Kućni ljubimci pozitivno utječu na naše zdravlje

Ono što je dobro za srce ponekad je dobro i za mozak. Nedavna studija na starijima od 50 pokazala je vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Michigan ukazuje na to da učinak kućnih ljubimaca (‘pet effect’) ne štiti samo srce i crijeva, što je već poznata teorija, nego može imati važnu ulogu i u očuvanju funkcija mozga u starijoj dobi, piše Science Alert.

Rezultati se temelje na nacionalno reprezentativnom istraživanju koje je provedeno na više od 20.000 odraslih koji su odgovarali na pitanja imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo. Zdravstveno stanje ispitanika potom je praćeno u šestogodišnjem razdoblju.

Pokazalo se da su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje kognitivne rezultate od onih koji ih nisu imali. Taj je učinak bio vidljiv samo kod starijih od 65, kad se obično počnu pojavljivati simptomi demencije.

Ako je osoba iz te dobne skupine imala ljubimca pet godina postizala je bolje rezultate u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju riječi od vršnjaka koji ljubimce nisu imali.

Ovo otkriće je samo poveznica, a ne jasan dokaz da pet effect stvarno postoji, napominju znanstvenici.

Brojne su studije pokazale da su ljubimci dobri za zdravlje i puno je teorija zašto je tako, prenosi Hina.

Vlasnici pasa su, primjerice, prisiljeni šetati zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno kretanje je povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnim duljim životom.

Zna se i da životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što može ojačati imunosni sustav, posebno crijeva. Ili nas ljubimci jednostavno čine sretnima pošto studije upućuju na to da njihova prisutnost smanjuje usamljenost i stres.

U starijoj dobi to može biti važnije nego u mlađoj. Dokazano je da izolacija može promijeniti strukturu i funkciju mozga.

I dok su se mnoge studije dosad fokusirale na to kako vlasništvo nad psima i mačkama utječe na emocije i fizičko zdravlje, malo je onih koje su istraživale na koji način oni utječu na moždane sposobnosti.

Znanstvenici iz Michigana smatraju kako je to zbog toga što je potrebno dulje vrijeme da se pokažu pozitivni učinici kućnih ljubimaca na njihove kognitivne sposobnosti, prenosi Hina.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Aging and Health.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

   • Umjesto živine uzmite djete ili čuvajte nečije djete, roditelji će vam i platiti i biti zahvalni A živini zna se di joj je mjesto i ne mješajte živinu i ljudska bića.

    • 12:53
     Roditelji se trebaju brinuti o djeci ako ih već imaju.Pojedinim roditeljima trebaju sluge jer imaju djecu,zbog lijenosti i komocije svatko im je kriv!Imam i djecu i životinje i uživam!Miješaš ti kruške i jabuke!

 • Imam macka koji me vazda opominje damu dam nesto za pojest. Nikakve koristi od njega samo ga hranim macjom hranom. Nezna nista ulovit. Pokojni mi caca ga namecio na tu umjetnu hranu i sada nezna nista jest veda to. Nemam srca daga smaknem jer je isto tako umiljat.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.