Krizni stožer FBiH o 1. svibnju: Pozorno ćemo pratiti ponašanje građana

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez obratili su se danas javnosti i govorili o stanju u Federaciji BiH kada je u pitanju panedmija koronavirusa.

Na pitanje na osnovu kojih parametara se donose i ukidaju mjere koje imaju cilj suzbijanje širenja koronavirusa, Pehar je odgovorio da je isključivi parametar kojim se u Kriznom stožeru rukovode je epidemiološka situcija na prostoru FBiH.

Vrijeme koje je ispred nas je vrijeme kada ćemo morati naučiti živjeti s ovim virusom. Život niti je stao niti će stati.

Nama ova zadovoljavajuća epidemiološka situacija koju smo postigli zahvaljujući zajedništvu i trudu svih stanovnika FBiH ostavlja prostora da neke mjere ublažimo kako bi život mogao teći dalje. Sve dok stručnjaci ne patentiraju i licenciraju cjepivo protiv ovog virusa, on će biti dio našeg svakodnevnog života. Morat ćemo prilagoditi svoje ponašanje i svakodnevne aktivnosti toj činjenici, naveo je Pehar.

Kako je kazao, moramo kreirati naš život na način da vodimo računa o tome da je virus tu i sukladno tome se ponašati.

Čerkez je kazao da je uloga roditelja u ovom trenutku najvažnija.

Ničiji boravak u prirodi ne ugrožava druge ukoliko se poštuju navedene mjere, da nismo u većim grupama, ukoliko nosimo zaštitnu opremu. U takvim situacijama ne narušavamo ničiju sigurnost. Preporučio bih roditeljima da svoju djecu drže dalje od druge djece i da još jedan period izdržimo u toj distanci. Svi ćemo biti sigurniji, odgovornost roditelja je jako velika. 

Mi do sada nikad nismo govorili službeno da je virus oslabio niti to smatramo. Ono što je važno, mjere koje smo donijeli dale su puni efekt i imamo jednu stabilnost. Uvijek postoji mogućnost vraćanja mjera. Mjere nisu donesene da ostanu trajno, moramo pratiti realan život, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, prenosi N1.

Govoreći o 1. svibnju, Pehar je kazao da je činjenica da je dio građana izašao iz svojih domova pri tome ne pazeći na osobne mjere zaštite.

Virus nije nestao, virus je među nama. Još jednom apeliramo da se ponašaju sukladno preporukama kriznih stožera. Mi smo razmišljali i o predstojećem prazniku koji dolazi krajem tjedna, pozorno ćemo pratiti ponašanje naših sugrađana u ova sljedeća tri dana i ako bude potrebe dodatno ćemo regulirati i ponašanje svih nas za ovaj produženi vikend, naveo je Pehar.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Presmjesni su ovi nepismeni misevi koji su se ugurali u velike vode… Lova se krala i oprala naveliko. Netko ce morati pdgovarati za ovaj kriminal kojo se desio u nabavci medicinske opreme. Isto bi trebalo sankcionisati i ljekarne koje su digle cjene za sva sredstva za zastitu od kprona virusa, maske, rukavice, dezifenkciska stedstva itd. Jedni su obolili, drugi ostali nez posla a treci se bogatili, pljackali..

  • Narod sto rostiljao to je kupio i platio za svoj novac za tazliku od ovih stozernika sto sve trose jedu, piju, vozaju se i kradu na racun drzave i svih poreskoj obveznika. I vas ce netko kontrolirati i to jako brzo

  • Sve ok vec vidjeno dva pandura jedan gradjanin da se prate mogli bi se izgubit i eto problema. Sretno svima nemojte se izgubit molim vas.

  • Teška je to ovisnost kada se jednom proba ova droga kada se možeš iživljavat na narodu. Kao na daljinski svi u kuću pa sad djeca i umirovljenici nemere nikud pa zustavljaj šta ti god padne ne pamet …
    Trebat će Ćenakolo otvorit poseban odjel za ove stožeraše kako bi ih liječili od ovisnosti maltretiranja. Ego manijaci

  • Koji vam je kurac više s kim ćete se vi igrati i koga pratiti morete donijet kakav hoćete zakon ne jebe vas više narod ni 1 posto

    • Nek si se ti javio… A Vi Policijo/inspekcije radite svoj posao, ljudi su bahati oholi, hodaju u grupama, bez ikakve zaštite, nikakva pravila se ne poštuju.. Evo včrs otiđite na Brig, u Borak, malo se provozajte svašta ćete zateći

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.