Krenulo je! Zapadne sile napale Siriju, eksplozije tresu Damask, Trump se obratio naciji, Rusi bijesni

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kasno u petak da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresale Damask.

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Rusija je u Siriji intervenirala 2015. godine na strani Assada.

Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskoga diktatora Bashar al-Assada, rekao je Trump na televiziji iz Bijele kuće.

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je, pak, kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bashar al-Assadu.

May: Radi se o promjeni sirijskoga režima

Britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako su se Velika Britanija i Francuska pridružile napadu.

Macron je kazao kako je napad do sada bio ograničen na sirijska postrojenja za kemijsko oružje.

Ne možemo tolerirati ponovnu uporabu kemijskoga oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, kaže se u izjavi iz ureda francuskoga predsjednika.

Dodao je da je odgovornost sirijskoga režima za kemijski napad nedvojbena.

Theresa May također je priopćila kako je ovlastila britanske snage za provedbu napada protiv Sirije te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, već o promjeni sirijskoga režima.

SAD ispalio 30-ak raketa, Sirijci “izdržali” napad zahvaljujući upozorenju Rusa

Britanija i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe kemijskoga oružja, ali su bili opetovano onemogućavani, rekla je May, navodeći pritom ruski veto na neovisnu istragu napada u Dumi, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti UN-a.

Dakle, ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi kemijskoga oružja, rekla je.

Sirija: Ako se ne nastavi, napad ograničen

Američki napad na Siriju smatrat će se ograničenim, ako je završen i ako neće biti drugoga kruga udara, kazao je za Reuters visoki dužnosnik regionalnog saveza koji je u sirijskom ratu podupro predsjednika Bashara al-Assada.

Ako je završen i neće biti drugoga kruga, to će se smatrati ograničenim, izjavio je taj dužnosnik.

Sirijski državni mediji nazvali su, pak, zračne napade pod vodstvom SAD-a kršenjem međunarodnog prava i izvijestili kako je napad ciljao na vojna skladišta na području Homsa.

Tripartitna agresija je flagrantno kršenje međunarodnoga prava, objavila je državna novinska agencija SANA.

Sirijska državna televizija priopćila je kako se napadu suprotstavlja “antiteroristički savez”, a ta fraza sugerira da Assadovi strani saveznici – Iran i Rusija, možda pomažu u obrani od napada, ocjenjuje Reuters.

Oporba u Siriji: Zaustavite napade sirijske države

Sirijski oporbeni čelnik Nasr al-Hariri pozvao je u subotu na zaustavljanje “napada sirijske države i njezinih saveznika na civile“, bilo da je riječ o kemijskom ili konvencionalnom oružju.

Možda režim više neće upotrijebiti kemijsko oružje, ali neće oklijevati koristiti oružje koje međunarodna zajednica dopušta, kao što su barelne i kasetne bombe, poručio je Hariri, šef glavnoga sirijskoga oporbenoga bloka putem Twittera.

Antonov: Bit će posljedica vojnih udara

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov upozorio je u subotu rano ujutro da će biti posljedica zbog vojnih udara na Siriju predvođenih SAD-om i istaknuo kako nije prihvatljivo uvrijediti ruskoga predsjednika.

Prije smišljeni scenarij se provodi. Opet, prijeti nam se. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posljedica, poručio je ruski veleposlanik Anatolij Antonov putem Twittera.

Uvrijediti predsjednika Rusije neprihvatljivo je i nedopušteno. SAD – vlasnik najvećega arsenala kemijskoga oružja – nema moralno pravo kriviti druge zemlje, poručio je.

Ruski MVP: Napad baš kad je Sirija imala šansu za mir

Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici napali su Siriju baš kada je ta zemlja imala priliku za mirnu budućnost, izjavila je u subotu službena predstavnica ruskoga ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na svojoj Facebook stranici, a prenosi agencija TASS.

Podsjećajući da je povod noćašnjem napadu incident 7. travnja u sirijskom gradu Dumi, gdje je, kako kaže, “prema nekim izjavama korišteno kemijsko oružje”, Zaharova navodi da su takve informacije razašiljale “brojne nevladine organizacije, uključujući bijele kacige”.

Dodaje da je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana proveo istraživanje u Dumi 9. travnja, u kojem nisu pronađeni znakovi uporabe kemijskoga oružja, a već u subotu u Dumu su trebali doći stručnjaci Organizacije za zabranu kemijskoga oružja.

(Hina)


9 komentara

 • Eh kad Sotona zavlada umom čovjeka koji upravlja stotinama tisuća raketa i projektila. Šta se drugo može očekivati. Sudbina svijeta je u rukama 5-6 manijaka koji imaju gotovo neograničen arsenal i spremni su pobiti pola stanovništva Zemlje radi svojih uvjerenja. Trump se pravi moralna vertikala a SAD je pobio desetke tisuća civila u zadnjih 20+ godina braneći svoj narod tisućama kilometara od granica SAD-a i “uvodeći demokraciju”.

  11
 • Svojim djelovanjem, SAD pogoršava humanitarnu katastrofu u Siriji, nanosi patnju civilnom stanovništvu, favorizira teroriste koji već sedam godina muče sirijski narod i izaziva novi val izbjeglica – stoji u izjavi Kremlja.
  Poslije toga ce opet nadrapati Evropa od isila i imigranata a to je SADu cilj. Unisti Evropu neizravno.

  10
 • Ako je ovo demokracija i pravda e onda se ja ,,serem,,da oprostite na sve ovo…Od sirotinje prave još veću…Tko je sada poginuo,Asad ili civili…Kad budalama daš moć i vlast,dobiješ ovo….ZLO…

 • rusko strateško zapovijedništvo

  nanišani jednu na zagreb,
  rudi i bobi su podržali sad
  sad jednu na split
  jednu na rijeku
  jednu u osijek

  hrvatska kaput

 • Ako Putin oruzano ne uzvrati Americi ispast ce najveci beskicmenjak i pi… u povijesti svjetske diplomacije. Zbog svojih ranijih busanja u prsa i prijernji svjetskom miru izgubit ce svaki respekt kod vojnih analiticara i sva ozbiljnost njegovog vojnog zanosa pada u vodu

 • Pametniji je Putin puno više nego većina vas misli, a tek ovi kvazi demokrati sa zapad , prisjest će im svako jelo koje pokušaju servirati Rusima. Rusija je vojna velesila, ne mogu njima ni amerikanci ništa a kamoli mlitavi i nemušti englezi i francuzi koji nemaju pojma s kim se kače.
  Jedan Hitler je Njemačku i njemački narod odvukao u propast htijući slomiti Rusiju.
  Isto tako, stotinjak godina ranije prošli su francuzi s Napoleonom. Jednostavno, tko se usudi dirnuti Rusiju , potpisao je vlastitu propast.
  Tako je uvijek bilo i opet će.Pametni ljudi i pametni narodi znaju izvući pouku iz prošlosti. Oni drugi , koji ništa nisu naučili, osuđeni su na ponavljanje koje će im se razbiti o glavu.
  Sva mudrost je u tome da Ruse nikako ne treba iskušavati , jer tko se drzne prijeći njihov prag strpljenja, mora biti spreman snositi posljedice.
  Za nadati se da će kod ovih senilnih starkelja na zapadu proraditi barem briga za vlastite građane ,kad već ne znaju razumno vladati svojim postupcima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.