Koncert dva ansambla i klape iz Zagreba na manifestaciji “Naša Gorica”

U sklopu manifestacije “Kulturno-vjerski dani Naša Gorica 2019.” u petak je u goričkoj crkvi u Livnu održan koncert Mještovitog pjevačkog zbora župe Špansko, Muškog vokalnog ansambla “Špansko” i Klape “Dida”.

Skladbom Preludij u fis-molu D. Buxtehudea, koncert je otvorio mladi orguljaš Mihael Mojzeš, student 4. godine studija crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković”, Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu, izjavila je Feni Ružica Barišić iz Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno.

U večer ih je uvela te sa zborovima i skladbama koje će izvoditi upoznala jedna od članica Mješovitoga zbora Irena Prpić Đurić koja je podsjetila da je Mješoviti pjevački zbor župe Špansko osnovan 1993. i od tada redovito prati misna slavlja nedjeljama i blagdanima, a u novije vrijeme češće nastupa na koncertima. Do sada su gostovali diljem Hrvatske, a nastup u Livnu im je prvo predstavljanje u inozemstvu.

Dobro uvježban Zbor je s pukom proslavio i sinoćnje misno slavlje. Na orguljama ih je pratila Elizabeta Mikulić, a u koncertnom dijelu počastili su livnjake s četiri skladbe.

Nakon njih, nastupila je Klapa “Dida” u sastavu oca Ivana, majke Pavite, sinova Lobela i Roka te kćeri Mie i Luce, a koja je formirana 2016. godine i djeluje pod vodstvom profesorice Jelene Ivaci.

Posljednji se na koncertu predstavio Muški vokalni ansambl “Špansko” pod ravnanjem Damira Šumečkoga. Zbor je nastao 2007. godine i od tada izvodi jednako uspješno sakralnu i svjetovnu glazbu. Redovito nastupa na glazbenim događanjima grada Zagreba, a povremeno sudjeluju i na zborskim natjecanjima.

Glazbena večer je završena šijavicom Dušana Šarca.

Manifestaciju “Kulturno-vjerski dani Naša Gorica” od 26. do 29. lipnja organiziraju Franjevački samostan Gorica i Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.