Krišto u Dubaiju razgovarala o spremnosti BiH u borbi protiv klimatskih promjena

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravila je u Dubaiju na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju.

Predsjedateljica Krišto je na početku obraćanja kazala da se Konferencija o klimatskim promjenama održava u presudnom trenutku u povijesti čovječanstva jer klimatske promjene nisu samo pitanje za određene dijelove svijeta nego predstavljaju globalnu prijetnju koja zahtijeva žurnu, koordiniranu i odlučnu akciju.

Istaknula je da Bosna i Hercegovina dijeli predanost prelasku na održivu budućnost, te zbog ozbiljnosti trenutnog stanja i izazova koji su pred svima nama, spremnost sudjelovanju u globalnoj borbi za očuvanje našeg planeta.

Naglasila je odlučnost naše zemlje u ostvarivanju promjena koje će nas usmjeriti prema održivom sutra i dodala da su naši napori u borbi protiv klimatskih promjena bezrezervni i prožimaju sve sfere našeg društva.

Posvećeni smo prelasku na obnovljive izvore energije, s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova i utjecaja na okoliš. Prelazak na obnovljive izvore energije nije samo imperativ već i jedinstvena prilika za izgradnju održivijeg, ekonomski stabilnijeg i ekološki osvještenijeg bh. društva, rekla je predsjedateljica Krišto.

Posebno je istaknula da kroz ulaganje u tehnologiju obnovljivih izvora energije i poticanje inovacija, Bosna i Hercegovina želi biti partner u globalnim naporima za smanjenje emisija stakleničkih plinova i ublažavanje klimatskih promjena. Naglasila je bezrezervnu potporu svim globalnim inicijativama i naporima usmjerenim na održivost i zaštitu okoliša, te da podržavamo i slijedimo smjernice i preporuke koje su proizašle iz inicijativa Ujedinjenih naroda poput ciljeva održivog razvoja UN-a, kao i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Uspostavljamo i provodimo koncept Zelene agende za Zapadni Balkan, kao strategije za usklađivanje okolišnih politika država Zapadnoga Balkana s Europskim zelenim planom i prelazak na održivo gospodarstvo, odnosno implementaciju njenih 5 stupova; dekarbonizaciju, kružno gospodarstvo, smanjenje onečišćenja sastavnica okoliša, održiva ruralna područja i zaštita i obnova bioraznolikosti i ekosustava, kroz provedbu mjera predviđenih Akcijskim planom za provedbu Sofijske deklaracije, istaknula je predsjedateljica Krišto.

Dodala je da je potrebna je suradnja, razmjena znanja i tehnologija te podrška međunarodne zajednice kako bi se ostvarili ciljevi Zelene agende. Istaknula je opredijeljenost Bosne i Hercegovine za aktivnijim uključenjem u globalne napore za očuvanje klime kroz suradnju s drugim državama, te podjelu pozitivnih iskustava i resursa za postizanje zajedničkog cilja.

Bosna i Hercegovina se odgovorno se pridružuje Emiratskoj deklaraciji o otpornim prehrambenim sustavima, održivoj poljoprivredi i klimatskim akcijama koja predstavlja važan korak prema globalnom partnerstvu, a koje je ključno za suočavanje s izazovima koje donose klimatske promjene.

Kao odgovorna članica međunarodne zajednice, prepoznajemo žurnost potrebe za zajedničkim djelovanjem kako bismo sačuvali našu planetu. Pridruživanjem Emiratskoj deklaraciji, šaljemo snažnu poruku solidarnosti i zajedničke odgovornosti prema očuvanju našeg planeta. Pozivamo i sve druge zemlje da slijede naš primjer i pridruže se ovom globalnom naporu kako bismo zajedno stvorili održivije, otpornije i prosperitetnije društvo za sve, rekla je predsjedateljica.

Predsjedateljica Krišto je, u ime Bosne i Hercegovine, potvrdila predanost, spremnost i želju za aktivnom suradnjom u borbi protiv klimatskih promjena.

Vjerujem da samo zajedno, kao globalna zajednica, možemo ostvariti značajne promjene i sačuvati naš planet za našu budućnost, rekla je na kraju svoga obraćanja predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

(www.jabuka.tv | Foto: Vijeće ministara BiH)

19 komentara

  • Skromne sunčane panele za privatne objekte i eto cistijeg zdraka . Izbaciti ugalj, drva plin .Mostar ima puno sunčanih dana i eto čistine sa pomoci tj. donacijama. Tako i Sarajevo koje je medju najzagađenijih gradovima u Evropi a gdje se koristi najviše ugalj , drva i plin.

  • Licemjerna gamad, doslo ih nekoliko stotina s privatnim avionima zderat i opijat se u Dubai. A vama ce govorit da je vas golf problem i uzrok klimatskih promjena. U tjedan dana ispuste sa svojim avionima vise stetnih plinova nego cete vi za zivota.

  • Ove godine je potpisana svjetska deklaracija o klimi predvođena norveškim nobelovcem Ivarom Giaeverom. Osnova deklaracije je da nema klimatskog izvanrednog stanja. Gospođa Kristo to ne spominje a niti mediji. Spominje otporni prehrambeni sustav.Sta je to ? Je li to digitalni doručak,ručak,večera?

  • Koji redikuli, sastance po Dubaiu, gdje se dogodine sastanci, izjave Plinkovica i ove sama esencija palamudenja, sta je rekao Dzibuti kako ce oni zaustaviti tu klimatsku katastrofu. Sve kupljeni politicari, meni srecom Korona laz otvorila oci sta je sve moguce, Koje prevare, zadnjih 50 godina najavljuju kataklizmu i stalno fulaju, dok se u pozadini lagano odvija sve po planu sefova.

  • Jao, Jao Borjana mila…de bona nemoj. Veze ti nemaš o čemu pričaš. Pa ljudi moji šta je ovo? Je li ovo moguće? Bože, pogledaj nas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.