesmi nista iskreno napisat!! Odma se javi neki kreten koji to okrece na bezobrazluk! Takk im triba i vratit! Nije mi bila namjera, ali san morala! Pura i lucnica je svetinja i zakon!!! Ako os jos koji recept javi se!!

 • Ma, recept je samo priblizno tocan. Naime , nije potrebno kuhanje od 40 minuta prije pocetka mijesanja , dovoljno je15 minuta. Mijesanje je bilo kvalitetno ako pura ne zagori znaci nema lijepljenja za dno. Ako malko zagori pura ne valja.Za mijesanje je potrbna drvena mjesaca. Pura se moze doumjesati izvan peci. Suhi grudvica (ajduka) kako smo ih mi zvali , ne bi smjelo biti. Preliv je za mene najbolji rastopljeni kajmak i cvarci.

  1
  1
 • Odličan recept, bas kako je puru pravila moja baka, ovo sam dugo trazila. Sve mjere odlične, detaljne upute stvarno vam svaka cast

Komentiraj: