Kuda ide ovaj svijet? Kamere će nadzirati i ocjenjivati ljude…

Kina do 2020. godine planira uvesti real-time sustav ocjenjivanja i rangiranja svojih građana na temelju njihovog ponašanja. Istinski jeziva vijest snažno podsjeća na zaplet jedne od epizoda serije Black Mirror – distopijske budućnosti u kojoj se ljudi međusobno ocjenjuju preko društvene aplikacije.

Komunistička partija Kine svoj sustav nazvala je svoj sustav društveni rejting, a ocjenjivanje ponašanja 1,4 milijarde kineskih  građana omogućit će im umjetna inteligencija i ukupno 600 milijuna kamera postavljenih na javnim mjestima. Partija tvrdi da će sustav biti potpuno funkcionalan do 2020. godine.

Najbolje ocijenjeni građani dobivat će VIP tretmane na aerodromima, imat će pravo na jeftinije kreditiranje, neće morati ostavljati depozite u hotelima i za iznajmljivanje automobila i imat će pristup elitnim sveučilištima.

Kinezima će doprinosi lokalnoj zajednici i kupnja kineskih proizvoda donositi bodove. S druge strane, izbjegavanje plaćanja poreza, pušenje na mjestima gdje pušenje nije dozvoljeno i kupovina proizvoda u supermarketima na koje država ne gleda blagonaklono – primjerice alkohola ili videoigri – bit će penalizirano, pa će im samim time pasti društveni rejting.

Loš društveni rejting imat će svoje posljedice – građani s lošim ocjenama neće se moći zaposliti na dobrim poslovima, neće imati pristup brzom internetu, a imat će problema ako odluče svoju djecu upisati u dobre škole.

Probnu verziju sustava Kina je već isprobala u provincijama diljem zemlje, pri čemu je korištena mreža od 200 milijuna kamera, tehnologija prepoznavanja lica, skeniranje tijela i geo-trackinga.

Provođenje pilot projekta vrlo je brzo pokazalo kako će stvar funkcionirati.

– Pokušao sam rezervirati avionsku kartu, ali rekli su mi da mi je letenje zabranjeno jer sam na listi ‘nevjerodostojnih ljudi’ – izjavio je novinar Liu Hu za CBS News, a prenose 24sata.hr.

Hu je bio cijenjeni istraživački novinar koji je otkrio nekoliko slučaja korupcije partijskih dužnosnika. Slučaj kada je jednog visoko rangiranog službenika optužio za iznudu. On ga je tužio za klevetu, a Hu je izgubio parnicu. Nakon toga, Hu je od suda dobio nalog da se mora ispričati, no sud je procijenio da njegova isprika nije bila iskrena.

Kao rezultat, drastično mu je srušen rejting na društvenoj ljestvici. 

– Ne mogu kupiti nekretninu. Moja djeca ne mogu ići u privatnu školu. Cijelo vrijeme osjećaš kako te ta lista kontrolira – izjavio je.

Stručnjak za kinesku ekonomiju i političku kulturu Ken Dewoskin kaže da kineske vlasti taje kako sustav ocjenjivanja stvarno funkcionira, ali napominje i da bi se vrlo lako moglo dogoditi da država zloupotrijebi sustav.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.