Kožul: Sporazumima o readmisiji rješavati migrantsku krizu u BiH – Jabuka.tv

Kožul: Sporazumima o readmisiji rješavati migrantsku krizu u BiH

Zajednička komisija za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici inicijativu zastupnika HDZ-a Predraga Kožula kojom je pozvano Vijeće ministara da ubrza procese potpisivanja bilateralnih sporazuma o readmisiji.

Njome je upućen prijedlog za poduzimanje svih potrebnih aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Kožul je u utorak u izjavi za medije objasnio da se radi o inicijativi koja je u parlamentarnom smislu vrlo jednostavna, ali konačno potpisivanje sporazuma zahtijevat će diplomatska pregovaranja kako bi se riješilo pitanje migranata iz zemalja iz kojih najviše dolaze u BiH.

Podsjetio je da je BiH već potpisala takav sporazum s Pakistanom iz kojeg dolazi najveći broj migranata, ali napominje da zbog složenosti procedura sporazum još nije operativan.

Potrebno je stvoriti pritisak PSBiH na rad oko tih sporazuma kako bi se na svaki mogući način ubrzale te procedure jer je to jedan od ključnih elementa razrješenje migrantske krize u BiH, smatra Kožul.

Iako samom potpisivanju tih dokumenata prethodi niz aktivnosti, Kožul ističe da bez obzira na to treba izvršiti pritisak da se to ubrza i namjera je, kaže, staviti to u prioritet kao jednu od ključnih tema u aktivnostima i Vijeća ministara BiH i parlamenta.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Vraćaj bagru nazad, u svojim zemljama progone kršćane a navalili u kršćansku Evropu. To je najveće moguće ludilo koje je zahvatilo evropljane.

  • Tko tebi to priča da mi je znati, čuj potpisali sa Pakistanom ali nije operativan, znači li to da će BiH o svom trošku vraćati migrante u zemlje podrijetla , sporazum o readmisiji postoji već desetke godina sa okolnim zemljama i ilegalni migranti se vraćaju u zemlju od kud su došli. Sporazum o readmijiji sa Srbijom i Crnom Gorom postoji , zašto taj nije operativan.. Čuj potpisali sa Pakistanom, koje šupljake vi pričate

  • Vrag te odnio tebe i njih. To je Alino kezme uveo ove pace ti za 20 godina biti i gradonacelnik Širokog muhađedin. Goni to nazad dok je vrime a odavno je vrime iscurilo. Pa stanovnici Bosne imaju strah izici iz svojih kuca od ove uvezene gamadi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.