Korisni savjeti za održavanje kuhinje čistom

Zdravlje treba biti prvi i najvažniji prioritet, stoga je norma da osigurate da je prostor oko vas čist, posebno u razdoblju pandemije koronavirusa.

Jednostavne prakse poput redovnog pranja ruku, održavanja tjelesne distance i nošenja maske se provode kako biste zaštitili vaše zdravlje. Danas je rizik od kontaminacije i širenja klica još veći, a i sigurnost hrane koju unosite je postala još važnija, piše Body.ba.

Evo što možemo učiniti da naša kuhinja poštuje najbolje higijenske standarde:

Redovito čistite peć

Peć je područje koje vremenom može postati leglo bakterija. Stručnjaci predlažu čišćenje peći nakon svakog obroka mješavinom sapuna ili deterdženta i vode. Ova jednostavna praksa dobar je način za održavanje čistoće i higijene kuhinje i hrane koja se kuha.

Kuhinjski šankovi i ploče

Kuhinjski šankovi i ploče su mjesto na kojem se drži povrće, voće i ostali sastojci prije pranja. Dakle, izuzetno je važno da ovo područje redovito dezinficirate. Važno je da čistite šankove i ploče kako biste spriječili kontaminaciju proizvoda prije faze pripreme hrane. Daska za rezanje je također jedna od površina koja se mora redovito čistiti. Za najbolje rezultate koristite mješavinu soli i limunske vode.

Povrće i voće

Osim kuhinjskog okruženja, važna je i sigurnost hrane koju jedete. Kako biste smanjili rizik od kontaminacije hrane, preporučljivo je da poduzmete mjere predostrožnosti pravilnim čišćenjem. Koristite vodu ili sredstva namijenjena za čišćenje voća i povrća. Pobrinite se odabrati proizvode koji otklanjaju 99,9 % klica, pesticida i voska, bez uporabe alkohola i kemikalija.

Suđe

Važna strana sigurnosti vaše hrane koju unosite je i suđe iz koje je jedete. Neophodno je osigurati da se suđe pere nakon svake uporabe. Koristite rastvor sapuna ili deterdženta. Osim toga, obratite pažnju i na to da suđe bude suho prije nego što se odlučite da u njega stavljate hranu. Ovo smanjuje rizik od kvarenja.

Kuhinjska oprema

Mikseri, mikrovalna pećnica, roštilj, tosteri i još mnogo toga – kakvu god opremu da koristite u kuhinji, apsolutno je neophodno da bude besprijekorno čista. Mikrovalna pećnica često može postati prljava i neuredna, stoga je važno da je redovito čistite rastvorom za čišćenje. Stručnjaci predlažu da se za to koriste sredstva za čišćenje na bazi octa i vode. Jednostavno zagrijte posudu u mikrovalnoj pećnici nekoliko minuta i spužvom se brzo riješite mrlja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.