Koridor 5c je najvažniji projekt za BiH

Autocesta

Jedan od najznačajnijih i najprioritetnijih projekata za Bosnu i Hercegovinu je autocesta na Paneuropskom koridoru 5c: Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče, čime će BiH biti uključena u glavnu europsku prometnu mrežu, te globalni europski društveni i ekonomski sustav rečeno je tijekom susreta zamjenika ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sa zamjenikom ministra vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Magyarom Leventeom, javlja agencija Anadolija.

Na sastanku kojem je nazočio i mađarski veleposlanik u BiH Marton Kovacs naglašeno je da je za Bosnu i Hercegovinu od velikog značaja povezivanje sa svim zemljama svijeta, regije, a posebno sa zemljama iz Europske unije kojoj Mađarska i pripada.

“Želim istaknuti da naše Ministarstvo intenzivno radi na povezivanju s drugim zemljama na području prometa, odnosno kroz njegove razne vidove, bilo da govorimo o cestovnom, željezničkom, zračnom ili pak vodnom prometu, bilo da se radi o prijevozu putnika ili roba, te u povezivanju na području informacijskih sustava i komunikacija”, rekao je Dalipagić.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i vanjskih poslova Levente naglasio je da su BiH i Mađarska puno bliže jedna drugoj nego što se misli.

“Siguran sam da će upravo u području prometa naše dvije zemlje učiniti veliki iskorak. Nema pretjerivanja ako kažem da smo počasni susjedi, jer nas dijeli svega 70 kilometara. Isto tako planirano je da u naredne dvije, odnosno dvije i pol godine unaprijedimo zračni promet”, rekao je Levente.

Obje strane su se složile da postoji veliki interes za uspostavu zračne linije između BiH i Mađarske, što bi dovelo do značajne suradnje u području turizma, a time i bolje gospodarske suradnje dvaju zemalja. Mađarska vlada ponudila je sudjelovanje u troškovima linije, čime su pokazali svoju spremnost samoodrživosti linije, javlja Anadolija.

“Nakon Tuzle, koja ostaje naše glavno sjedište u BiH, plan nam je uspostava zračne linije i iz Sarajeva koje je za nas bitno odredište. Nakon toga zainteresirani smo i za ulaganje u sarajevsku zračnu luku“, pojasnio je direktor tvrtke Wizz Air Jozsef Ujhelyi.

Pored zračne luke u Tuzli i Sarajevu, tvrtka Wizz Air u budućnosti planira povećati svoju nazočnost na bh. tržištu, što bi značilo i njihovo širenje na mostarsku zračnu luku.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi BiH i Mađarske, zamjenik ministra Dalipagić i sugovornici su pozdravili dobre političke odnose dvije zemlje i izrazili spremnost za razvoj suradnje na svim poljima.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.