Konačna presuda Mladiću u svibnju 2021. godine – Jabuka.tv

Konačna presuda Mladiću u svibnju 2021. godine

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

U obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predsjednik Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS) Carmel Agius je kazao da se izricanje presuda Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću očekuje u svibnju 2021. godine, prenosi BIRN.

Agius je kazao kako je 2020. godina stavila Mehanizam na iskušenje više nego ijedna druga, te da je bilo od iznimne važnosti da se nastavi rad ove institucije uprkos izazovima pandemije koronavirusa.

Da nije bilo COVID-19 Mehanizam bi završio postojeća suđenja ove godine, kako sam predviđao prošlog prosinca, rekao je Agius.

On je naveo da su žalbe na prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću iznesene u kolovozu ove godine, te da bi se predmet trebao okončati u svibnju 2021. godine.

Ranije je Mehanizam najavio da će do kraja 2020. godine izreći presudu Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Nakon što je u nekoliko navrata odgođeno iznošenje žalbi zbog izmjena u Žalbenom vijeću, Mladićevog zdravstvenog stanja i pandemije koronavirusa, ročište na kojem su iznesene žalbe je održano u kolovozu ove godine.

Mladić je uhićen u svibnju 2011., a suđenje mu je počelo godinu dana poslije.

Agius je u obraćanju Vijeću sigurnosti u lipnju ove godine kazao da se presuda Mladiću očekuje devet mjeseci nakon iznošenja žalbi, a presuda u predmetu protiv Stanišića i Simatovića do travnja 2021. godine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

U ovom obraćanju Agius je naglasio da su saslušani posljednji svjedoci Obrane Simatovića u ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću, te da se presuda u ovom predmetu najvjerojatnije očekuje krajem svibnja iduće godine.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivnje, ali je Apelacijsko vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužiteljstva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Stanišić se zbog bolesti od srpnja 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.

Vijeću sigurnosti UN-a obratio se i glavni tužitelj MMKS-a Serge Brammertz, predstavivši izvještaj Tužiteljstva.

Posljednih devet mjeseci su bili test za nas, ali smo positgli rezultate u i izvan sudnice zahvaljujući posvećenosti našeg osoblja, rekao je on.

Brammertz je, između ostalog, istaknuo važnost traganja za nestalim osobama na području bivše Jugoslavije, te naveo da su uz pomoć ovog Tužiteljstva u BiH pronađene četiri grobnice tijekom izvještajnog razdoblja.

Neki od predstavnika zemlja članica Vijeća sigurnosti izrazili su zabrinutost zbog negiranja genocida, te veličanja presuđenih ratnih zločinaca.

(www.jabuka.tv


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.