Konstituirana Skupština Hercegovačko-neretvanske županije

Polaganjem prisege 30 izabranih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u četvrtak je konstituirano to zakonodavno tijelo, a službeni pregovori o formiranju vladajuće većine počinju u ponedjeljak.

Najviše zastupnika u novom sazivu županijske Skupštine imat će HDZ BiH, odnosno koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, njih jedanaest: Tomislav Martinović, Đuro Prkačin, Zora Dujmović, Zoran Raič, Slađan Bevanda, Davor Pehar, Andrea Martinović, Dario Pušić, Ante Pavličević, Drago Tule i Ivona Raguž.

SDA sa sedam osvojenih mandata druga je stranaka po snazi. Zastupnici SDA bit će: Šerif Špago, Zijat Mušić, Zlatko Hadžiomerović, Ajman Šoše, Elvira Dilberović, Osman Ćatić i Amir Šelo.

Po tri zastupnika imat će Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić (Osman Macić, Anel Kljako, Mesud Džajić), HDZ-a 1990 (Ilija Cvitanović, Luka Faletar, Mara Anđelić) i SDP-a BiH (Aner Žuljević, Amer Zagorčić, Vesna Saradžić).

Demokratsku frontu (DF) predstavljat će Ana-Marija Tadić-Jakovljević i Elmir Šator, dok će Bosanskohercegovačka patriotska stranka imati jednog zastupnika, Adnana Velagića.

U HNŽ-u za formiranje vlasti potrebna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 zastupnika u županijskoj Skupštini, upravo onoliko koliko imaju tri stranke koje su potpisale postizborni sporazum o suradnji SDA, HDZ BiH i DF, no u HNŽ-u već se nazire prvi ozbiljniji problem koji bi mogao usporiti ovaj proces.

Naime, kako je nakon konstituirajuće sjednice izjavio predsjednik Županijskog odbora SDA Salko Sokolović, službeni pregovori o formiranju vlasti počinju u ponedjeljak, ali jedan od uvjeta formiranja nove vlasti je rješenje pitanja ravnatelja policije HNŽ-a.

U rujnu ove godine Nezavisni odbor za imenovanje policijskog ravnatelja, bez prisustva bošnjačkih članova, donio je odluku o imenovanju Ilije Lasića na poziciju šefa policije, čime je, smatraju u SDA, narušen nacionalni balans u županijskom MUP-u s obzirom da pozicije ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije obnašaju Hrvati.

Aktualni ministar unutarnjih poslova HNŽ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda smatra kako to nije političko pitanje i kako se o tome ne može pričati u pregovorima o formiranju vladajuće većine.

”To pitanje već je riješeno. Ne radi se o stvari o kojoj raspravljaju političke stranke već nezavisno policijsko tijelo, a to je, kao što sam već rekao, riješeno prije mjesec i pol dana” kazao je Bevanda.

Kada je u pitanju povezivanje procesa formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Srednjobosanskoj županiji, odnosno ideji da se čelne pozicije u ove dvije županije podijele na osnovu reciprociteta između bošnjačkih i hrvatskih stranaka, HDZ BiH i SDA kažu kako bi im odgovaralo takvo rješenje.

”Nama bi to odgovaralo jer je HDZ BiH u Srednjoj Bosni zatražio mjesto premijera, što znači da bi SDA sa svojim koalicijskim partnerima zatražila premijera ovdje” kazao je Šerif Špago.

I Bevanda smatra kako je ta ideja dobro rješenje, ali drukčije vidi podjelu premijerskih i ministarskih mjesta.

”HDZ BiH je apsolutni izborni pobjednik u HNŽ-u i sasvim je jasno da će premijer HNŽ-a biti iz HDZ-a BiH” istaknuo je Bevanda.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.