Korizmena duhovna obnova u pet hercegovačkih i dalmatinskih župa

Župna zajednica u Viru kod Posušja obavila je korizmenu duhovnu obnovu u Godini milosrđa u pet korizmenih nedjelja 2016. god. Prve korizmene nedjelje (Čista) 14. veljače, kad je ujedno i sv. Valentin (prezbiter i mučenik 269. god.) sveta misna slavlja uz pjevanje župnoga zbora i zbora mladih, zatim pobožnost Križnoga puta u crkvi sv. Jure u Viru, te svetu misu u crkvi sv. Petra u Podbiloj predvodio je održavši prigodne propovijedi župnik don Ilija Drmić.

Na kraju misa obavio je i čin pepeljanja, kojim se vjernike podsjeća na prolaznost ovozemnoga života, potrebu obraćenja i života u Bogu na ovome svijetu a napose u budućemu.

Druge korizmene nedjelje (Pačista) 21. veljače misna slavlja uz pjevanje župnoga zbora i zbora mladih u Viru s Križnim putem i u Podzavelimu predvodio je župnik župe sv. Luke u Otoku kod Sinja fra Miroslav Ančić, koji je inače bio misionar u Africi. Iste nedjelje virski župnik don Ilija predvodio je ranu i pučku svetu misu uz pjevanje župnoga zbora i dječjega zbora, te pobožnost Križnoga puta u crkvi sv. Luke u Otoku, a tamošnji kapelan fra Danijel Stipanović predsjedao je slavlju svete mise u podružnici u Udovičićima, te ispovijedao vjernike u župnoj crkvi.

Treće korizmene nedjelje (Bezimena) 28. veljače misna slavlja uz pjevanje župnoga zbora i zbora mladih u Viru s Križnim putem i u Podbiloj predvodio je župnik župe Uznesenja Marijina na nebo don Ivan Bebek. Iste nedjelje virski župnik don Ilija predvodio je ranu i pučku svetu misu uz pjevanje župnih zborova u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Prisoju.

Četvrte korizmene nedjelje (Sredoposna) 6. ožujka misna slavlja uz pjevanje župnoga zbora i zbora mladih u Viru s Križnim putem i Podzavelimu predvodio je župnik župe i upravitelj svetišta Gospe Vrpoljičke don Ante Omazić, čiji su preci iz Vinice i Podhuma, a on se rodio i odgojio u Frankfurtu. Iste nedjelje virski župnik don Ilija predvodio je ranu svetu misu uza sviranje i pjevanje budućega bogoslova Ante Vrcića u podružnici Podima i pučku svetu misu u župnoj crkvi u Vrpolju uz pjevanje zbora mladih gdje je također svirao spomenuti budući bogoslov Ante.

Pete korizmene nedjelje (Gluha, Glušnica) 13. ožujka misna slavlja uz pjevanje župnoga zbora i zbora mladih u Viru s Križnim putem i u Podbiloj predvodio je vikar u župi sv. Franje Asiškog u Bukovici fra Petar Drmić. Iste nedjelje bukovički župnik fra Mladen Rozić predvodio je ranu misu u župnoj crkvi, a virski župnik don Ilija predsjedao je uz koncelebraciju župnika fra Mladena svetoj misi u podružnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Brišniku i pučkoj svetoj misi uz pjevanje župnoga zbora u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog. Ove pete korizmene nedjelje otpočeo je Tjedan molitve i žrtve protiv psovke i završava na Cvjetnicu.

Temeljna misao svim spomenutim svećenicima, od kojih su dvojica i redovnici sv. Franje, odnosila se na korizmu kao jako liturgijsko vrijeme koje sve vjernike poziva na pokoru, post, molitvu i dobra djela, te slavlja svete ispovijedi i svete mise, što je uvjet da se postigne milost oprosta svih grijeha, krivica i kazni u izvanrednoj Godini milosrđa, koju je proglasio papa Franjo na Bezgrješno Začeće 8. prosinca 2015., a trajat će do Krista Kralja 20. studenoga 2016.

Virski župnik je na četiri mjesta izvan svoje župe imao prigodu slaviti Boga s tamošnjim vjernicima i s njima doživjeti radost obnove u duhu i poticaje za daljnji svoj rad sa svojim vjerničkim pukom, a njegovi župljani u Viru, Podbiloj i Podzavelimu imali su nesvakidašnji doživljaj govora o Svetome i poziva na obraćenje u korizmi i Godini milosrđa kroz pet korizmenih nedjelja iz usta petorice Božjih svećenika kojima je inače temeljna zadaća pripremati se za osobno razumijevanje Božje riječi što je ujedno i za razumijevanje iste te riječi u svome vjerničkom puku, a samo propovijedanje mora biti s ljubavlju i vjerom, te uvjerljivo, kao što je bilo u svim ovim spomenutim korizmenim nedjeljama u Viru.

Svećeniku je najveća radost kada su crkve dupkom pune zanatiželjnih srdaca što vape za sakramentima, napose svetom Misom, koja je izvor i vrhunac kršćanskoga života, kako nas uče oci Drugoga vatikanskog sabora (1962.-1965.). Sve ovo je uvjet da radosno proslavimo Uskrs, naš najveći blagdan i postignemo oprost svega u Godini milosrđa!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.