Kovač: Hrvati u BiH bit će motor integracije BiH u EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač izjavio je u petak u Mostaru kako će Hrvatska aktivno poduprijeti kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

– Važno je da postoji volja državnih vlasti u Bosni i Hercegovini da se podnese kandidatura i smatram jako važnim da će upravo pod predsjedanjem Predsjedništva BiH Dragana Čovića ova kandidatura biti podnesena jer će to biti najbolja garancija da će Hrvati biti motor integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju – kazao je hrvatski ministar uoči predavanja koja će održati na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu europskih integracija.

Ministar Kovač u jednodnevnom je posjetu našoj zemlji, a u Mostaru je prvi susret imao s mostarsko duvanjskim biskupom Ratkom Perićem s kojim se, kako je kazao, složio da su jednakopravnost Hrvata u BiH i integracija BiH u Europsku uniju dvije strane iste medalje.

Na Građevinskom fakultetu ministra Kovača dočekali su i kratko s njim razgovarali premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Čosić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te predstavnici mostarskog Sveučilišta.

Nakon predavanja, kako je planirano, Kovač bi se trebao susreti s gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Ikom Skokom te posjeti Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Svoj prvi službeni posjet BiH hrvatski ministar završit će posjetom Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu.

Prije dolaska u Mostar, ministar Kovač zapalio je svijeću na mjestu nesreće nedavno četvero stradalih hrvatskih studenata.

Hrvatski šef diplomacije danas je posjetio i Sarajevo te se susreo s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH s kojima je usuglašeno kako je jačanje prijateljskih veza između dvije zemlje obostrani interes i prioritet.

Tijekom boravka u Sarajevu ministra Kovača primio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a Kovač se sastao i s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Ovo je prvi službeni posjet ministra Kovača inozemstvu od formiranja hrvatske vlade.

(Fena)


6 komentara

  • Ovaj tip je takva budaletina.. Ne znam kako uvijek kad netko “iz naših krajeva” dobije priliku za medijsko eksponiranje to bude neki debil kojem ne bi dala ni da ovce čuva a ne upravlja državom ili tako nešto.. (da se razumijemo, i ovce treba znat čuvat’, a ovaj bi ih sve pogubio..)

  • Dragi i moj ministre, podupiranje BiH na putu za članstvo u EU Hrvatima ne znači ama baš ništa. To ti ga dođe malu upiranja u guzicu Draganu Čoviću i njegovoj partiji slijednici SKJ među Hrvatima BiH. Toligo podilaženju drugu Gagi je ljigavost nad ljigavostima i vidim da si došao, ne promovirati interese Hrvata u BiH, već podupirati druga Gagu, čiji su osobni interesi u suštoj suptotnosti sa interesima hrvatskoga naroda. Ne znam što Vam je poručio biskup Perić, ali mislim da nije ništa lijepo imao reći o Vašem favoritu. Dolazite na fakultet i da spontano pokrenete razgovore sa budućnošću naše opstojnosti, mladim nestranačkim ljudima, i čujete iz prve ruke stvarne probleme s kojima se Hrvati susreću, Vi ponovo sa polupismenim stranačkim uhljebarima sapunate nama dasku preko koje će mo lakše skluznuti u 3pm. Nije mi poznato da li ste pohodili i naše vrle franjevce na ŠB i da li su Vam prenijeli surovu stvarnost napaćenog naroda ili su se i oni uklopili u suvremenu pragmatičnu bajku o snjeguljici Gagi i sedam patuljastih partijskih sekretara, slijednika iste one politike koja udari temelje bunkera kod Crkve.

  • Entitet svakako ako nema republike. A što se tiče ovoga čove, nemojte lupat nisam njegov fan ni stranka ali on govori nekoliko jezika, nije ukra ništa i zna puno toga. Oće li išta konkretno pomoć vidit ćemo. Nije bilo boljega rješenja za tu funkciju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.