Komšićeva logika i maloumni Hrvati

Kao i sve drugo u povijesti i predsjednički mandat Željka Komšića prvi put se dogodio kao tragedija, a drugi put kao farsa.

Godine 2013, gledajući unatrag, možemo sjediti i plakati nad propuštenim desetljećem u kojem se BiH nasukala u političkom i svakom drugom pogledu. Simbol tog vremena postat će Željko Komšić jednako kao što je Sejdo Bajramović ostao simbol promašene Miloševićeve politike pokoravanja slabijih, koja će tupavog zastavnika JNA gurnuti u tadašnje predsjedništvo Jugoslavije da tobože predstavlja kosovske Albance. Bajramović u Predsjedništvu SFRJ bio je uvreda ne samo za one koje je, tuđom voljom trebao “predstavljati”, već i za sve druge. Taj prljavi potez bio je najbolji pokazatelj sljepila i destruktivnog voluntarizma jedne politike za koju je već tada bilo jasno da je, i zbog korištenja takvim sredstvima, osuđena na propast. Što se na koncu i dogodilo. Samo dva desetljeća nakon bahaćenja politike koja je određivala da će Sejdo predstavljati Albance, danas preostali Srbi na Kosovu moljakaju mrvice lokalne političke autonomije. Žalosno je da povijest nije učiteljica i da neki očito nisu shvatili kako model “Sejdo Bajramović” ne prolazi i nikome ne donosi dobra.

Nino Raspudić l nezavisne.com

Prvi izborni inženjering i izbor Komšića kao drugog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu bio je tragedija. Ne zato što bi se radilo o uzvišenom liku, već što se država dovela u bezizlaznu situaciju s lošim ishodom. Tada je bilo jasno da bošnjačka politička dinamika ide pogrešnim smjerom instrumentaliziranja postjugoslavenskog politički nedefiniranog “bosanstva” i “građanske opcije” za političko poklapanja Hrvata. Lagumdžijin SDP bio je tada savršeno svjestan da je njegovo biračko tijelo golemom većinom bošnjačko i da odlukom da istaknu samo kandidata za hrvatskog člana predsjedništva, usmjeravaju to biračko tijelo prema kolektivnom grijehu, u kojem će se praviti naivni i odrediti tko će predstavljati malobrojniji narod. Svatko razuman i dobronamjeran je tada vidio da slijede godine političkog mrcvarenja, trovanja međunacionalnih odnosa Hrvata i Bošnjaka, homogeniziranja Hrvata oko HDZ-a kako bi se izbjeglo daljnje preglasavanje, na koncu i guranje Hrvata u političko naručje Milorada Dodika. Bilo je očekivano i da će izborni inženjering kojim su izigrana pravila igre u kojoj je Federacija mogla funkcionirati kao jedna izborna jedinica, ako poklapanje Hrvata ne uspije, u konačnici voditi ka dijeljenju Federacije u dvije izborne jedinice, prema čemu se ide danas.

Komšić je tijekom prvog mandata jasno pokazao da, osim što ga nisu izabrali Hrvati, nema nikakvu namjeru predstavljati njihove interese onako kako bošnjački i srpski član Predsjedništva zastupaju interese svojih naroda. Pokazivao se kao politički primitivac, zatucani titoist, građanski Bosanac u službi bošnjačke politike. Iste godine kad je izabran izjavljivao je kako svoj jezik ne naziva hrvatski nego bosanski, za razliku od srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva koji u kabinetima zapošljavaju svoje, on je gotivio pripadnike brojnije nacije. O ideološkoj šizofreniji svjedoči i činjenica da u kabinetu drži sliku Josipa Broza i Blaža Kraljevića. Nije jasno što zajedničko imaju ta dva lika, osim toga da simbolički zajedno stoje u bošnjačkim glasovima otetom kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva i da predstavljaju dvije za Hrvate, posebno u BiH, pogubne ideologije.

Tijekom mandata naš Sejdo nije nikada zvanično obišao većinske hrvatske krajeve u BiH. Ništa nije učinio za povratak Hrvata prognanih iz RS, šuplje je prijetio kao onda predsjedniku Srbije da će dobiti po prstima i nosu, na što je raja, tj. njegova biračka baza, doživljavala ekstazu, ne uviđajući da je RS iz godine u godinu sve stabilnija, a Federacija sve raskoljenija, upravo radi takve politike. Rezultat prvog Komšićevog mandata je urušavanje institucija, uništavanje krhkog povjerenja između Hrvata i Bošnjaka koje se počelo stvarati u godinama neposredno nakon rata te unižavanje institucije Predsjedništva.

Ako je prvi put i bio naivan, pa pomislio da će privući i hrvatske glasove, nakon što tijekom mandata nije pokazao nikakvu volju da ih predstavlja, a potom i drugi put pristao biti akter iste prevare, Komšić se pokazuje kao monstruozno neodgovoran. On dakle nije samo intelektualno ograničen, već i pokvaren. Nakon što je Platforma, čedo bivšeg američkog ambasadora Patricka Moona, potpuno razvalila Federaciju, politika međunarodne zajednice se očito mijenja, i isti oni koji su poticali Komšića i izmišljali Lijanoviće i halal-pravaše danas traže izlaz iz situacije koju su sami izazvali.

