Kraljević i ostali: Državno tužiteljstvo traži kazne zbog zločina u Ljubuškom

Državno tužiteljstvo je, u završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, zatražilo da se Ivan Kraljević i još šestorica optuženih proglase krivima i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom.

Tužiteljica Remzija Smailagić je navela da iz svih provedenih dokaza proizlazi da su optuženi počinili zločin protiv čovječnosti i zločine protiv ratnih zarobljenika, da je izvršen širok sistematični napad usmjeren protiv civila bošnjačke nacionalnosti, što su optuženi znali i svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Iz činjeničnog opisa i provedenih dokaza nesporno proizlazi da je u udruženom zločinačkom poduhvatu sudjelovalo više osoba, svjesno i s namjerom, te su tako dali svoj doprinos. Kod svih optuženih postojala je svijest za ostvarivanje cilja. Optuženi su u kontinuitetu poduzimali radnje iz optužnice, što predstavlja otežavajuću okolnost, istaknula je Smailagić.

Iz mnogobrojnih svjedočenja, prema njenim riječima, moglo se čuti da su civili uhićivani po istom obrascu, da su neki od njih tretirani kao ratni zarobljenici iako to nisu bili, i da su u VIZ-u bile zatvorene osobe iz više gradova u BiH.

U zgradi policijske postaje, kazala je tužiteljica, nalazio se VIZ sa ćelijama i prostorijama u podrumu, u koje su smještani zatvorenici, a u rujnu 1993. broj čuvara, koji su bili pripadnici Vojne policije, udvostručio se, objavio je Detektor.ba.

Postojala je zapovijed da će se sa zatvorenicima postupati u skladu sa Ženevskom konvencijom. Međutim, svjedoci su rekli da se po toj zapovijedi nije postupalo, kazala je tužiteljica i dodala da iz izjava oštećenih proizlazi da nisu imali kontakta sa vanjskim svijetom, zbog čega se nisu mogli sjetiti datuma.

Glavni problem u VIZ-u, prema ocjeni tužiteljice, bila je ishrana jer su zatvorenici dobivali jedan obrok u 24 sata, i to suhi, koji su, po naredbi stražara, morali pojesti u kratkom roku.

Nekoliko svjedoka se dobrovoljno prijavljivalo da idu na rad, samo zato da bi dobili nešto hrane, istaknula je tužiteljica Smailagić. U VIZ-u su, kako je rekla tužiteljica, bile neuvjetne ćelije, bez dnevne svjetlosti, zatvorenici su imali jednu deku, stajali su u vodi, ograničen im je bio pristup mokrom čvoru i nisu imali adekvatnu medicinsku njegu, a nisu imali posjete jer su im obitelji protjerane.

Hrvatski zatvorenici su imali pristup ćelijama gdje su bili smješteni Bošnjaci, te su ih fizički i psihički zlostavljali. Zatvorenici su, proizlazi iz svjedočenja, mučeni elektrošokovima u uredu upravnika Kraljevića, navela je tužiteljica.

Za zločine u Ljubuškom optuženi su, uz Kraljevića, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš.

Kraljević, Jelčić i Skender su, prema optužnici, u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuvjetnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove. Nastavak suđenja je 14. lipnja, kada je predviđeno iznošenje završnih riječi Obrana.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • hoće li itko suditi “časnoj” armiji bih za ubojstvo preko 1600 hrvata od čega malo više od 200 djece? a di ostale logoraške igre i torture i premlaćivanja i iživljavanja? nije ovo titova jugoslavija da se šuti o tome, treba na sva ZVONA o tome!

  • Politika hrvata u BiH- ni je izdajnicka i podanicka. Ovo malo kad se oglase onda je to zbog svojih osobnih interesa i svojih ,, guzica,,…Isto i u RH- oj i onda se ne treba cuditi. Pored domacih izdajnika neprijetelj nam i ne treba a ima ih Bogu hvala na pretek.. Bosnjaci su uvidjeli da sve sto im nije poslo za rukom u ratu, silom ide sada njihovom agresivnom politikom, a hrvati su predati na milost i nemilost sami sebi. Odgovornog, nacionalno osvjestenog politicara nemamo…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.