Korektiv: Izetbegoviću nemojte Vi braniti Hrvate, nije primjereno!

Povodom posljednjih istupa član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića udruga Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma iz Širokog Brijeg upućuje otvoreno pismo zbog neprihvatljive argumentacije u prepucavanju s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske.

Gospodine Izetbegoviću, obzirom da Hrvati već imaju neke podanički orijentirane političare koji se dodvoravaju i Vama i Dodiku, čemu se duboko protivimo i reagiramo, molimo Vas da ubuduće ne koristite i ne spominjete ime ponosnog hrvatskog naroda kako bi Vam služilo jedino za dnevno političke svrhe, a posebno to ne činite kada se javno prepucavate s Dodikom zbog svog vlastitog i interesa SDA. U takvom prepucavanju Vi nikako ne možete braniti interese Hrvata u BiH što uporno pokušavate kroz manipulacije predstaviti u medijima. Nažalost, osjetili smo to dobro, i kod Vas je teorija jedno praksa drugo.

Za razliku od Bošnjaka i Srba, mi Hrvati se nekad čak ne usudimo iznijeti ni stvarne činjenice da ne bismo njima uznemirili bilo susjede, bilo strance, bilo vlastite komunjare. Kao primjer, eto, navodimo vam „hrvatskog“ člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji kao i Vi gotovo svakodnevno priča o ravnopravnosti Hrvata u BiH dok u institucijama države, između ostalog, diplomatskim predstavništvima, RTV servisu i tako redom, ponižava, „šikanira“ i obezvrjeđuje te iste Hrvate. Hrvati vam služe samo kao moneta za potkusurivanje što mi iz Korektiva ne dopuštamo i zbog čega prosvjedujemo.
Kao član Predsjedništva, Izetbegović, ali i Komšić, koji je pametan koliko je i lijep, trebali bi znati za članak 8 federalnog Ustava (gdje se govori o Domu naroda) propisuje da će “Bošnjaci, Hrvati i Ostali iz svake županije biti birani od strane odgovarajućih zastupnika u županijskim skupštinama”. Isto načelo, naime da svaki konstitutivni narod bira svoje predstavnike, ugrađeno je i u Ustavu države BiH. To Vam govorimo da se podsjetite zašto tako hrabro „(ne)zastupate“ interese Hrvata.

OESS, pod vodstvom Amerikanca Roberta Barryja, a na prijedlog jednog od njegovih dužnosnika Kare Vollana, promijenio je pravila za izbor u Dom naroda Federacije BiH. Detalji o ovome, kao i o ustroju BiH kao cjeline, su gotovo nezamislivo složeni i opskurni. Uistinu samo je Međunarodna zajednica mogla izraditi tako nepristupačan i opskuran sustav poput onoga u BiH. Usprkos nepristupačnoj složenosti učinak promjena bio je odstupanje od ključnog načela za najmalobrojniju skupinu kao što su Hrvati – da Bošnjaci biraju bošnjačke kandidate, a Hrvati hrvatske u Dom naroda FBiH. To načelo je ugrađeno i u Ustavu BiH i u Ustavu Federacije BiH.

Dana 11. listopada 2000. godine, samo jedan mjesec prije općih parlamentarnih izbora, OESS je pod vodstvom Kare Vollana promijenio Pravila i Propise. Izmijenjenom odredbom, Bošnjaci mogu glasovati za hrvatske kandidate i obratno dok je ranije svaki konstitutivni narod glasovao samo za svoje predstavnike. Učinak ove promjene jednostavno omogućava da hrvatski predstavnici budu izabrani od strane stranke koje nemaju potporu hrvatskog biračkog tijela. Drugim riječima, glavni smisao Doma naroda FBiH – predstavljati kolektivna prava svakog konstitutivnog naroda, je poništen ovom mjerom. Dom naroda time postaje samo još jedna verzija Zastupničkog doma, kojeg bira cijela Federacija Bosne i Hercegovine. Promjene u pravilima načina na koji se biraju same županije također je značilo, potvrdili su Hrvati, da hrvatski političari mogu biti izabrani u visoka zakonodavna tijela bez da imaju stvarnu potporu biračkog tijela. Na taj način na funkcije mogu biti postavljeni podobni političari koji ne bi koristili ovlasti koje im je Ustav dao.

