Krijumčarima, a i državi, najzanimljivija roba – duhan

Temeljem podataka Uprave za neizravno oporezivanje (UBO) u 2015. godini, Skupina za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja je, kada je riječ o trošarinskoj robi, oduzela najviše duhana i duhanskih prerađevina.

Vrijednost zaplijenjene robe koju su oduzeli službenici Uprave za neizravno oporezivanje, za prvih 11 mjeseci iznosi blizu pet milijuna KM. Međutim, kada je riječ o trošarinskoj robi, krijumčari najviše trguju duhanom. Tako vrijednost ilegalno uvezenog duhana u BiH u 2015. godini, ne računajući cigarete, iznosi više od 1,2 milijuna KM, piše Klix.

U istom razdoblju oduzeto je kave u vrijednosti blizu 54.600 KM i alkoholnih pića čija je vrijednost procijenjena na 33.000 KM.

”Roba je najčešće oduzimana zbog kaznenog djela iz članka 18. a to je primanje, držanje i promet robe, kojim je učinjen carinski prekršaj, članak 8. koji se odnosi na neprijavljivanje robe i nepravilno korištenje robe uvezene po povlastici, Zakona o carinskim prekršajima, kao i članka 41. Zakona o trošarinama, gdje su trošarinski proizvodi zatečeni u prometu bez nalijepljenih poreznih, odnosno kontrolnih markica i bez vjerodostojne dokumentacije”, istaknuo je za Klix.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

Najčešća mjesta na kojima je roba oduzeta su Carinska ispostava Gradiška, Tržnica Arizona – Brčko distrikt, Carina Sarajevo, Bihać, Cazin, Gradačac, Mostar, Ljubuški i Višegrad. Trošarinska roba se, u skladu s odlukama nadležnih sudova, najčešće uništava.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.