Kosor ponudila pomoć Borjani Krišto na europskom putu BiH

Ruska agresija na Ukrajinu, ali i godina europskih izbora i želja aktualnih službenika da otvaranje pregovora s BiH upišu među vlastita postignuća, umnogome su utjecali na izuzetno važan iskorak naše zemlje, smatra bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Žena pod čijim je vodstvom Hrvatska uspjela svladati sve izazove i postati članica EU veoma je sretna zbog napretka BiH i spremna je, na poziv institucija, svojim iskustvom pomoći nastavku europskog puta.

Na raspolaganju sam bilo kome tko bi smatrao da bi mogao čuti neka iskustva, jer pregovori nisu ni jednostavni, niti se mogu završiti s pola snage. Drago mi je što se ovo dogodilo u trenutku kad je predsjedavateljica Vijeća ministara BiH žena, pa ako gospođa Borjana Krišto bude imala želju pitati kako to funkcionira, vrlo rado ću se odazvati, kaže Kosor.

Pred BiH je težak proces, pa se odluci treba radovati, ali političari moraju ostati hladnih glava i započeti opsežan posao, kako bi „težak, neizvjestan, dug i vrlo trnovit put“ BiH što prije prešla.

Ja sam protiv prečaca za bilo koga, pa i za BiH, ali samo iz jednog razloga, zato što mislim da bilo kakvi prečaci ne bi bili dobri za građane. Stvarne, dubinske reforme moraju biti provedene zbog dobrobiti građanki i građana BiH, a tu mislim na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala i uvođenje svakojakog reda, kaže Kosor za „Avaz“.

Pojašnjava da usvajanje zakona nije najveći problem u procesu pristupanja, već će usvojene propise i BiH morati provesti u život. Tako se i na primjeru zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojeg je BiH nedavno usvojila, očekuju konkretni rezultati.

Dužnosnici, političari moraju pokazati što imaju, kako su to stekli, prihodi, rashodi i sadašnje stanje moraju se poravnati i tu počinje provedba u stvarnom životu. BiH mora početi živjeti u skladu sa zakonima koji su usklađeni s pravnom stečevinom EU, dodaje Kosor.

Iako su i u razdoblju pristupanja Hrvatske, zbog velike ekonomske krize, brojne članice bile protiv proširenja, Kosor kaže da je taj put ipak bio mnogo lakši zbog složenog uređenja BiH i procesa donošenja odluka. Članstvo BiH u EU, naglašava, u velikom je interesu Hrvatske, ne samo zbog Hrvata u BiH, već i zbog toga što bi se na taj način granice EU pomjerile istočnije.

U kontekstu aktualne geopolitičke situacije, podrazumijeva se da će morati biti prekinute i veze pojedinih bh. službenika, prvenstveno Milorada Dodika, s Moskvom i Vladimirom Putinom.

Kosor ukazuje da će ta stranica, ako se želi nastaviti europski put, morati biti zatvorena, ali da će puno zavisiti i od toga kako će izgledati konfiguracija europskih institucija nakon izbora i tko će doći na čelo Europske komisije, tko će imati većinu u Europskom parlamentu i tko će biti na čelu Europskog vijeća.

Meni je nezamislivo da EU pregovara s državom u kojoj nije jasno, ili je jasno da dio političke elite, dio te države, šuruje s Rusijom koja je agresor na Ukrajinu i koja je pod sankcijama EU. Zato podsjećam da ovo može biti početak dugog i trnovitog puta, kaže Kosor.

Dodik o otvaranju pregovora: Neću se prestati sastajati s Putinom

(www.jabuka.tv | Foto: Marko Prpić / Pixsell)

27 komentara

    • Kako možete tako pisati za ovu Hrvatsku heroinu koja tu zemlju uvede malte ne unese u EU. Ta đena se inte kako hrvala protiv svih koji su stajali Hrvatskij na ovom putu Idlazak Senadara prodaja INE priblemi sa brodogradilištima i te kako su opterečivali Hrvatski putSramotno je što je tako nazivate ali još gire što ne potpišete svoje puno ime i prezime zašto izgleda nemate muda a ni morala

  • Hrvacka od kad je uvela euro svaki 3 građanin je na rubu siromaštva da ne pricamo o umirovljenicima profitirali samo povlašteni a 800000 prostali više gladni nego siti.Hrani ih se samo lažima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.