Koncert mladih talenata u Mostaru

Simfonijski orkestar Mostar održat će tradicionalni ”Koncert mladih talenata” u ponedjeljak, 24. listopada 2022., u 19:00 sati u kripti crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Ovoga puta audiciju je položilo 18 darovitih vrijednih mladića i djevojaka iz Mostara, Širokoga Brijega, Žepča, Tuzle, Gradiške, Makarske i Niša.

Profesori koji su pripremali soliste za Koncert mladih talenata su: Ana Pranjković – Mostar, Renata Prizmić-Linarić – Mostar, Stipe Marinić – Split, Marija Rajković – Niš, Jelena Vidović – Čapljina, Marija Milenković – Tuzla, Nikolina Vukoja Pinjuh – Zagreb, Jovanka Roćenović – Banja Luka, Mirzeta Bašić – Žepče i Živan Kuzmanović – Mostar.

Svoje umijeće na gitari pokazat će Benedikt Ostojić iz Mostara Vivaldijevim koncertom u D-duru. Jakov Begić iz Širokoga Brijega svirat će također Vivaldija, no bit će to Koncert za flautu u D-duru, popularno zvani ”Il Cardelino”. Iva Lončar iz Žepča predstavit će se 1. stavkom Concertina u G-duru Petra Nikolića.

Iz Makarske nam dolazi Rena Vlaho, a svirat će na violi ”Canzonettu” Dore Pejačević. Lamija Šišić iz Tuzle pripremila nam je 1. stavak Koncerta za violinu u g-molu Maxa Brucha. Mostarka Tamara Aničić svirat će 1. stavak Beriotova [čitaj: Berioova] Koncerta br. 9 za violinu u a-molu, dok će njezin brat Filip Aničić, koji također svira violinu, obradovati sve ljubitelje Montijeva Czardasa [čitaj: Čardaša].

Slijede još dva mostarska talentirana mladića: Mozartov 1. stavak Koncerta za violinu u G-duru dočarat će Antonio Šarić, a središnji dio koncerta rezerviran je za Petra Bojovića i Kreislerov ”Preludij i Allegro u stilu Pugnanija” [čitaj: Punjanija]. Irina Šilić, također iz grada s Neretve, pripremila je 1. stavak Perlmanovog Israeli concertina u a-molu.

Sve posjetitelje, koji će te večeri doći poslušati mlade talentirane glazbenike, očekuju na koncu glazbene priredbe dva vrlo efektna djela Pabla de Sarasatea: S djelom ”Zigeunerweisen” [čitaj: Cigojner vajzn] predstavit će se Iva Ristić iz Gradiške. ”Introduction i Tarantella” rezervirana je za Lazara Mutavdžića, 15-godišnjeg mladića iz Niša, a već studenta druge godine Fakulteta umjetnosti u Nišu, u klasi prof. Marije Rajković.

Elu Krtalić iz Mostara slušat ćemo u dvostrukoj ulozi: kao solisticu na violini dok svira ”Rumunjske plesove” Bele Bartóka, ali i kao jednu od četiri violinistice koje čine Kvartet violina s kojim će gudački sastav Simfonijskog orkestra Mostar i otvoriti Koncert mladih talenata 2022.

Djevojke Maja Prusina, Laura Jovanović, Ela Krtalić i Nora Čović publiku će pozdraviti Vivaldijevim 1. stavkom Koncerta za četiri violine u h-molu.

Gudačkim sastavom Simfonijskog orkestra Mostar ravnat će maestro, prof. Jovan Bogosavljević iz Beograda.

Ulaz je slobodan.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.