Krizni stožer HNŽ: U bolnicama 87 posto necijepljenih, većinom srednje životne dobi

U tijeku su aktivnosti vezane za izradu registra cijepljenih osoba i drugih važnih podataka vezanih za pandemiju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), što je temelj za buduće izdavanje QR koda iz kojeg je vidljivo je li netko cijepljen, prebolio ili testiran, izvijestili su u srijedu iz županijske vlade nakon sastanka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u županiji gdje je predstavljeno izvješće Zavoda za javno zdravstvo u kojem stoji da je incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, u tjednu od 29. studenoga do 5. prosinca bila 204,39.

Navedeno je kako su u utorak, 7. prosinca, u tri bolnice HNŽ-a bila hospitalizirana 93 bolesnika od čega je 13 u respiracijskim središtima. Pojašnjeno je i kako je 14 bolesnika cijepljeno barem jednom dozom, što znači da je trenutno u bolnicama 87 posto necijepljenih osoba oboljelih od koronavirusne infekcije.

Također, prema prikupljenim podacima, s dvije doze cijepljeno je 38.331 građana, što je 18,3 posto stanovništva, dok je trećom dozom cijepljena je 971 osoba.

Istaknuto je kako nema točnih podataka o cijepljenjima izvan FBiH na osnovu čega je pretpostavljeno da je ukupan broj cijepljenih veći, odnosno da iznosi oko 25 posto.

Članovi Stožera naglasili su kako su osigurane potrebne količine cjepiva, a kako s ciljem uspješnije imunizacije domovi zdravlja organiziraju akcije tzv. otvorenih vrata. Stoga je Stožer još jednom uputio poziv građanima da se cijepe kako bi zaštitili sebe i druge.

Također, građani su pozvani da, prihvaćajući ozbiljnost epidemiološke situacije, poštuju propisane epidemiološke mjere poput nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i održavanja minimalne distance od 2 metra.

Na sastanku je rečeno kako je tijekom prošle godine u SKB-u Mostar 2.077 osoba bilo hospitalizirano, dok je u ovoj tekućoj godini do sada hospitaliziran 1.931 pacijent s koronavirusnom infekcijom.

Dobna struktura hospitaliziranih izmijenjena je u odnosu na prošlu godinu kada su bolesnici uglavnom bile osobe starije životne dobi, dok su sada to bolesnici srednje životne dobi.

Izraženo je zadovoljstvo činjenicom kako je, zahvaljujući predanom radu medicinskog osoblja i suvremenim metodama liječenja, smrtnost pacijenata u SKB-u Mostar najmanja u Bosni i Hercegovini.

Članovi Stožera još jedanput su istaknuli nemjerljivi doprinos zdravstvenih djelatnika u borbi s pandemijom ističući kako svaki građanin osobnim primjerom, cijepljenjem i kroz poštivanje mjera, može utjecati na poboljšanje ukupnog epidemiološkog stanja, zaštititi sebe i svoje bližnje, te olakšati rad medicinskog osoblja.

(www.jabuka.tv)35 komentara

 • Bavite se svojim poslom kako treba .Kako uopče vi možete kritizirat kad smo zadnji dobili vakcine i to donirane.Da nije donacija po nabavci BiH nebi nas bilo vakcinisano ni 1% koliko ste ih osbno nabavili.Bitno je da su nabavljeni falš resporatori i to 10 mil.km.a krivci još rade svoj posao i dobivaju novac iz državnog proračuna..Ništa novo to je ipak jadna država BiH.

 • Naravno neznaju ništa radit samo kopirati druge ,tako nam je 30 god.isti vladaju ,dobro se goste njima dobro a malima nikad gore

 • Ako je na liječenju u bolnici 85% necjepljenih a znamo da je ukupno cjepljnih cca 15-20%, jednostavnom racunicom se dodje do zakljucka, da ako si cijepljen ili ne svejedno mozes zavrsiti u bolnici..znaci i cijepljeni u istom postotku zavrsavaju na liječenju

 • A da nije smrtnost manja zato sto su i pacijenti mladji???
  Jeste nesto promijenili u terapiji pa vam sada manje umiru???
  Nasi doktori rade savjesno, vecina njih, ali smetaju me vaxxeri i stozerasi koji samo pisu kako vjetar puse, kad rastu brojke dizu paniku da se svi cijepimo, sad kad su mladji u pitanju oni se opet promecu u prvi plan i daju nekakve preporuke kao noseni nekakvim informacijama… Da je cijepivo toliko ucinkovito stanje bi bilo na zapadu mirno ali NIJE, odnosno pored 20% cijepljenih u BiH bi trebao bit smak svijeta, ali NIJE, tako da stozerasi kupljeni sjasite i prestanite glumit nekakve bitne osobe, jer kod nas vam to ne pije vode, Mogli bi letjeti brze nego Ste mislili ako pocnete maltretirat narod. Za slobodu se zivot daje i krv prosipa, tko ima djecu zna najbolje

 • gripe svinjska ptičija q groznica kravlje ludilo i koliko ih je do sada bilo da nisu nabrojane kakve nas čekaju u budućnosti nabrojte dok se ne pohvataju ovi što uzgajaju viruse

 • govorili.kolko.se.godislje..izvrsi..pobacaja.nevine..djecice.valjda.ih.je.bog.stvorijo..ali.nemogu,se-branit..stalno,,korona,ovo,,ono.

 • Još samo da se potrude da se poštuju mjere više aktivnosti što se toga tiče. Jabuka nisam to rekao ne blokiraj mi kementar

 • Pozdrav iz njemacke, ovdje s*anje zesce, Corona na sve strane a svi cijepljeni, ne smijes nigdje uci ako nisi cijepljen, ne mozes u frizera, ne mozes u bolnicu u posjetu clanovima obitelji, ne mozes cak ni u tramvaj . Ovamo je katastrofa punim, ali to necete cuti u medijima, samo cujete cijepi se, ljudi ne dajte vaxerima i stozerasima ni blizu, tek smo onda naje…

  • Istina , svaki dan prije pocetka radnog vremena redovito se testiram na ulazu u tvornicu, u tramvaj ne mozes ako nisi prebolio ili cijepljen

 • U mojoj kuci jedino ja cjepljen.
  Dosla korona kod jednog clana obitelji, svi ostali se zarazili osim mene.

  Bogu hvala nije nitko umro, ali da je bilo neugodno i mucno, je.

  Pametnom dosta!

  • “Bogu hvala nije nitko umro, ali da je bilo neugodno i mucno, je.”
   Nije nitko od corone umro a da nije imao ozbiljnih komorbiteta. Možda se nisi zarazio, bar ne sad za sad, ali imunitet tvojih ukućana prirodbo stečen je sad mnogi jači od tvoga koji ima “rok trajanja od 12 tj.” bar sad za sad. Ali znamo da taj “rok trajanja” malo po malo skraćuju.
   Pametnom dosta!

 • Prestanite pričati o ” cjepivu”. To nije nikakvo cjepivo nego biološko oružje i služi za depopulaciju . A globalisti ne štede novac za svoj plan.

 • Za hjkh, nisi ti cjepljen jedini u obitelji već jedini čipiran. poslušaj na youtubeu video od genetičara Domazet Loše pa ćeš čut od čovjeka od struke sta je cjepivo,a nemoj da ti izvor znanja bude RTL.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.