Kreće borba za zapadnu Hercegovinu

Županija Zapadnohercegovačke, prostorno jedna od manjih, ali gospodarski izuzetno jaka, odnosno u političkom smislu strateški važna svakoj od hrvatskih stranaka, na ovogodišnjim je izborima prostor na kojem će snage odmjeravati četiri jače i nekoliko manjih stranaka.

Naravno, ključna utakmica na čiji rezultat svi čekaju je između dva HDZ-a, no ŽZH je tradicionalno jaka baza Narodne stranke Radom za boljitak kao i HSP-a BiH. Potonje stranke tako računaju da će ove jeseni imati dovoljan broj zastupnika u županijskoj Skupštini kako bi bili čimbenik za formiranje vlasti. No, ŽZH je i županija koja je posljednjih godina doživjela nekoliko velikih političkih turbulencija te se iz idilične oaze HDZ-a BiH pretvorila u prostor na kojem se testira hrvatski pluralizam.

Tako smo imali Vladu u kojoj su sudjelovali HDZ 1990., HSP BiH i NS Radom za boljitak, da bi potom HDZ BiH samo dva mjeseca prije izbora 2010. različitim taktikama uspio preuzeti vlast, na kojoj se održao i nakon izbora sve do danas. Zanimljivo je kako su se koplja lomila oko suradnje dvaju HDZ-ova, da bi konačno sve završilo kompromisnim rješenjem prema kojem “devedesetka” dobiva dva ministarstva. No, prijateljstvo se nije dugo održalo, te su predstavnici HDZ-a 1990. potaknuti izbacivanjem svojih kolega iz vlasti u HBŽ-u odlučili istupiti iz saveza s HDZ-om BiH, odnosno iz Vlade ŽZH-a.

Kada se tomu doda i činjenica da je gospodarsko stanje u županiji, u najmanju ruku, loše te kako svako malo prijete štrajkovi javnih djelatnika, pogotovo u školstvu, jasno je kako će politička arena u ŽZH-u idućih mjeseci postati itekako užarena.

Ide se na pobjedu

Predstavnici vladajućeg HDZ-a BiH uvjereni su kako će i nakon listopada ostati najsnažnija politička stranka koja će moći formirati novu Vladu uz pomoć koalicijskih partnera. Nositelj liste i aktualni županijski premijer Zdenko Ćosić za naš je list izjavio kako se ne bi niti kandidirao da ne misli da njegova stranka neće ostvariti pobjedu.

– Mi ćemo zajedno s koalicijskim partnerima sigurno biti parlamentarna većina. Konkurencija postoji, no oni imaju ambicije prijeći izborni prag. Ipak, nemaju šanse ugroziti HDZ BiH i naše partnere, poručio je Ćosić.

HDZ 1990. s posebnom je pažnjom krenuo u predizbornu kampanju na prostoru zapadne Hercegovine s konkretno razrađenim ciljevima koji uključuju promjenu vladajuće garniture. Predsjednik Županijskog odbora “devedesetke” u ŽZH-u Vjekoslav Bakula poručuje – HDZ 1990. planira ostvariti izbornu pobjedu u županiji, a, u najmanju ruku, postati nezaobilazni čimbenik prilikom formiranja vlasti.

Nositelj liste NS-a Radom za boljitak za županijsku Skupštinu Žarko Karačić u razgovoru za naš list tvrdi kako očekuje vrlo dobar rezultat na listopadskim izborima, a taj optimizam grade na kvaliteti kadrova s liste.

– Imamo odlične kadrove te mislim da ne moramo brinuti o perspektivi. Što se tiče samog rezultata, računamo na pet zastupnika u županijskoj Skupštini, naglasio je Karačić, poručivši kako je u ovom trenutku još uvijek rano govoriti o eventualnim postizbornim partnerima. No, ‘Boljitak’ je, tvrdi, otvoren za razgovore sa svima koji se slažu s programom stranke.

Konsolidirani redovi

I HSP BiH ide samouvjereno na izbore u zapadnoj Hercegovini s potpuno jasnim ciljevima koji uključuju veliki povratak na političku scenu; ogranci stranke na terenu u potpunosti su konsolidirani, stranački redovi zbijeni, program i ciljne skupine već određeni. Nositelj liste za Skupštinu ZHŽ-a Stanko Primorac Ćane u posao oko pripreme izborne kampanje ušao je maksimalno ozbiljno, a uz potpunu disciplinu i predani rad ekipe na terenu očekuje vrlo dobre rezultate.

–Posložili smo i konsolidirali redove i ja sam optimist kada su u pitanju ovi izbori. Situacija na terenu je vrlo dobra, poručio je Primorac. Ciljevi ove četiri najsnažnije stranke su jasni te je već sada očito kako će ostatak ljeta i jesen donijeti još jednu uzbudljivu političku utakmicu s prilično neizvjesnim ishodom.

HDZ BiH

1. Zdenko Ćosić
2. Suzana Kraljević
3. Ivan Leko
4. Erina Lasić
5. Zdravko Bešlić
6. Danijela Perić
7. Ante Mišetić
8. Dario Sesar
9. Ana Bogdan
10. Ivan Tokić
11. Klaudija Karamatić
12. Slobodan Karačić
13. Tanja Grbešić
14. Nikica Tomas
15. Ivan Landeka
16. Ljubica Majić
17. Ivo Sesar
18. Lidija Ereš
19. Ivan Damjanović
20. Milan Ševo
21. Kristina Milas
22. Mile Pejić
23. Ružica Galić
24. Sandro Matić
25. Tomislav Mandić

NS Radom za boljitak

1. Žarko Karačić
2. Bojana Bumir
3. Vlado Rašić
4. Mukadesa Anadolac
5. Slobodan Tomić
6. Erna Delipetar
7. Marinko Ivanković
8. Stanko Lukenda
9. Ivana Marić
10. Ante Alpeza
11. Marija Čolak
12. Ivica Knezović
13. Nataša Humić
14. Zdenko Bilić
15. Ante Penavić
16. Josipa Sabljić
17. Želimir Antulović
18. Maja Arambašić
19. Dragomir Grle
20. Dobroslav Zovko
21. Anita Čolak
22. Ivan Bojka
23. Jelena Šakić
24. Toni Leko
25. Ante Tomić
26. Ruža Biško

HDZ 1990.

1. Velimir Bušić
2. Mirela Čuvalo
3. Antonio Lončar
4. Tomislav Topić
5. Matilda Mustapić
6. Ivana Bevanda
7. Tomislav Matić
8. Ines Mlinarević Polić
9. Boris Leko
10. Dobroslav Bukmir
11. Rajko Grbešić
12. Pero Penava
13. Filip Čamber
14. Božica Zovko
15. Anita Anić
16. Ante Pandžić
17. Ivana Ćutuk
18. Mario Dragičević
19. Dragan Rezić
20. Josip Neneadić
21. Katarina Primorac
22. Ante Pavlović
23. Ivana Vlašić
24. Ružica Puljić
25. Darko Slišković

(Dnevni-list.ba | Foto: Screenshot Dnevni list)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.