Krešimir Ledić još živi u svom Mostaru

U petak je u HKD Herceg Stjepan Kosača održana promocija monografije Krešimira Ledića.

Predstavljanje monografije održano je u sklopu 3. Likovne kolonije ”Krešimir Ledić”.

Nakladnik monografije je Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Dekan FPMOZ-a Mario Vasilj je rekao kako je radostan što se na ovaj način odaje počast likovnom pedagogu i stvaratelju Krešimiru Lediću.

”Ova monografija predstavlja njegovo likovno stvaranje, njegovo čašćenje ljepote i oplemenjivanje života. Dopustite mi da u ovoj svečanoj prigodi zahvalim Znanstveno-nastavnom vijeću Fakulteta prirodoslovno matematičkih odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru što su svojim jednoglasnim odlukama poduprli i likovnu koloniju u Krešinu čast i izradu ove monografije.

To govori o prepoznavanju istinskih vrijednosti svih naših profesora, asistenata, studenata članova Vijeća, ali i neizbrisivom Krešinom otisku u srcu svih onih koji su ga kao čovjeka i pedagoga poznavali”, rekao je Vasilj u svom govoru.

Rekao je da je Ledić sanjao monografiju vlastitih radova, ali ju nije dočekao.

”Monografija prikazuje Krešino istinsko ustrajavanje u potrazi za ljepotom, ovdje u Mostaru, na našim ulicama, , Humu i Veležu, Radobolji i Neretvi, Kosači i Sveučilištu. Vjerujem da će ova monografija o kojoj će drugi detaljnije govoriti potvrditi tu istinsku ljudsku veličinu i slikarsku i umjetničku originalnost i ljepotu. Krešina likovnost je ostvarena, u njegovom središtu, ovdje u Mostaru, neponovljivom točkom iz koje je gledao svijet i očuvao za nas kako bi ga iznova mogli vidjeti u njegovoj istini i ljepoti”, rekao je Vasilj.

Vasilj se zahvalio svima koji su svojim radom doprinijeli stvaranju monografije, i u nju uložili svoj trud, znanje, ljubav i vrijeme. Također zahvalio se i svim institucijama i gospodarstvenicima koji su podržali nastajanje ove monografije.

”Hvala svima vama koji ste došli ovdje i tako potvrdili da Krešo još uvijek živi u svom Mostaru”, rekao je Vasilj.

Podsjećamo, dekan je monografiju prethodno uručio obitelji Ledić. Na predstavljanju monografije prisutnima su se obratili i rektorica Sveučilišta Ljerka Ostojić i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Biografija:

Profesor Krešimir Ledić je Školu primijenjenih umjetnosti završio u Sarajevu, a u Beogradu diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti 1959. godine. Pedagoški rad započeo je u Učiteljskoj školi, gdje je radio do njezinog ukidanja 1970. godine. Nakon toga je bio profesor u gimnaziji od 1970. do 1975. Od 1975., radi na Pedagoškoj školi koja poslije rata prerasta u Pedagoški fakultet. Nastavlja svoj pedagoški radna Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Radio je u zvanju profesora više škole, izvanrednog i redovitog profesora.

Bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te Školi likovnih umjetnosti Gabrajel Jurkić u Mostaru. Do odlaska u mirovinu bio redoviti je profesor na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, gdje je obavljao dužnost pročelnika Odjela 7.a predškolski odgoj.

Dana, 14. studenog 2012. Senat Sveučilišta u Mostaru dodijelio mu je počasno zvanje: Professor emeritus. Bio je doživotni član Accademia Italiana Gli Etrusehi u Firenzi.

(Bljesak.info)


1 komentar

  • NIJE SAM O MOJ BRAT KREŠO, IMA DOKTOR – RADIOLOG STANKO, IMA PROFESOR KINEZIOLOGIJE , OMA SLAVO KOGA HDZ NAZVA IZDAJNIKOM HRVAT: NARODA. TKO TAKO MISLI, NEKA JEDE ZNA SE ŠTO

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.