KUD ‘Rodoč’ u Sarajevu predstavio tradiciju zapadne Hercegovine

Prezentacijom tradicionalnih plesova pjevanja i nošnji zapadne Hercegovine u srijedu je na Šetnici Maka Dizdara u Sarajevu, ispred Federalnog ministarstva kulture, nastavljen program obilježavanja „Dana europskog naslijeđa pod motom „Živa baština“ u organizaciji Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević izrazila je zadovoljstvo odazivom na manifestaciju na kojoj se danas predstavilo Hrvatsko amatersko kulturno umjetničko društvo “Rodoč” iz Mostara.

BiH je kao jedan veliki cvijet koji ima mnoštvo latica. Svaka latica na cvijetu ima svoje mjesto. Naše kulturne raznolikosti treba da krase cvijet koji se zove BiH, kazala je Vlaisavljević, dodavši da su to stvari koje treba promovirati, pokazati građanima BiH i slati lijepe priče.

Govoreći o značaju čuvanja tradicije, ministrica Vlaisavljević je istaknula da tradiciju treba njegovati, jer je ona dio identiteta svakog naroda BiH.

Ona je istaknula da BiH ima svoje narode i njihovu tradiciju treba i njegovati i oživljavati i pokazivati je svima.

Umjetnički voditelj umjetničkog društva “Rodoč” iz Mostara Vedran Vidović kazao je da “Rodoč” njeguje izvorni folklor koji se njegovao u području naselja Rodoč, južnog dijela grada Mostara.

Također u svom programu imaju i noviju tradiciju kako narod danas živi, što narod danas pjeva, što prakticira.

Sve to predstavlja našu duhovnu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu kao naroda u BiH. Jednom je jedan čovjek rekao „što je sjećanje pojedincu to je tradicija narodu“ ,kazao je Vidović.

Program „Dana europskog naslijeđa 2023“, koje Federalno ministarstvo kulture i sporta obilježava pod motom “Živa baština”, počeo je 18. listopada, a završna manifestacije će biti organizirana u Mostaru, 12. prosinca.

Manifestaciju “Dani europskog naslijeđa” je utemeljilo Vijeće Europe sa članicama i ima za cilj usmjeravati pozornost javnosti na očuvanje, brigu i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa širom Europe, a kroz afirmaciju i predstavljanje vlastitog kulturnog naslijeđa kao važnog dijela zajedničke europske baštine.

Od država članica očekuje se da na popularan i način dostupan svakom čovjeku, promoviraju nužnost zaštite kulturnih dobara koja su bogatstvo i prigoda za razvoj svake zajednice.

(Fena)

1 komentar

  • Moze li mi netko objasniti, sta EU-simboli/zastava na slikama prestavlja? Sta „Dana europskog naslijeđa pod motom „Živa baština“ ima posla sa kriminalnom organizacijom EU? Koga hocete prevariti? “EU” u nikakvom pogledu ne zastupa konitnent Europu, niti narode, najmanje bastinu naroda. Hoce to prodati Hrvatima, da se guba u Briselu za njih brine?. Jadni mi koji nas Iskarioti prodase.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.