Korisni savjeti: Evo kako zaštititi identitet na internetu

Jedna od velikih opasnosti koja na mreži prijeti milijunima korisnika jest krađa identiteta, odnosno hakeri se putem raznih prijevara i malicioznih programa i virusa mogu dokopati privatnih informacija o korisnicima koje mogu prodati ili iskoristiti za pražnjenje njihovih računa, špijuniranje i slično.

Jedan od bivših savjetnika za sigurnost Interpola i trenutni zaposlenik FBI-a Marc Goodman kaže kako su za jako veliki broj takvih problema korisnici sami krivi te se čak 85 posto slučajeva moglo izbjeći poštivanjem određenih pravila ponašanja na mreži i povećanim oprezom.

Iako su nam svima takva pravila dobro poznata i brojni sigurnosni stručnjaci ih često ponavljaju, veliki broj korisnika i dalje ih ignorira. Ovo je Goodmanovih pet savjeta koje treba slijediti kako bi se zaštitio identitet na internetu:

1. Ne klikajte na linkove i ne otvarajte privitke u mailovima koje ste dobili od nepoznatih osoba. Ovo je jedan od najčešći oblika prijevara te klikom na linkove ili otvaranjem privitka dolazi do zaraze računala virusom ili se od korisnika zahtijeva da upišu osobne podatke na (lažne) stranice banaka i slično – time se ti podaci, brojevi kartica i računa direktno daju prevarantima.

2. Koristite posljednje verzije softvera – posljednje verzije operativnog sustava i antivirusnog softvera uključuju i najnovije sigurnosne nadogradnje. U nekim slučajevima korisnici nisu zadovoljni s izgledom nove verzije softvera i ona može usporiti cijelo računalo/telefon, no kada je sigurnost u pitanju, nadogradnja softvera iznimno je važna.

3. Koristite programe za sigurno upravljanjem lozinkama – jedna od najvećih pogrešaka koji radi većina internetskih korisnika jest korištenje jednostavnih lozinki, odnosno korištenje istih lozinki i korisničkih imena na različitim servisima. S obzirom na broj servisa, odnosno lozinki koje svakodnevno koristimo (mail, Facebook, Twitter, Skype, Dropbox itd.), teško je zapamtiti sve lozinke, no umjesto da se za različite servise koriste iste lozinke, Goodman preporuča korištenje programa poput 1Passworda, LastPassa ili KeePassa. Također, kada je to moguće, on preporuča i korištenje potvrde u dva koraka, kada je, osim lozinke, potrebno upisati i poseban kod koji servis šalje kao tekstualnu poruku na mobilni telefon.

4. Koristite VPN prilikom surfanja na javnim mjestima – ako koristite WiFi u restoranima, kafićima i drugim javnim mjestima, preporuča se korištenje VPN (virtual private network) servisa poput Private Internet Accessa ili TorGuarda koji će zaštititi privatne podatke s računala.

5. Ne koristite administratorski račun kao primarni – Goodman savjetuje korisnike računala da odvoje administratorski profil (koji ima potpun pristup računalu) od osobnog profila jer, u slučaju da dođe do zaraze računala i korisnik je prijavljen kao admin, neće biti potrebna nikakva dodatna dopuštenja za obavljanje određenih akcija na računalu, no ako je korisnik prijavljen s profilom koji nije administratorski, onda će mu se na ekranu računala pojaviti poruka za upisivanje lozinke administratora – što je znak da je računao hakirano i netko drugi pokušava pokrenuti neke operacije na računalu.

(Zimo.co)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.