Kraus o jačanju fašizma: “Mržnja je počela rasti nakon kampanje predsjednice i Karamarka”

Predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik koordinacije Židovskih općina Ognjen Kraus gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 povodom obljetnice stradanja u logoru Jasenovac koji je kazao da bi bio zadovoljan da dogodine bude jedna komemoracija u Jasenovcu umjesto tri, ali da je za to potrebno razgovarati i donijeti odluke, a ne da iz Vlade zovu 10 dana prije komemoracije.

Kraus je ipak izrazio zadovoljstvo državnom komemoracijom održanom u nedjelju gdje je istaknuto, ono što je i on rekao na komemoraciji koju su organizirali pripadnici židovskih organizacija, da je to bio zločinački logor NDH u kojem je ubijeno više od 80 tisuća ljudi od čega preko 20 tisuća djece. Jedino ga je razočaralo što je bilo jako malo ljudi.

Kraus je kazao i da bi volio da se ovakve stvari ponavljaju prilikom drugih komemoracija jer stratišta ustaškog terora u Hrvatskoj je mnogo.

Na upit kako komentira činjenicu da premijer Andrej Plenković nije govorio zbog želje da se ne politizira komemoracija, Kraus je kazao da bi volio da je čuo i tri riječi od predsjednika Vlade jer tu nema politizacije.

Kazao je da se neke stvari ipak mijenjaju, uspostavljen je Savjet u Jasenovcu, a pokrenulo se nešto i oko edukacija.

Porazno je koliko je škola posjetilo Jasenovac prošle godine. Čak ni skola iz Jasenovca nikad nije bila u Jasenovcu, otkrio je Krasu koji je dodao i da je veliki problem što u udžbenicima NDH nije prikazna kako zločinačka.

Predsjednik Židovske općine smatra da nikakva supervizija i međunarodna komisija o Jasenovcu nije potrebna.

Dovoljno se zna o logoru Jasenovac samo tu istinu treba izbaciti iz sebe i reći. Treba napraviti što su napravili Nijemci koji su jasno rekli što su Hitler i nacisti, kazao je Kraus dodavši da je svaki zločin zločin, ali ipak je razlika ako su zločini počinjeni na osnovi rasnih zločina.

Ne smatra da se bivša Jugoslavija i NDH mogu izjednačiti i smeta ga što naši političari nikad ne govore o NDH, a da ne govore i o totalitarnim sistemima. Uvijek se moraju spomenuti totalitarni sistemi. Ne može se reći NDH je bilo to i to i točka, poručio je Kraus.

Kraus smatra da se zbog relativizacije u obrazovanju djeca pozitivno gledaju na ustaštvo. Manjka i represije.

Također ako se kao što je Komisija za suočavanje sa povješću zaključila da se u nekim situacija može koristiti pozdrav ‘za dom spremni, onda dobijemo postrojavaj HOS-ovaca u Splitu na 10. travnja, datum kad je proglašena NDH, gdje prošlavljaju formiranje svoje bojne koja se zove po ustaškom zločincu. To je čita provokacija, smatra Kraus.

Situacija u društvu, kazao je, danas je sigurno gora nego prije 10 godina, a pogoršala se s dolaskom na čelo HDZ-a Tomislava Karamarka i predsjedničkom kampanjom Kolinde Grabar Kitarović.

Tada na scenu stupa izraženi nacionalizam, ksenofobija i nepostojanje dijaloga, naglasio je Kraus.

Kraus je kazao da s gradonačelnik Zagreba Milanom Bandićem ima dobar odnos, ali neke stvari radi bez dogovora i konzultacija. Recimo spomenik holokaustu, piše Tportal.hr.

Spomeniku holokaustu nema mjesta u Zagrebu. Spomenik žrtvama holokausta postoji u Berlinu gdje mu je i mjesto. Ovdje bi trebalo podići spomenik žrtvama NDH, kazao je Kraus.

(www.jabuka.tv)

27 komentara

 • Tesko je svakome koje je izgubio najblize. Evo jedno pitanje za sve posjetitelje portala jabuka.tv sto mislite tko je kriv za stradanje nevinih civila dana 7.travnja.1992. u Sirokome Brijegu u napadu zrakoplova/za neupucene doktorante sveucilista mostara AVijon JNA? Tko je kriv? Tko je kriv za stradanje Uzdola Doljana kako to da Avdo Humo nikad nije pozvan da odgovara za zlocine. Tko je kriv za ubojstvo franjevaca bilo gdje u BiH. Ustvari jesu li se civili u Busovackim stajama sami od sebe poubijali? Kako cemo zvati stradanje civila Srebrenice Kiseljaka Zepca pa cak kolektivni samoubistva na podrucju Uborka i Sutine dosli neki vanzemaljci ili se narod sam od sebe poubijao. Kako cemo opravdati vecu kolicinu novxa koju su pojedini generali Rmije bih hvo i rs koristili u svoje svrhe il isvrhe tadasnjih partija pretezno sds ujdi hdu sda najvise i mrvu sdp kasnije kirije od drzavnih zgrada za sdp? Kako cemo objasniti narodu da imamo toliku kolicnu dokotra znanosti a nema pomaka samo narod iseljava ili sr okrece tamo negdje…frustracija nije nego zelja za noljim sutra kako objasniti kad netko prijeti majkama hrvaticama ili hrvatima prijete a nitko nista ne poduzima kako objasniti nepotizam zaposljavanje predaka komunizma handzar divizoja iko ustasa ci ponajvise chetnika u sluzbe sigurnosti bih pardon bezbednosti itd itd. Mozemo unedogled…

 • Dva majmuna na hrvatskoj televiziji prosto se takmiče koji će više ogaditi Hrvatsku i ocrniti Hrvate. Pa stoko dotepenačka, ako vam se ne sviđa u Hrvatsko ,tko vas zadržava, vrata su vam širom otvorena , usrećite nas svojom odsutnošću ljevičarsko smeće.

 • Baš sam htjela tako napisati.Kako vas nije stid i kako smijete više blatiti Hrvate u njihovoj državi?
  A jeste li čuli za Blajburg da nešto o tom kažete?
  Ma da se išta pitam odmah bih ukinula ovu emisiju i Stankovića koji živi od i u Hrvatskoj,i obojica idite di vam je bolje,nažalost nećete jer vam je u HR najbolje i živite od Hrvata a ovako ,i vrlo često,blatiti ih u njihovoj državi.Idite i sretno vam bilo a hrvatskog naroda se okanite

  • Prije nekoliko dana na otoku Žirju kod Šibenika otkrivena jama u koju su partizanski komunističko-četnički banditi bacili preko 1500 Hrvata, uglavnom civila. To za Stankovića, Krausa, Plenkovića, Josipovića, Stazića, Mesića, Bauka, Ostojića i sličnu antifa-bandu nije zločin, a HTV o tome nije ni riječi rekla. A Stanković svake nedjelje pozove nekog “antifa” lajavca da nam soli pamet.

 • Gospodine Kraus Vi biste trebali znati a znate da vlasti NDH nisu bili fašisti vec ustaše koji su osnovani 1928 god. Poslije Beogradskog pokolja htvatskih zastipnika sa teznjom tisuculjetnog sna o svojoj državi.kao i zidovski narod zar nas u povijesto nije pratila slična sudba itd itd

 • Gospodine Kraus Vi biste trebali znati a znate da vlasti NDH nisu bili fašisti vec ustaše koji su osnovani 1928 god. Poslije Beogradskog pokolja htvatskih zastipnika sa teznjom tisuculjetnog sna o svojoj državi.kao i zidovski narod zar nas u povijesto nije pratila slična suda! itd itd

  • Vlast NDH je bila marionetska drzava zlocinacke i nacisticke Njemacke, o cemu ti pricas? To sto su prihvatili ZLO i zauvijek ostali upamceni po tome u povijesti svijeta se ne moze pravdati nekakvom zeljom za neovisnom drzavom kad ta tzv neovisna drzava Hrvatska je bila SVE samo ne neovisna! Prestanite romantizirati vise zlocince zato sto su zaveli obican, neobrazovan i zatucani narod da pomisle da su u nekakvoj sluzbi hrvatske drzave i hrvatske ideje umjesto ideje zlocina i marionete Hitlera.

   • Da, za tebe su oni bili zlo. U redu, a što su bili Tito i njegovi komunisti koji su pobili pola milijuna Hrvata bez suda i suđenja?

  • Ove majmune koji na ovakav komentar daju minuse treba gurnuti u kanalizaciju. To su sve udbaška kopilad. Kad ste hrabri, pametni i pravedni, potpišite se imenom i prezimenom.

 • Ja neznam ko je ovi kraus mi sta on glumi, iz svega se vidi ,i u ostalim emisijama, da nisu svjesni da zive u Neovisnoj Drzsbi Hrvatskoj! Da je to Nasa Drzava! Ne neki tamo!!! I zna se ko zapovida i ko je gazda u svom dvoristu!! A svi oni koji je nevole , neka napuste!!! Neka je ne blate vise!! Ako je bila Ustaska drzava, bila je! Pomirite se stim ! Sta ste se svezali ustastva!??? Jeli bilo i drugi !! Turaka, Habsburgovaca , Ugara?!!! De malo o toj vojski! Ova zadnja govna, sto su tila zavladat, da ne spominjem!

 • Da imamo hrvatsku vlast ovo bi bilo brzo rješeno. Bageri bi uradili iskop,stručnjaci utvrdili br.žrtava i kojoj vojsci su prpadali,a potom bi se i tu,nakon Blajburga,održavala komemoracija za ubijene hrv.vojnike i civile koje je trajalo sve do 1954.g. Međutim,dok imamo ove njonjice i šonjice na čelu države ovi će sve više vršit nuždu po hrv.narodu i bit sve bolje plaćeni. Jedini pomak kodoih što se nazivaju antifašiste je što su smanjili broj žrtava sa 700 na 80 tisuća.

 • moj did Antiša mi je govorio sinko moj ti u školi moraš učiti kako vam kažu a mi smo svi bili Ustaše s ovu stranu Mokašnice a partzani nas gonili i bježal smo prema Širokom moj brat j bio ađutant glavnom ima i slka,ne zna mu se ni za grob baš oko Jasenovca di su se bodbe vodile.Zsto jnupino tko je sve tu ukopan?

 • Tko je kriv sto je u Rakitnu kraj Posusja nestalo i ubijeno 365 Hrvata od 2500 stanovnika od 1941-1945 partizani neke na koce žive nabijali mučili u jame žive ubacivali nikada nitko da spomene

 • Tko je kriv što je 1945 iz svake kuće iz Hercegovine pobijeno jedno ,dvoje , troje sve pobili partizani.
  Neka se sve vidi a ne spominjat samo jedne žrtve, žrtve su žrtve bilo da su ih napravili ustaše ili partizani.

 • Čudi me da nije Kraus rekao da je 700 tisuća žrtava kao što su i srbi cjelo vrijeme govorili da ih je u Jasenovcu 700 tisuća, i djecu u školi učili cjelo vrijeme jugoslavije da je tako , zašto se tamo ne izvrši identifikacija da se vidi točan broj žrtava, sve žrve su žrtve i to je teško gdje je god neko izgubio nekog svog.

 • Ognjen Krasus je bolesnik zadojen mržnjom prema Hrvatskoj državi i prema Hrvatskome narodu. Širi laži, mržnju i zlo. Žena mu je srpkinja koja mrzi hrvate. Kordinirano djeluje sa partizanskim zločincima koji sebe nazivaju antifašistima odnosno partizanskim fašistima i četnicima. Pada u trans kad je u Beogradu a posebno kada širi laži. Zašto ne želi da se utvrdi točna istina i tko leži u Jasenovcu. Jasenovac je zatvoren 1951 godine radio je kao logor još šest godina nakon rata i u njemu su se masovno ubijani hrvatski civili i vojnici. Kraus ne želi istinu. Jasenovac i lažni napuhani brojevi mrtvih služili su za blaćenje Hrvata i za dobivanje velike ratne odštete od Njemačke. Ne govori kako u Srbiji nema više Židova jer su ih potpuno istrijebili , ne govori kako u mnogim židovskim stanovima koje im je oduzela komunistička vlast žive partizanski zločinci i njihove obitelji. U jednome takvom stanu živi i otac Ive Josipovića partizanski zločinac. Ne govori kako su poubijani hrvati i kako je izvršen genocid nad Hrvatskim narodom. Do kada će Hravti trpjeti i svoju i tuđu gamad.

 • Svi su svoje protivnike ubijali bez milosti NDH je bila uratnom vihoru nije bilo demokracije nigdje .Zasto se nisu borili za Nazorovu federavnu Hrvatsku .Oni sto su rusili mostove dizali vlakove u zrak jesuli branili Rome Zidove Srbe cilj im je bio rušiti hrvatsku drzavu koja graniči s genocidom.U jednom govoru BRKO rece
  Ič vič evič tosu svi veleizdajnici njih triba
  uništiti.Mozeteli ovo komentirati antife

 • 1975 nisam na ekskurziji htjela ući negdje dole niz stepenice,nego sam sjedila na zidu znajući šta se i mojoj pokojnoj maloljetnoj rodbni dogodilo i pok.ađutantu koji je tu negdje nestao.I pitanje je tko j sve tu ukopan?

 • Vi pišete koliko je 1945. pobijeno. A što do 1945. ? Gdje su sve hodali crnokošuljaši i činili zlo tko to sve zna. Kada netko napada na ustaše onda su oni žrtve. Ma BOGA ti a što su ustaše činili zločine samo radi imena to nema veze jeli. Znači mi nismo trebali četnike goniti i razbiti u Oluji nego što? Slati im cvijeće po vama. Daj ne kakite licemjeri. Crni su radili svašta a poslije plaćali sa kamatama za svoja zvjerstva. Što su tražili to su dobili..

 • Anonimno đubrence.
  Kada bisve to bilo istina tko je dao pravo raznim grdobama partizanskim da vojnim zarobljenica i civilima ubijate zvjerskim nacinom bez suda nezapamceni zlocin nepamti nitko od babilona rimnjana tko vam daje pravo i sada za revansizam

 • ima ovih djubrenaca što kaljaju hrvate a šta ste tražili uhrvackoj neku svoju tvorevinu ubijali narod pa šta ste očekivali da vam netko da čokoladu ako živiš u nekoj državi poštuj njene zakone i nitko te dirat neće koliko je ustaša poginulo u srbiji koji god je otišo tamo neka ga srede a ko god napada na hrvatsku opet će dobit po guzici ko god to bijo daj jednom se opametite i ti čupavac kad si pošten što ne date palestincim državu vi ste nacija koja nikom ne želi ništa dobro

 • Durane a jesu li žrtve fašizma od 1922. Nacizma od 1933. do 1945. Godine imal pravedna suđenja ?? Ja mislim da nisu a to zna cijeli svijet . Znači tebi je normalno doć u grad selo itd i zvjeski mučiti, ubijati ljude, žene, djecu na osnovu imena i vjere . I što sada te zločince treba žaliti . Ma treba im zasuti svaki trag kao da nikada nisu postojali ta fašistička nacistička KUKAVIČKA nasilna turbo-ultra-bolesna govna .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.