KOREKTIV: Bez ravnopravnosti nema boljeg sutra u FBiH

Udruga Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma iz Širokog Brijega održala je sastanak s ekspertnim timom za promjene Ustava Federacije BiH, kojeg je formirao američki veleposlanik Patrick Moon o preustroju Federacije i položaju Mostara.

Ekspertnu skupinu čine: Mirjana Nadaždin-Defterdarević, Mile Lasić, Kasim Trnka, Vehid Šehić i Krešimir Zubak te Zlatan Begić koji su podsjetili da ne postoji nikakav “američki plan” za reformu FBiH, već da je odluka na političkim liderima i građanima FBiH.

Udruga Korektiv se u više navrata očitovala o ovom pitanju, svjesna njegove važnosti, posebno u pogledu narušene pozicije konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH.

Stoga, držimo da svi procesi ustavnih promjena moraju uzeti u obzir unapređenje ravnopravnosti naroda i građana, na prostoru Federacije a onda i u cijeloj BiH.
-Mišljenja smo da se mogu pomiriti naizgled suprotstavljena načela funkcionalnosti/ ekonomičnosti i načelo ravnopravnosti koje se posebno očituje u pogledu slobode izbora legitimnih političkih predstavnika, te institucionalne i društvene ravnopravnosti.

Općenito govoreći, predstavnici udruge Korektiv istaknuli su kako već dugo bošnjački političari dugoročno teže unitarizaciji, srpski secesiji, dok Hrvati isključivo traže zaštitu svojih prava i narušene ustavne pozicije. Stoga su i najfleksibilniji i najtolerantniji u pogledu mogućih rješenja: od a.) ukidanja županija (pri čemu se mora osigurati politički paritet i administrativna proporcionalnost na Federalnoj razini, a također bi se ovlasti županija u najvećoj mjeri prenijele na općine); preko b.) ukidanja same Federacije BiH i prijenosa ovlasti na općine i županije (njihovo okrupnjavanje) na način koji će u kombinaciji sa dobrom izbornom regulativom osigurati ravnopravnost Hrvata, ali i svih drugih naroda i građana; pa sve do c.) različitih modela federalizacije cijele BiH:

U slučaju federalizacije federalne jedinice bi po ovlastima trebale biti između sadašnjih entiteta i županija – drugim riječima objedinili bi kapacitete tih dvaju razina i postigle bi se znatne uštede i omogućila funkcionalnost. One čak ne moraju biti niti teritorijalno kompaktne, povezane, moguć je diskontinuitet i sl..

Načelo multietničnosti se može primijeniti samo sporadično na mikrorazini, obzirom da u BiH uglavnom nema demografskih pretpostavki za federalizaciju isključivo po tom načelu. U takvoj konstelaciji logično je da nije moguće sačiniti federalne jedinice sa približno proporcionalnim udjelom stanovništva već da svugdje neki narod mora biti u većini. Stoga je logično i da postoji federalna jedinica u kojoj će Hrvati biti većina.

Korektiv je posebno zainteresiran da se zaštite Hrvati u Srednjoj Bosni i drugdje gdje su u slabijoj poziciji i gdje su demografski ugroženi, a rješenja koja nudi Pravni institut i drugi prijedlozi političkog Sarajeva otvaraju put njihovoj asimilaciji, gubljenju identiteta i sl., što su antiustavne tendencije (budući se Hrvati spominju kao konstitutivan narod a hrvatski jezik kao jedan od tri službena jezika; ovdje spomenuti kako mnoge federalne institucije ne poštuju ustav – počevši od svoje web stranice pa nadalje ne uvažavaju hrvatski jezik, proporcionalnu zastupljenost zaposlenih (primjer Razvojne Banke Federacije i sl.). Ovdje smo između ostalog i da bi jasno dali do znanja da smo protiv takvog stanja.

Na sastanku u Mostaru sudjelovalo je nekoliko predstavnika iz nevladinog sektora a nakon prikupljenih informacija ekspertni tim će nakon analize situacije o funkcioniranju ustavnog sustava Federacije započeti fazu definiranja preporuka.

Te preporuke u svibnju će biti predmet razmatranja na jednoj široj konferenciji gdje će ih razmatrati širi krug subjekata, počevši od nevladinih organizacija, predstavnika međunarodne zajednice, predstavnika institucija vlasti i akademske zajednice.

Konačni cilj projekta je realizacija ustavnih promjena u F BiH do travnja 2014. kako bi se i opći izbori planirani za listopad te godine mogli održati uz novi ustroj i po novim pravilima.

Udruga Korektiv smatra da svaka teritorijalna reorganizacija Federacije BiH, pored načela funkcionalnosti i načela ekonomičnosti mora podrazumijevati i načelo ravnopravnosti o kojem se ovdje, ne bez razloga, ponajviše govori. Ukoliko sve strane ne budu relativno zadovoljene neće biti ni boljeg sutra u F BiH.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Bez ravnopravnosti nema boljeg sutra u FBiH?Zar isto to ne govori i Čović?Sve ovisi o onoj odluci o slučaju Sejdić Finci.Dobro govore,neke od ovih promjena bi dobro došle,ovako ovi odnosi općina i županije su prekomplicirani

  • Dragan to svakako govori, i samo govori! Dragan se nije previše uznojio misleć na tebe, na mene pa čak i na svoju rodbinu:)

    • pa šta ovi rade nego samo govore 😀 pa o ovome i treba govoriti,samo jedno je ovako naklapati a drugo biti u Parlamentu

  • Ne mislim da ce obicnom narodu biti išta bolje i da dobijemo svoju federalnu jedinicu. Opet će nas voditi Čovići, Lijanovići i njima slični.

  • hrvati su ugroženi u i Republici Hrvatskoj kamo li neće u državama BiH Srbija Crna Gora to je sad drugo pitanje i o tom će se pričat drugom zgodom a ove iznjene neće ništa poboljšat stanje jer je to doista drugi problem ponavljam hrvati su jedanko ugroženi u u federaciji BiH i u Republici Hrvatskoj daj raviću jednom pročitaj povijest hrvata pa počni mislit svojom glavom nema rješenja u ovom svjetskom poretku mora se gradit nova platforma nova strategioja novi smjer novi pogled dok se god ne uništi ideja jugoslavenstva ili balkanstva nema promjena jer je to projekt V.Britanije Francuske i SAD vrati se u prošlost i vidjet ćeš da je za VRIJEME NJIHOVE VLADAVINE NA OVIM PROSTRIMA PREPOLOVLJEN HRVATSKI ZEMLJOVID KAO I SAM NAROD A TO SE NASTAVLJA I U BUDUĆNOST ZATO DOBRO SE POTKUJ PA SE ONDA POLITIKE DRŽI KAKAV Monn drži se hrvatskog grba i samo se njemu klanjaj paq će onda oni tebe tražit za pregovore a ne ti njih i inda možeš bit čimbenik

  • Bolan konju jedan ratni, ne zanima nas vase gledanje jednakopravnosti, nego faks, posao, penzija, zarada, ambijent, autoputevi, investicije, od cega ce djeca nasa zivit konju jedan glupi ratni 🙂

    • a na to svaka vlada daje novac ko luda za manjine (kao što smo mi Hrvati) u svakoj državi.Pitanje jednakopravnosti je ključno za daljni razvoj Hercegovine,moramo imati jak lobi u Sarajevu,šta možeš ako nemaš Hrvata u Predsjedništvu?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.