Krupne ribe tzv. Armije BiH bit će optužene u Hrvatskoj?

Nakon što su članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, državljani RH i BiH, početkom ožujka ove godine Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) predale prijavu protiv nekadašnjih 16 istaknutih, visokih časnika tzv Armije RBiH zbog ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, a Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) početkom listopada zatražio od institucija vlasti u BiH provjeru adresa prijavljenih, iz izvora bliskih istrazi mostarski Dnevni list doznaje da uskoro slijedi i podizanje optužnica.

Prijava DORH-u uslijedila je nakon što, kako je tada pojašnjeno, Tužiteljstvo BiH nije podizalo tužbe za zločine nad Hrvatima u BiH.

Časnici ARBIH nisu odgovarali za zločine nad Hrvatima

Iz DORH-a nisu mogli ništa konkretnije govoriti o tijeku istražnih radnji. Šturo je potvrđeno da su zatražene relevantne obavijesti od Tužiteljstva BiH, no da o pojedinostima u postupanju ne mogu govoriti, a sukladno članku 36. Zakona o državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Konkretno, radi se o prijavi hrvatskih stradalnika, gdje se na oko više od 50 stranica navode i opisuju zločini nad Hrvatima Hercegovine i središnje Bosne, pojašnjavaju vojne akcije Armije BiH, točno navode žrtve, stradanja i uništavanja imovine bh. Hrvata. Za ove zločine terete se nekadašnji vojni dužnosnici Armije BiH, među kojima su i generali Sefer Halilović, Jovan Divjak, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Selmo Cikotić, potom Enver Hadžihasanović, Vehbija Karić i drugi.

Prijava se temelji na tvrdnji da za zločine nad Hrvatima još nema kazne niti odgovornosti nekadašnjih zapovjednika.

Nakon što je DORH od domaćih nadležnih zatražio provjeru adresa osumnjičenih, za očekivati je da je istima upućivan poziv na saslušanja na kojima bi se časnici Armije BiH trebali izjasniti u svezi djela za koja ih se tereti. Procedura nalaže da bi saslušanje trebalo biti u DORH-u u Zagrebu ili, ukoliko to zatraže osumnjičenici u Tužiteljstvu BiH koje bi njihove izjave potom proslijedilo Zagrebu.

Međutim, nije poznato je li bilo tko od navedenih saslušavan u Sarajevu dok je, istodobno, mala vjerojatnost da je bilo tko od osumnjičenih časnika Armije išao u Zagreb na saslušanje.

Ipak, ono što je činjenica je da svi osumnjičeni moraju biti saslušani, što je i osnova za podizanje ili nepodizanje optužnice, ali i da je ova vijest unijela tjeskobu i nemir među nekadašnjim visokih časnicima Armije RBiH, piše Dnevni list.

Dudaković ostaje u BiH

Naime, umirovljeni general i ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, koji je i sam na popisu osumnjičenih, prije nekoliko dana za medije je kazao da je posrijedi “ratno-politička igra”.

“Što su čekali do sada, 25 godina ili je u pitanju nova-stara politika? Koje je srpsko ili hrvatsko selo Dudak opkolio i napravo nešto? Prema tome, zna se tko je silovao, tko je držao logore i dozvoljavao ubijanje ljudi. Nismo mi donijeli presudu u slučaju “Prlić i ostali” već Tribunal u Haagu i ona se mora poštovati. Sud nije švedski stol pa da se uzme što kome odgovara. Moj narod je najveća žrtva ovih ratova, žrtva je naša BiH. Mi smo žrtve u prošlosti, sadašnjosti, a bojim se, i budućnosti. Mi smo obranili Zagreb, a ne oni Bihać! Što da smo bili inertni pa da se sva sila srpske vojske slila prema Hrvatskoj, Srbija bi imala to Šešeljevu liniju Karlovac, Karlobag, Virovitica”, komentirao je Dudaković svojedobno za Radio Sarajevo skorašnje podizanje optužnica.

Dudaković je naveo da se nikoga ne boji i da će ostati u svojoj BiH.

“Može Mijo Jelić pobjeći u Hrvatsku, jer ima skolnište tamo, može Novak Đukić pobjeći u Beograd jer tamo ima sklonište, može Ante Jelavić, Dudak ostaje u svojoj BiH i nikoga se ne boji”, naveo je on, neizravno dajući do znanja da se neće odazvati pozivu DORH-a.