Treći entitet u Bosni i Hercegovini, zbog kojeg se Vi naježite, jedino je pravedno rješenje jer su Hrvati u lošem položaju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u BiH, Hrvati nemaju svoj nacionalni kanal na državnoj televiziji, a u Federaciji BiH česta supreglasavanja Bošnjaka nad Hrvatima u Domu naroda i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Činjenica je da je u jednom dijelu BiH izvršeno etničko čišćenje, dok se u drugom dijelu različitim pritiscima i manipulacijama hrvatski narod dovodi u podređen položaj, što dovodi do iseljavanja Hrvata iz BiH. Krše se osnovna ljudska prava, a pri tome posebno nemogućnost korištenja hrvatskog jezika. Ukoliko dođe do uspostave hrvatske federalne jedinice, Hrvati Bosne i Hercegovine vratili bi se na poziciju političkog naroda bez kojega se ne bi mogle donositi odluke. Osim toga, imali bi svoju izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, a prestalo bi sustavno nadglasavanje Hrvata na federalnoj razini. Time bi bilo omogućeno osnivanje javne televizije na hrvatskom jeziku, normalan razvoj gospodarstva, prestalo bi prelijevanje novca iz hrvatskih u bošnjačka područja, prestali bi i pritisci i na hrvatski jezik u prosvjeti i dr.

Po procjenama vrhunskih ekonomskih stručnjaka, za 13 godina (od 1995. do 2008.) u Federaciji Bosne i Hercegovine, Hrvati su izgubili 4,5 milijarde KM, odnosno uplatili su za taj iznos više u proračun Federacije BiH nego što je proračunom vraćeno na ta ista područja. Ogroman diskontinuitet hrvatske federalne jedinice jamstvo je bošnjačkim političarima da se Hrvati niti mogu, niti žele izdvajati iz Bosne i Hercegovine. Sve i da imaju takve namjere jednostavno nemaju kamo. Pripajanje Hrvatskoj nemoguće je, a još manje vlastita međunarodno priznata država.

Međutim, kmetsko-podanički mentalitet nalaže Hrvatskim trećerazrednim političarima oprez u smislu: “Ne bi’ se htio zamjeriti strancima!” U suprotnom bi mogao neki treći sekretar austrijske, britanske, američke, ili nizozemske ambasade pozvati predsjednike hrvatskih stranaka i zaprijetiti im da nema pomoći od EU, da će završiti u kavezu jer se ne znaju europski ponašati. Ako se tako nastave ponašati, hrvatskim će guskama biti otežan odlazak u maglu! Međutim, Korektiv sigurno nitko neće doma pozvati na razgovor jer svi takvi ambasadori već dobro znaju da nas se ne može zastrašiti s par riječi stranaca.
Prema tome, kada spominjete sveto ime Hrvatsko, i kada nas želite zastupati, onda nas zastupajte pred Bošnjacima, pred narodom koji Vas je izabrao. Kažite im stvarnu istinu i jedino tako će biti, kako Vi kažete, „uspješnog društva“ u BiH. Nemoj te činiti štetu Bošnjacima manipulacijama, nego počnite govoriti o stvarnim činjenicama i neravnopravnosti Hrvata među Bošnjacima u Sarajevu, Tuzli, Srednjoj  Bosni, pokušaj te Dodiku skrenuti pažnju na te činjenice. Kada to napravite, svi Hrvati će Vas više cijeniti, stoji u priopćenju Udruga Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma u lokalnoj zajednici.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.