Povod za nove procese bila je presuda “Sejdić-Finci”, kojom se od BiH traži da ostvari demokratske standarde po protokolu kojeg nije potpisalo 20 od 28 članova EU. To što se Sejdić i Finci ne bi mogli kao ostali kandidirati npr. u Belgiji, ne priječi Bruxelles da nametne BiH krajnje visoku ljestvicu za koju je očito da je ne može preskočiti, čime se BiH zakucalo u čekaonici pristupnog puta EU. Jakob Finci, koji je toliko ugrožen da je završio kao ambasador BiH u Švicarskoj, i Dervo Sejdić vodili su u stvari, svjesno ili ne, politički boj za još pokojeg bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu i Parlamentu. No tjerajući lisicu istjerali su vuka. Pitanje ostalih automatski je otvorilo i “hrvatskoj pitanje” pa se u Bruxellesu de facto raspravljalo o hrvatskom pitanju kao o ključnom.

Komšićev drugi mandat u tom trenutku prelazi u fazu farse. Teško mu je palo što se raspravlja o hrvatskom pitanju, nije išao u Bruxelles navodno zato što mu je besmisleno raspravljati o problemu koji je on sam, točnije oni koji su ga iskoristili kao Sejdu. O politički perverznoj situaciji u koju je dovedena BiH svjedoči i činjenica da je Komšić kao formalno predsjedavajući Predsjedništva, dakle šef države, potpuno izvan svih bitnih političkih procesa u BiH. U pregovorima je nepotreban jer ne predstavlja nikoga, stoga cmolji u medijima kao političko siroče, zaostalo nakon bošnjačkog napuštanja nasukane Platforme.

Zadnji biser kojim pokazuje sve svoje karakteristike – ograničenost, pokvarenost i farsičnost bacio je prošlog tjedna u izjavi za Fenu, u kojoj ističe kako “Prijedlog za implementaciju presude ‘Sejdić-Finci’ o kojem se trenutno raspravlja nije prijedlog Evropske unije već je, u suštini, prijedlog Stranke demokratske akcije. Taj prijedlog se, pojasnio je, kreće u pravcu izmjene Ustava BiH na način da jedan član Predsjedništva BiH bude iz Hrvatske demokratske zajednice, a ostala dva se biraju.” Gluplju izjavu nije dao u sedam godina, koliko je u funkciji Sejde. Nadmašio je samoga sebe. Stvaranje većinske hrvatske izborne jedinice ili drugog modela koji bi omogućio da Hrvati sami izaberu svog predstavnika naziva poklanjanjem tog mjesta HDZ-u, pa dakle Hrvatima kao maloumnoj djeci ne bi trebalo dati tu opasnu igračku mogućnosti izbora u ruke, nego je bolje da im Bošnjaci biraju člana Predsjedništva, što se genijalnim pokazalo izborom upravo njega. Ne pomišlja jadan kako jedino institucionalna garancija Hrvatima da im drugi neće birati predstavnike može dovesti do pravog političkog pluralizma među njima, dakle i do toga da ih ubuduće ne predstavlja samo HDZ.

Politički pluralizam kod Hrvata je bio započet, no brutalno je prekinut upravo nametanjem Komšića i kasnije Platforme. Pisao sam tada kako je Lagumdžija platformaškom politikom osigurao Čoviću pobjedu na dvama sljedećim izborima jer se pritiskom preglasavanja proizvodi učinak homogeniziranja malobrojnijeg naroda oko najjače opcije, a to je trenutno kod Hrvata HDZ. Hadezeovci bi stoga nakon svega trebali podići spomenik Komšiću i Lagumdžiji.

Ražalovani Komšić nastavlja: “Mi se ovdje igramo demokratije i ljudskih prava. Sve ono o čemu se priča ovih mjeseci o presudi ‘Sejdić-Finci’ je u stvari rješavanje hrvatskog pitanja. Nema priče o presudi ‘Sejdić-Finci’ u njihovim razgovorima, a Evropljani, nažalost, učestvuju u takvoj politici.” Eto Europljani nažalost sudjeluju u “rješavanju hrvatskog pitanja” umjesto da pristanu na igru političkog eliminiranja Hrvata u kojoj je on kao politički “Bosanac” koji govori bosanskim jezikom svjesno sudjelovao, a u čemu je presuda “Sejdić-Finci” tako zgodno mogla pripomoći. Kao što je Komšić nedavno ugurao sedamdesetogodišnjeg Nerkeza Arifhodžića, “penzioniranog Bošnjaka”, u hrvatsku kvotu pa ga posjeo za veleposlanika u Rimu, tako je, da je bilo sreće, i sam Komšić mogao preko noći opet postati “ostali” pa na poziciji četvrtog ili petog člana Predsjedništva zasjesti dva mandata kao njihov predstavnik.