Imajući u vidu da ratni zločin ne zastarijeva te da Republika Hrvatska može procesuirati državljane BiH ukoliko su isti počinili zločine nad njenim državljanima, izgledno je da bi daljnji razvoj događaja mogao ishoditi i tjeralicama protiv pojedinih časnika tzv. Armije RBiH.

SDA: Radi se o politički motiviranim prijavama

Inače, najjača bošnjačka stranka SDA već po informaciji o predavanju prijave reagirala je vrlo oštro i osuđujuće, navodeći da se radi o politički motiviranim razlozima i “politikantskom pokušaju nekolicine udruga Domovinskog rata iz BiH, čiji su predsjednici iskoristili činjenicu da su ujedno i državljani Republike Hrvatske te početkom ožujka podnijeli Glavnom državnom odvjetniku RH Dinku Cvitanu prijavu protiv 16 uglednih oficira Armije Bosne i Hercegovine”.

Iz SDA će, kako je tada najavljeno, imati i odgovor: ”Ovakva politički motivirana i pravno potpuno neutemeljena diskreditacija branitelja Bosne i Hercegovine nema nikakvo uporište u činjenicama – nisu pripadnici Armije Bosne i Hercegovine ratovali u Hrvatskoj devedesetih. Ako ćemo ulaziti u tu problematiku, otvorit ćemo i pitanje samoprozvane unilateralne vojne akcije RH u BiH. Pravni sustav Bosne i Hercegovine je okvir u kojem Hrvati u našoj zemlji itekako mogu tražiti pravdu za svoje žrtve – i državno ministarstvo pravde, i federalno ministarstvo pravde, pa i vršitelj dužnosti Glavnog tužitelja dolaze iz reda hrvatskog naroda”.

Tko su osumnjičeni časnici tzv. ARBiH?

Za zločine protiv čovječnosti iz člana 90 KZ i ratnog zločina iz člana 91 KZ prijavljeni su: Sefer Halilović, prvi zapovjednik ARBiH, na dužnosti kao načelnik Glavnog štaba A RBiH; Jovan Divjak, zamjenik načelnika i pomoćnik načelnika Glavnog štaba A RBiH; Vehbija Karić, član Štaba vrhovne komande ARBiH; Enver Hasanović, zapovjednik 3. korpusa ARBiH; Selmo Cikotić, zapovjednik operativne grupe ‘Zapad’ ARBiH (Bugojno, Uskoplje, Novi Travnik) i načelnik Štaba komande 7. korpusa A BiH; Asim Koričić, zapovjednik 37. muslimanske lahke brigade, 3. korpusa A RBiH; Sakib Mahmuljin, zapovjednik odreda El Mudžahid u sastavu 3. korpusa; Amir Kubura, zapovjednik 7. muslimanske brigade u sastavu 3. korpusa A RBiH; Šerif Patković, zapovjednik 2. bataljuna, 7. muslimanske brigade, 3. korpusa A RBiH i zapovjednik 7. muslimanske brdske brigade, 3. korpusa A R BiH; Đemal Merdan, zamjenik zapovjednika 3. Korpusa A RBiH; Ramiz Dreković, zapovjednik 4. korpusa A RBiH; Salko Gusić, zapovjednik 6. korpusa A RBiH; Enes Kovačević, zapovjednik 44. brdske brigade A R BiH; Bakir Alispahić, ministar unutarnjih poslova R BiH, načelnik Centra službe sigurnosti; Fahrudin Agić, zapovjednik 317. brigade A RBiH i Midhat Cerovac, zapovjednik 7. brigade ‘Suad Alić’, 4. korpusa A RBiH, te ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Niste vi žrtve ovog rata, vi ste nacija ne sa dva lica već nacija sa sto lica. Vi ste nacija koja se okreće kako vjetar puše. I treba da odgovarate za svoja nedjela

