Konvertibilna marka slavi 20. rođendan

Na današnji dan 1998. godine izdate su prve novčanice konvertibilne marke (KM). Njihovo uvođenje bio je ne samo dobar, nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute, priopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Od tog dana, građanima su na raspolaganju novčanice u apoenima od 50 feninga, 1 KM, 5 KM i 10 KM.

Mjesec dana kasnije, 27. srpnja 1998. godine, u opticaj su puštene novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM i 100 KM. 

Iako po dužini vremena tijekom kojeg je u opticaju ne slavi ovaj jubilej, neophodno je spomenuti i novčanicu u apoenu 200 KM koja je u opticaju od 15. svibnja 2002. godine. 

Prvi kovani novac konvertibilne marke pušten je u opticaj 9. prosinca 1998. godine. Tijekom godina, neke od prvih novčanica KM, apoeni od 50 feninga, 1 KM i 5 KM, povučene su iz opticaja i prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja, a zamijenjene su kovanim novcem”, priopćila je Centralna banka BiH. 

 U doba kada je KM puštena u opticaj, u BiH su korištene valute stranih zemalja, od kojih je njemačka marka bila prihvaćena na cijeloj teritoriji države. Veoma brzo, KM je postala dominantno sredstvo u gotovinskim transakcijama, a do kraja 1999. godine postala je i jedino sredstvo plaćanja.

 Konvertibilna marka je prvobitno bila vezana za njemačku marku po tečaju 1 KM = 1 DEM. Povlačenjem njemačke marke iz opticaja, KM je preuzela tečaj njemačke marke prema euru – jedna konvertibilna marka za 0,51129 eura, odnosno jedan euro za 1,95583 konvertibilnih maraka.  Tijekom svih ovih godina, jedno je bilo sigurno: vrijednost konvertibilne marke, izražena u euru, nikad nije dovedena u pitanje.  

Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute stavlja u opticaj i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o CBBiH.  Na posljednji dan svibnja 2018. godine ukupna vrijednost gotovog novca KM izvan Centralne banke je iznosila 4.452.111.578,60 KM, odnosno u opticaju je bilo 65.167.762 komada novčanica i 344.831.027 komada kovanica KM.  U proizvodnji gotovog novca, CBBiH se rukovodi tehnološkim standardima koji se provode u zemljama Europske unije, a odnose se na kvalitetu, vijek trajanja i zaštitne elemente novčanica i kovanog novca. 

Novčanice i kovani novac KM se proizvode s visoko kvalitetnim materijalima i zaštitnim obilježjima koja se kontinuirano unapređuju u cilju zaštite od krivotvorenja, navedeno je u priopćenju Centralne banke BiH.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.