Kraljice jeseni za grobove najmilijih

Krizanteme su svima nama dobro poznate jesenske cvjetnice, koje otvaraju latice u listopadu i cvjetaju sve do prvog snijega ili jako niskih temperatura. Nerijetko prezime i oštre zime i cvjetaju opet iduće jeseni.

 

Obzirom da krizanteme cvjetaju upravo u ovom dijelu godine, nezaobilazan su dio aranžmana kojima se ukrašavaju groblja za blagdan Svih Svetih. Iako se kod nas najčešće doživljaju kao cvijeće kojima se ukrašavaju grobovi, krizanteme su idealne i za upotpunjavanje izgleda terasa ili dvorišta, kada je sve manje cvijeća u vrtovima, a odlične su i za kombiniranje sa zimzelenim biljkama. U domovima se mogu koristiti kao rezano cvijeće u vazama.

 

Ljepota cvjetova, različiti oblici i nezahtjevnost pri uzgoju učinili su krizanteme jednim od najčešće uzgajanih cvjetnica na svijetu. Kada prođe cvjetanje, neophodno je pravilno održavanje kako bi opstale i tijekom sljedeće godine. Potrebno ih je unijeti na hladno i tamno mjesto a zemlju konstantno držati vlažnom. Biljke se u proljeće mogu posaditi vani, nakon posljednjeg mraza.

U slučaju da u vrtovima već imate posađene krizanteme, preporuka je da se ne orezuju prije zime. Lišće i stabljika će pomoći da lakše prežive hladnoću. Radi bolje zaštite dobro je dodati i 10 do 15 cm malča.

Zavirite u Vama najbliži Agrocentar Sjemenarne gdje Vas očekuje veliki izbor različitih vrsta, boja i oblika krizantema ali i umjetnog cvijeća te raznih vrsta lampiona.

 

(www.jabuka.tv)