Konačna odluka: Sarajevo će dobivati manje novca od FBiH

Donesena je konačna odluka kojom će Županija Sarajevo od Federacije Bosne i Hercegovine dobivati manje javnih prihoda, a kojom će ostale županije dobivati više javnih prihoda, tj. novca.

Zakon o izmjenama zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvaćen je većinom glasova na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a propisuje umanjenje koeficijenta (pondera) u raspodjeli prihoda, koji je dosad imala Županija Sarajevo, s 2 na 1,5.

Tijekom rasprave, zastupnici iz Županije Sarajevo su se oštro protivili navedenom pravilu tvrdeći da ne počiva na stručnim ekonomskim procjenama i komunikaciji sa sredinama na koje se odnosi.

Prema riječima jednog od sarajevskih zastupnika Elmedina Konakovića, pravo rješenje  treba tražiti u mišljenju struke, odnosno Ekonomskog instituta, a ne ozakoniti loš model koji, osim što Sarajevu oduzima 144 milijuna KM, ne rješava suštinski probleme županija zapostavljenima dosadašnjim pravilima.

Nasuprot ovim stavovima, zastupnici iz ostalih županija isticali su da “nitko ne želi nikome oduzimati ništa” već bar malo ispraviti dosadašnju nepravdu prema njihovim područjima.

Svi govornici tvrdili su da žele ravnomjeran razvoj Federacije, samo što su, prema diskusijama zastupnika iz Županije Sarajevo, mišljenja o načinima na koje to treba postići – suprotna, prenosi Fena.

Zastupnici iz drugih županije tvrdili su da im nije bila namjera naštetiti Sarajevu već pomoći sredinama koje su dosad bile zapostavljene.

Zastupnički dom Sarajevskoj županiji ukinuo privilegirani status

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.