Krišto: “Bosni i Hercegovini prijeti ozbiljna ustavna kriza”

Supredsjedateljica Zastupničkog doma i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto sudjelovala je u skoro svim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona.

Ona je razočarana odnosom bošnjačkih stranaka koje su cijelo vrijeme ignorirale presudu Ustavnog suda u predmetu Ljubić. Uvjerena je da je dogovor bio moguć uz poštivanje načela iz presude, ali i da sada BiH prijeti kriza, piše Večernji list BiH.

SIP danas odlučuje o raspisivanju izbora. Postoji li mogućnost da donese drukčiju odluku?

Mislim da će Središnje izborno povjerenstvo donijeti odluku s obzirom da po sadašnjem izbornom zakonu nema zapreku za raspisivanje izbora.

Naravno, svjesna sam da imamo presudu Ustavnog suda i da su određene odredbe osporene o izboru izaslanika iz županijskih skupština za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a onda i posredno za državni Dom naroda. Ta dva doma se ne mogu konstituirati.

Trebalo je sve učiniti kako bi došli do promjene Izbornog zakona kroz redovitu proceduru. To je jedini način kako bismo imali fer i demokratske izbore jer na Izbornom zakonu praktično počiva demokratski sustav BiH. Sada ne postoji način provedbe rezultata posrednih izbora. Sve to vodi do jedne ozbiljne ustavne i svake druge krize.

Može li se onda ipak na izvjestan način reći kako se nisu stekli uvjeti za raspisivanje izbora s obzirom da se BiH našla u vrlo kompliciranoj situaciji kakva je, primjerice, i u gradu Mostaru?

Izborni sustav je kompliciran. Ali su svi imali dovoljno vremena za izmjene Izbornog zakona na jasnim načelima presude Ustavnoga suda BiH. Međutim, nažalost, nije se došlo do rješenja zbog toga što su bošnjačke političke stranke mjesecima negirale presudu Ustavnog suda, a onda i sama načela koja su vodila k rješenju.

Za Mostar je SIP procijenio kako se nisu stekli uvjeti za održavanje izbora.

Da je kojim slučajem BiH pravna i demokratska država, kakva bi trebala biti, ove zakonske odredbe je trebalo izmijeniti. Problem je, međutim, što ‘većina’ zamišlja kakva bi BiH trebala biti, pa na tom temelju i kreiraju ‘rješenja’.

Neki od njih čak izjavljuju i da je zakonske odredbe moguće mijenjati i nakon izbora.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.