Krajolik Buškog jezera djeluje inspirativno na umjetnike

U Karmelu sv. Ilije na obali Buškog jezera kod Tomislavgrada okončana prva, inicijalna likovna kolonija posvećena 1100. obljetnici krunidbe kralja Tomislava.

U samostanu i duhovnom centru “Karmel sv. Ilije” kod Tomislavgrada upriličena je zanimljiva umjetnička kolonija, piše Večernji list.

Tema je “Zemlja kralja Tomislava – Ususret tisuću i stotoj obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju”, a organizirala ju je Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” iz Tomislavgrada.

Zatvorena za javnost

Umjetnička kolonija u prelijepom zdanju na obali Buškog jezera posebna je i po karakteru i po sudionicima. Nije otvorena za javnost, sudjelovali su umjetnici iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine predvođeni dekanima likovnih akademija u Zagrebu i Širokom Brijegu Tomislavom Buntakom i Svetislavom Cvetkovićem, i potpuno je novo iskustvo za Udrugu, govori nam otac Zvonko Martić i dodaje:

Mi smo se htjeli uključiti u proslavu 1100. obljetnice Hrvatskog Kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Razmišljajući što bismo mogli napraviti i što bi bio jedan pomak iz te tradicijske kulturne nematerijalne baštine, odlučili smo, zahvaljujući suradnji s Likovnom akademijom u Zagrebu i Širokom Brijegu, organizirati koloniju. I nadam se da će u ovo vrijeme, koliko se planira, i kroz ove skice koje su priprava za završne radove, zaista se dogoditi ono što i želimo, nešto lijepo, nešto što će cijeli ovaj krajolik prezentirati cijeloj hrvatskoj i bh. javnosti, objasnio je Martić.

Umjetnica Koraljka Kovač, profesorica na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, oduševljena je i samim zdanjem i prirodnim okružjem.

Jako je inspirativno. Definitivno se osjeća ta neka višeslojnost povijesti koja, rekla bih, nekako zrači, tako da su ovi pejzaži baš motivirajući i stvarno ima jako mnogo inspiracije. Tema mi se sviđa, široka je i svaki autor može naći svoje područje izražavanja unutar nje, kazala  je Kovač, a dekan Likovne akademije u Zagrebu Tomislav Bundak dodao:

Moram reći da, budući da dolazimo iz Zagreba i sjeverne Hrvatske, uvijek je iznenađenje u Bosni i Hercegovini vidjeti ovako, rekao bih, živi iskonski krajolik, ovu širinu neba. Posebno ova kombinacija između velike površine jezera, ovih planina okolo, daje mističan osjećaj. Zapravo, zbog toga smo i odabrali pitanje pejzaža jer ono što spaja svako razdoblje je taj pejzaž, ta zemlja, ti mirisi, taj osjećaj zbog kojeg se vraćamo u svoj rodni kraj, kazao je.

Na pitanje što ga je dovelo na koloniju, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru Svetislav Cvetković odgovara:

Što se tiče motivacije, otac Zvonko je dovoljna motivacija i o toj temi ne trebamo ništa dalje govoriti. Ozračje je odlično, druženje i rad ugodni. Ovo je inicijalna kolonija, poslije ove će se održati još nekoliko njih gdje će nastajati glavnina radova. Dakle, ovo je uvertira u sam taj projekt, ne može se kroz jednu koloniju iznijeti sve ono što je zamišljeno, objašnjava dekan Cvetković.

Identitet prostora

A nakon toga će radovi nastali na kolonijama, osim Tomislavgrada, biti predstavljeni u gradovima diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S tim u vezi Tomislav Buntak imao je potrebu naglasiti i ovo:

A nadamo se kako je ovo barem mali doprinos da u sljedećih 10, 20, 30 godina napravimo novi identitet svih ovih prostora. Ja se nadam, u jednoj velikoj europskoj integraciji koja bi omogućila da, zapravo, čitav niz napetosti nestane i možemo se baviti razvojem svojih kulturnih identiteta i dobrobiti čitave Europe, poručio je za kraj dekan ALU-a u Zagrebu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.