Krajem godine BiH bi trebala da preuzme kontrolu nad svojim zračnim prostorom

Krajem godine Bosna i Hercegovina bi trebala osigurati sve preduvjete da preuzme kontrolu nad svojim zračnim prostorom, najavio je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Prethodno je potrebno da Agencija za pružanje usluga u zračnom prometu BiH i sustava upravljanja počnu raditi u punom kapacitetu te da se okonča potrebna edukacija kadrova.

„Nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma između sedam zemalja našeg okruženja, u kojem nisu zemlje istočno od BiH, uspostavlili smo funkcionalne zračne blokove u kojima očekujemo da BiH, putem svog provajdera, ukoliko bude spremna, već od 1. studenoga krene u preuzimanje bh.neba“, pojasnio je Hadžić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kontrolu zračnog prostora BiH trenutno vrše nadležne agencije iz Srbije i Hrvatske, koje za ove usluge ubiru i značajan iznos prihoda, odnosno godišnje na svojim računima zadrže oko 20 milijuna, od preleta preko BiH.

Hadžić, koji je danas posjetio sjedište Direkcije civilne avijacije BiH u Banja Luci, kazao je da je spomenuti sporazum nepovoljan za BiH te da će biti promijenjen, a preduvjet su tehničke prepostavke.

Testiranje sustava, koji je uspostavljen u BiH, trebalo bi se obaviti 7. svibnja, a resorni bh.ministar očekuje da u prosincu 2012. budu osigurane sve predispozicije u tom smislu i da naša zemlja može kontrolirati svoje nebo.

Velike probleme ima banjalučki aerodrom, koji je ostao bez avioletova i posluje s gubicima već duže vrijeme, a resorni ministar RS-a Nedeljko Čubrilović navodi da ta zračna luka ipak ne smije izgubiti međunarodnu dozvolu, zbog čega će Vlada uložiti napore da se ona zadrži.

Razmatraju se mogućnosti, kaže Čubrilović, i uspostave aviolinija, bar u ljetnom razdoblju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.