Krvoproliće: Između 16 i 19 osoba ubijeno u katoličkoj crkvi

Polunomadski stočari ubili su iz vatrenog oružja 16 ljudi u napadu na jednu crkvu u središnjoj državi Nigerije koju je zahvatilo opće nasilje, javio je Reuters pozivajući se na policiju, dok CNN prenosi izjavu glasnogovornika državne policije Tervera Akasea da su dvojicu svećenika i 17 vjernika u katoličkoj crkvi ubili naoružani muškarci za koje se smatra da su stočari, muslimani, pripadnici etničke skupine Fulana.

Stočari su spalili gotovo 50 kuća tijekom napada i opljačkali cijelu zajednicu, rekao je Akase CNN-u. Prema Akaseu, napadači su nekoliko dana prije ovoga napada ubili 10 stanovnika toga sela, prenosi Jutarnji.hr.

Nasilni sukobi između pastira Fulana, koji su uglavnom muslimani, i poljoprivrednika koji su pretežno kršćani, u središnjem dijelu države datiraju do 2013. godine, izvijestili su lokalni mediji koje prenosi CNN.

Napade su provodile obje strane.

Sukobi su povezani s pravom na ispašu i gubicima plodne zemlje, rečeno je.

Glasnogovornik policije u državi Benue Mojsije Yamu izjavio je da se napad dogodio oko šest sati (0500 GMT) u selu Ayar Mbalom, u lokalnoj samoupravi Gwer East.

Šesnaest osoba potvrđeno je da je ubijeno, uključujući i dva svećenika, rekao je Yamu.

U središnjem dijelu države poznatom kao “Srednji pojas” u prvim danima 2018. godine ubijeno su oko 73 osobe, što je dovelo do masovnog pokopa u glavnom gradu države Benue Makurdiiju.

Sukobi su pritisak na predsjednika Muhammada Buharija manje od godinu dana prije izbora na kojima želi pobijediti i postavili su pitanje sposobnosti vlade da održava sigurnost u zemlji.

Buhari, 75-godišnji bivši vojni zapovjednik koji je obećao poboljšati sigurnost kada je stupio na dužnost u svibnju 2015. godine, najnovija ubojstva nazvao je gnusnima.

Kršenje mjesta bogoštovlja, ubijanje svećenika i štovatelja nije samo bijedno, zlo i sotonistično, nego je jasno sračunato na poticanje religijskog sukoba i guranje naše zajednice u beskrajno krvoproliće, izjavio je Buhari.

(Hina)


1 komentar

  • Sveti oče vaše stado se brutalno ubija ,podignite glas ,Katolici naj više stradavaju od onih koje vi najviše branite ,islam

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.