Kreću saslušanja zbog popisa stanovništva BiH

Popis stanovništva BiH

Pozivi na saslušanje dužnosnicima entitetskih zavoda za statistiku i državne agencije upućeni su iz Tužiteljstva BiH, a pozvani će biti saslušani u svojstvu svjedoka u vezi popisa stanovništva u BiH 2013.

Kako je priopćeno, Tužiteljstvo BiH vrši prikupljanje informacija i dokumentacije, na kojem radi tim u kojem su jedan od najiskusnijih tužitelja i nekoliko istražitelja i suradnika.

“Upućeni su pozivi i u sljedećim danima će biti u svojstvu svjedoka saslušani određeni dužnosnici entitetskih i državne agencije, odnosno zavoda za statistiku. Također, aktivnosti će se nastaviti i u sljedećem razdoblju. Proces popisa stanovništva, koštao je oko 50 milijuna KM, te bi ugrožavanjem ovog procesa, mogla biti pričinjena velika šteta državi BiH i svim građanima”, navodi se iz Tužiteljstva BiH.

Istodobno, objavljeno je kako je sjednica Središnjeg popisnog ureda, koja je bila zakazana za srijedu, odgođena ”do sljedećeg tjedna”.

”Statističke institucije, iako su intenzivno radile, još nisu postigle suglasnost u vezi sa spornim pitanjima.

I sljedećih dana nastavljaju se aktivnosti na usuglašavanju unutar i između statističkih institucija, a uz konsultacije sa stručnjacima Međunarodne monitoring misije”, navode iz Agencije za statistiku BiH.

Napominju kako je cilj da rješenja do kojih se dođe, budu u skladu s međunarodnim standardima za popise i u skladu sa Zakonom o popisu.

Rezultati popisa stanovništva u BiH 2013. godine još uvijek nisu objavljeni dok je zakonski rok za objavljivanje rezultata 1. srpnja 2016. godine.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.