Krećete na put? Dobro prekontrolirajte automobil i posebno pazite na ove stvari

Automobili su danas bolji, pouzdaniji, udobniji i sigurniji nego ikad, a dijagnostika takva da se većina problema može ustanoviti i prije nego što određena komponenta otkaže poslušnost, naravno ako redovno servisirate vozilo.

Iz istog smo se razloga malo ulijenili, te smo kao vozači skloni zaputiti se i na više stotina kilometara duga putovanja kao da je riječ o odlasku do obližnjeg dućana. Višesatnu vožnju ipak ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo, posebice ako vozite autocestama te postižete veće brzine.

Malo je reći da su gume najbitniji faktor sigurnosti automobila. Kad ste zadnji put pogledali u kakvom su stanju vaše? Gume bi trebale imati dovoljnu dubinu profila (više od 2 mm), te bi trebale biti manje od pet godina u upotrebi. Starije gume, čak i ako nisu istrošene, no neprekidno su u upotrebi počinju gubiti na kvaliteti komponente, stvaraju se mikropukotine što može dovesti i do pucanja pneumatika.

Ako je sve u redu s vašim gumama svakako s vremena na vrijeme provjerite stanje tlaka u njima. S unutrašnje strane vozačevih vrata pronaći ćete podatak o propisanim iznosima za prednju i stražnju osovinu, ovisno o opterećenju, piše Tportal.hr.

Nakon guma, naglasak valja staviti na kočnice. Proizvode li vaše kakve čudne zvukove? Vibrira li vam papučica kočnice prilikom usporavanja? Ako je navedeno slučaj, lako moguće je da su vam se istrošile pločice te ih je potrebno zamijeniti.

Jeste li znali da službe za pomoć na cesti najčešće interveniraju zbog praznih akumulatora? Samostalno ćete teško procijeniti u kakvom je stanju vaš dok nije prekasno, no ako je prošlo više od pet godina otkad ste ga posljednji put promijenili svakako je vrijeme da to učinite ponovno ili mu prekontrolirate napon, najčešće besplatno, u nekom od većih servisa.

Čest razlog intervencija je i gorivo. Naime vozači znaju uliti krivo. Ako ste zaboravni ili vozite različite automobile s benzinskim i dizelskim motorima topla je preporuka s unutrašnje strane poklopca rezervoara zalijepiti naljepnicu s nazivom ispravnog goriva.

Za duže relacije motorno ulje od iznimne je važnosti, baš kao i rashladna tekućina. Provjerite njihove razine prije putovanja te nadodajte prema potrebi ispravnu količinu.

Možda nije jednako nezgodno, no svakako nije ugodno ostati bez tekućine za čišćenje prozora. Srećom danas je ima za kupiti gotovo u svakoj većoj trgovini mješovitom robom, kao i na benzinskim postajama.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.