Kuhajte s Jabukom: Grašak na meksički

Sezona je graška i vrijeme kad je ta mahunarka najukusnija. Iako ga tijekom cijele godine možemo kupiti zaleđenog, ovaj mladi grašak ima najljepši miris, tanku opnu, a u varivima i juhama predstavlja pravo bogatstvo vitamina A, B1, B2, B6, C, K, te minerala kalija, željeza i magnezija. Uz to, grašak je bogat i bjelančevinama (legumin, legumelin, vicilin, trigoneli).

Imajući ovo na umu, ekipa portala Jabuka.tv vam danas donosi jedan pomalo neobičan recept s graškom koji će se posebno svidjeti svim ljubiteljima meksičke kuhinje.

Grašak na meksički

Sastojak (za 8 osoba)

Količina

Poveći crveni luk 1
Češnjak 2 režnja
Paprika 2
Poveći krumpir 2
Mrkva 2
Pasirana rajčica 0,2l
Grašak 500 g
Mahuna 500 g
Svježa pileća prsa (ili crveno/mljeveno meso) 1/2 kg
Zaleđeni kukuruz 250 g
Mješavina začina za tortilje, burritose ili meksička mješavina /

PRIPREMA:

1. Satak vremena prije pripreme (a može i ranije) narežite piletinu na manje komade (možete i na sitne kockice) i začinite ju mješavinom začina (2 čajne žličice). Budući da te mješavine u sebi uglavnom sadrže sol, ne trebate dodatno soliti. Pokrijte aluminijskom folijom i ostavite u hladnjaku.

2. Sitno nasjeckajte crveni luk i lagano ga pržite u velikom loncu na ulju, dok ne postane staklast. Sitno isjeckajte papriku i mrkvu i dodajte luku, a kad i paprika omekša, dodajte piletinu. Mješajte dok piletina ne pobijeli, a potom lagano podlijevajte vodom. Imajte na umu da ovo jelo ne bi trebalo biti previše “mokro”. Varivo jest, ali bi na kraju trebalo biti gusto.

3. Potom dodajte sitno sjeckani krumpir i dolijte vode da prekrije sve i da vrije. Dodajete mahune i kukuruz, te na kraju grašak. Posolite i popaprite po želji. Kušajte jelo kako vam ne bi bilo preljuto ali ni preblago. Kad je svo povrće gotovo skuhano, dodajte još malo meksičke mješavine začina, te sitno sjeckani češnjak i pasiranu rajčicu. Kuhajte još 5 minuta i to je to!

4. Ovo varivo poslužite sa kukuruznim kruhom i uživajte!

Dobar tek!

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: