Kratka priča o najprodavanijim tenisicama u povijesti

Marquis M. Convers, cijenjeni menadžer jedne tvornice obuće došao je na ideju da otvori svoju tvornicu naziva “Converse Rubber Shoe Company” u Maldenu, u Massachusettsu.

Converse  je počeo proizvoditi muške, ženske i dječje cipele s gumenim đonom. Dvije godine kasnije već je proizvodio četiri tisuće pari Conversica dnevno, no svoju pravu popularnost ove tenisice doživjele su s tada relativno novim sportom, košarkom.

Converse All-Stars (prve specijalizirane tenisice) – legendarne platnene tenisice s gumenim đonom nastale su davne 1917. godine kao pokušaj da se ova tvrtka plasira na tržište košarkaške obuće. Bio je to zaista pionirski i inovativan pokušaj imajući u vidu da je sam košarkaški sport tada bio star 25 godina – košarka će, naime, tek 1936. godine postati dio olimpijskih sportova.

Ipak, uspjeh na tržištu će doživjeti tek kada ih je dvadesetih godina, oduševljen njihovom udobnošću, prihvatio košarkaš Charles H. “Chuck” Taylor, tada igrač ekipe Akron Firestonesa  i tme postao prvi košarkaš i sportaš uopće koji je svojim imenom “zaštitio” i učinio prepoznatljivim neku modnu marku. Nakon što je proizvođač uvažio nekoliko njegovih sugestija o fleksibilnosti, tenisice su dobile svoje sadašnje ime kao i prepoznatljiv Taylorov potpis na našivenoj etiketi.

Do 1966. godine Convers je nudio samo crnu i bijelu varijantu, a onda su uvedene nove boje kako bi odgovarale različitim košarkaškim timovima. Bio je to period kada je ovaj proizvođač činio čak 80% američkog tržišta tenisica.

Uslijedit će vrijeme inovacija koje je donijelo modele od novih materijala: kože, džinsa, konoplje ili laka, zatim All-Star s elastičnom trakom umjesto vezica pa sve do ženskih sa štiklom.Do svoje smrti 1969. godine u dizajniranju ovih modela sudjelovao je i sam Chuk Taylor.

Kada je Convers kupila kompanija Nike, a proizvodnja potpuno izmještena iz Amerike, dogodile su se izmjene u dizajnu od kojih je najznačajnija da platno na tenisicama više nije u dva sloja. Ljubitelji starki kažu da je razlika vrlo primjetna.

Krajnje jednostavan dizajn, neponovljiva lakoća, udobnost đona i specifična individualnost koju im daju prepoznatljive boje su glavni aduti popularnih “starki”. Međutim, postoje i oni koji se s tim baš i ne bi složili. Urbandictionary.com ih definira kao jezivo ružne tenisice koje nose svi koji sebe bar malo smatraju alternativnim. Za kraj ih časte neprijatnim epitetom “precijenjene”.

Ipak, All-Stars su definitivno najuspješnije tenisice u povijesti. Do početka 21. stoljeća prodano je 750 milijuna pari tenisica diljem svijeta, što je ujedno starke stavilo na ljestvicu najprodavanijih tenisica u povijesti, a procjenjuje se da se svaki tjedan širom svijeta proda 30.000 pari.

Od nastanka do danas njihova ciljna grupa se dosta promijenila. Košarkaši su vremenom prešli na mnogo modernije modele tenisica, a All-Stars su glavno tržište našle prije svega u tinejdžerskoj populaciji, postavši također i nezaobilazan dio pop kulture. Krajem sedamdesetih ovaj je model bio jedan od bitnih simbola punk pokreta s najznačajnijim promoterima u vidu grupe Ramons. Novi su val popularnosti doživjele devedesetih s grunge i hip hop kulturom, posebno na vrhuncu slave gangsta repa. Različite socijalne grupe preferiraju i određene boje i šare pa su tako na rock sceni oduvijek najtraženije bile one tamnije, bliske originalnim.

Zajedno sa Dr.Martins obućom All-Stars tenisice su danas klasičan simbol punk mode. Ipak, sve su glasniji vrlo kritični komentari koji ukazuju na nedosljednost punk pokreta zbog nošenja tenisica iza kojih sada stoji Nike, kako kažu “kapitalistička korporacija poznata po proizvodnji svoje obuće u siromašnim zemljama trećeg svijeta”. (alfaportal)

Guinnessova knjiga bilježi rekord koji drži Joshua Muellerda (slika gore) iz Lakewooda(USA), vlasnik najveće kolekcije All-Stars obuće. Čini je čak 403 para različitih modela.

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.