Kraj mukama s udžbenicima u FBiH?

Ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojskoe županije i dopredsjedavajući Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti Federacije BiH Mirko Trifunović izjavio je danas kako će se odlukom da se na natječajima za pribavljanje udžbenika odobrava samo jedan udžbenik za jedan predmet koji je osvojio najveći broj bodova, ali ne manje od 90 posto od maksimalnog broja mogućih bodova, pored veće kvalitete, bitno smanjiti i cijena udžbenika.

“Ovo je jedan novi kvalitet u Koordinaciji ministara obrazovanja FBiH na čelu s federalnim ministrom Damirom Mašićem. Koordinacija je održala 13 sjednica iz čega proizlazi prijeđeni put do udžbenika za deveti razred devetogodišnje škole. Model koji je primjenjen je dobar put za rješavanje udžbeničke politike i u sljedećem razdoblju”, izjavio je Trifunović.

Po njegovim riječima osnovni zadatak je bio dobiti kvalitetan udžbenik koji će imati prihvatljivu cijenu i na taj način i obitelji i učenicima omogućiti udžbenik kojim će nastavnici kvalitetno realizirati nastavni plan i program.

“Uvjeren sam da ovaj model, uz manje dorade i iskustva koja su se stekla, posebno na njegovanju, radu, kriterijima, standardima rada recenzenata u narednom periodu će u udžbeničkoj politici u FBiH dati značajne rezultate”, naveo je Trifunović.

On tvrdi kako je natječaj za pribavljanje rukopisa udžbenika za 9. razred devetogodišnje osnovne škole, na koji je dostavljeno 76 naslova od 13 izdavačkih kuća, u potpunosti proveden u skladu s novouspostavljenom procedurom i da su u slučaju određenog propusta, izdavači mogli uložiti pravo prigovora na odluku stručnog tima recenzenata, što je iskoristilo sedam izdavačkih kuća dostavivši 17 prigovora. (Fena)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.