Kraj 2020. godine definitivni je kraj i za Adobe Flash

Adobe Flash već neko vrijeme ne podržavaju najpopularniji internetski preglednici, a od kraja ove godine neće ga podržavati niti sam Adobe.

To je informacija koju smo znali već neko duže vrijeme, i bilo je izvjesno da će svi servisi i web stranice koji koriste Flash biti dodatno nesigurni i nikako preporučljivi, jednom kada službena podrška završi.

No, prema nedavno ažuriranoj stranici koja opisuje kako će izgledati end-of-life za Flash vidimo da mu je Adobe namijenio potpuni kraj, a ne samo ukidanje podrške i sigurnosnih zakrpa (kojih je bilo poprilično).

Naime, iz Adobea kažu kako će s krajem 2020. godine ne samo prestati podržavati stare inačice Flasha, već se one više neće moći niti preuzeti s njihovih stranica, piše Bug.hr.

Korisnike također pokušavaju obeshrabriti od instaliranja Flash Playera iz vanjskih, neslužbenih izvora, i ponavljaju da takvo korištenje nosi veći rizik. Isto tako, svima će onima koji još uvijek na svojim računalima imaju Flash Player biti do kraja godine poručeno da isti deinstaliraju.

U tri godine, koliko je stara najava o gašenju Flasha, Adobe je surađivao s developerima i kompanijama koje stoje iza najpopularnijih web preglednika, kako bi zamijenio svoju multimedijsku tehnologiju nekom od novijih, kao što su HTML5, WebGL, ili WebAssembly. Bilo je to sasvim dovoljno da se web potpuno oslobodi od Flasha i brojnih sigurnosnih problema koje je sa sobom nosio.

Nakon 31. prosinca ove godine, dakle, oprostit ćemo se jednom zauvijek od ove tehnologije, a Adobe će, čini se, učiniti sve da ona nestane i da se sjećanje na nju što prije izbriše.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.