  • Tine zivota ti tko je tebi povijest predavao!? Aj sad fino uguglaj ovaj zadnji nesretni rat i kronoloski pogledaj sve pa kad procitas to onda se vrati ovdje pa ispricaj i isprika ce biti uvazena … preko 1000 mrtvih civila, 121 dijete, 600 zarobljenika ubijeno u preko 300 logora .. alija i demirel mole tudjmana da spasi bihac olujom i onda noz u ledja tuzbama.. da ne govorim o muslimanima izbjeglicama i ljecenju abih ranjenika koji su ubijali civile.. al naprije pogledaj kronoloski kada je gdje poceo rat, kada i zbog koga je poceo sukob abih i hvo i tko je kome pomogao a tko koga izdao i onda ces vidjeti tko ima sto lica.. ne kazem da mi nismo radili sr… al smo prekomjerno odgovarali za njih dok abih nije odgovarala nizasto.. i za kraj, zasto je odbijeno 200injak bosnjaka svjedoka koji su htjeli svjeociti istinu o generalu Praljku

   • Bas si pravi smucalo;Ne seri; Bravo “Tina” Necu reci hrvati nego onaj prljavi politicki dio su sa pet lica ali im nece proci ovaj put; Bosna I Hercegovina ostaje i opstaje kome se nesvidja napolje;Ima dovoljno postenih I pametnih svih vjera I nacija da grade nasu zemlju;Doci ce vrijeme da se I Dodik i Covic pa i Bakir uhapse I procesuiraju za sve sto se cini protiv gradjana i BiH

    • Sta bolan? Ko govori za ime politicara ista? Brojke, slova, kronologija rata i stradanja pokazuju koji narod je zrtva a koji agresor.. koji d3bil

    • I jedva cekam kada ce ove zlocince polupit i u Remetinec s njima! Steta jedino tako finog zatvora za ovakav olos.. treba ih na goli otok sta su sve dopustili / zapovijedili

 • Daj Bože da to hrvati smiju,znaju pokrenuti optužnice,istrage protiv ovih zlikovaca…Čitav hrvatski vojni i politički vrh optužen,osuđen a ovi zlikovci,zločinci na slobodi,kupaju se na Hrvatskom moru,obali gdje su se i u ratu smještale njihove izbjeglice…I sada RH-ka agresor na BiH-nu…To je poraz hrvatske politike i vanjske diplomacije…I u ove optužnice protiv visokih oficira Armije BiH-ne ne vjerujem..Hrvatska politika je nedorečena,kukavička,podanička i izdajnička.Zato imamo ovakve presude kakve imamo.Da se na vrijeme angažiralo i kvalitetno radilo na obrani hrvata iz Središnje bosne i hercegovine presude i ne bi bile ovakve,zastrašujuće i ponižavajuće…Hrvatski narod u Središnjoj bosni koji je bio žrtva zločina Armije BiH-ne,koji je bio u opkruženju sa svih strana ispade agresor i presudi mu se zločinački poduhvat…Strašno..jadno i tužno…Bošnjaci nastavljaju sa progonom hrvata sa tih prostora i u miru tamo gdje su stali u ratu. U miru,bez puške im ide još bolje…Vode medijsko -propagandni rat opasniji nego u vrijeme bivše Juge i Miloševića…Hrvatski političari od svog jada,lopovluka,korumpiranosti niti se znaju tome suprostaviti kako treba,,adekvatno,,niti to žele.Hrvatski interesi se samo nabroje i ističu pred izbore,radi politički pojena,koristi,ostali period im nije bitan…Zato imamo ovo što imamo,mladi sele odlaze,branitelji,časnici HVO-ne bježe od optužnica u RH-ku,stari izumiru i generalno nas nestaje…Ostaju političke uhljebe,tajkuni,ratni profiteri ali oni imaju osiguranu imovinu,nekretnine,bankovne račune sa pozamašnim iznosima u RH-oj,zapadnim zemljama da mogu u svakom momentu promjeniti mjesto prebivališta,odnosno napustiti BiH-nu.Na žalost to je gorka istina…

 • Dudak ,dudak nedaj Bože da ponovo dođe do rata,ali ako slucajno dođe do rata siguran budi da Hrvatska neće sudjelovati u njemu samo će zatvoriti granice pa će ti cijela Bih biti srebrenica
  Opet kažem nedaj Bože .

 • Dudak ,dudak nedaj Bože da ponovo dođe do rata,ali ako slucajno dođe do rata siguran budi da Hrvatska neće sudjelovati u njemu samo će zatvoriti granice pa će ti cijela Bih biti srebrenica
  Opet kažem nedaj Bože .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.