Ostaje nada da će, kada mu završi drugi oteti mandat i kada se podvuče crta pod njegovo predsjednikovanje, dobar dio Bošnjaka koji su ga birali Hrvatima reći – što nam je ovo trebalo. Pitanje opstanka BiH je nerazdvojivo vezano i uz to da Hrvati kao konstitutivan narod mogu sami birati svoje predstavnike, bilo da se radi o članu Predsjedništva, potpredsjedniku RS ili Vladi Federacije. Ako BiH uspije preživjeti takve patriote kao što su Lagumdžija i Komšić i posljedice njihove politike, možda doista i ima budućnost.
13 komentara

 • Jesi kreten Raspudicu. Zasto podrzavas HDZ, kad HDZ nije mrdnuo guzicom kad je Komsic izabran. HDZ je doveo nas u ovakvu poziciju. Hehe, koja je politika kurva, tri godine od izbora se sve svelo da su podjelili predstavnike( ne matematicki) nego kako oni to zele, na hrvate, bosnjake i srbe, stavili glavne stranke kao predstavnike istih, i pricom o nacionalizmu ‘pokusavju’ prikriti svoje greske!! Joooj, treba za ratit ovdje, ali ne narodi, nego politicki pa cemo vidjet koje je jaci, ovi sto se nece da dogovaraju i nece da provode nista, ili oni koji zele naprijed!!!! Politicari su uzeli previse pred sebe u ovoj zemlji, kostat ce ih!!! Zar treba pitanja jedne drzave, u kojoj zivi tri i vise naroda, odlucivat 3 pojedinca koja tvrde da sve predstavljaju??????? Sunce vam jebem, bit ce kao iduce godine za izbore, nece nacionalisti pobjediti, i ti Nino nemoj se molim te mijesat, kad samo HDZ podrzavas!!!!!!

 • Bravo Nino.Briljantno , jasno i posljednjem unitaristu u ovoj zemlji do čega je dovela ta njihova nakaradna politika. Uporno g. obespravljujući Hrvate i gurajući ih u naručje Dodika, ne uviđaju ti glupaci i tupsoni da se time hrvatsko pitanje samo radikalizira i stavlja u prvi plan. Nije ovo više srednji vijek, pa da neka osmanska, srpska ili mongolska sila jedan narod tlači, robi i gazi do mile volje. Ta su vrimena nepovratno prošlai ko tog nije svjestan i ljudski je i politički idiot. I jUGOSLAVIJA JE PROVODILA TEROR NAD POJEDINIM NARODIMA, TLAČILA, UBIJALA, ZATVARALA, NAMEĆALA SVOJE NELJUDSKE ZAKONE I ZATO JE PROPALA ČIM SE UKAZALA PRVA PRILIKA.Nitko danas posebice u Europi ne može namećat silom drugom narodu pravila i tlačiti ga. Tko te ne vidi ili ne želi vidjeti luđak je za bolničko liječenja. Možda taj model silovanja jednog naroda more proć u nekim arapskim, azijskim ili južnoameričkim držaavama, ali i tamo sve teže i teže. U Europi sigurno više ne može proć. Tjerali su lisicu lažni multikulturisti, socijalistički begovi i bogovi zla i laži pod krinkom građanstva, a istjerali su vuka. SAD kad im je kasno, kad su uvidjeli kamo sve to vodi i dokle je stiglo to njihovo lažno zauzimanje-sada bi se najrađe vratili na početak kao da ništa nije bilo, ali ne može više. HRVATSKO pitanje je sada na tapetu i nema više cile mile, nema više natrag. Sada se vjerojatno grizu od muke ti lažni zagovornici građanstva i titovi zločinoljupci, ali razbit će im se o glavu ta njihova podlost. Ko pod drugim jamu kopa sam u nju pada -ponovo se pokazalo kao istina. Da imaju išta u glavi ko što nemaju ti lažni bosanski , građanski multikulturalisti bi Hrvate od početka držali kao ravnopravne i u svemu im ugađali kako bi BiH, uz pomoć Hrvata prikazali kao moguć, uspješan model države koja se može održat usprkos eto nesretnoj ratnoj prošlosti. Ključeve održivosti u ovoj zemlju HRVATI drže u svojim rukama. Ako su HRVATI U ovoj zemlju zadovoljni i ako je iskreno smatraju održivom, ona će i opstati, unatoč srpskim nastojanjima da se što prije razdruže. Nije više nikakva tajna da bi se srbi odmah odvojili kad bi mogli.Međutim ako bi Hrvati kao drugi (recimo) od tri naroda takav odnos srba prema BiHa, smatrala odioznim, nepotrebnim, i secesionističkim ,ne bi se srbi mogli tek tako lako odvojiti.Naročito kad se zna da su ratnim putem, etničkim čišćenjem i Hrvata i Muslimana stvorili tzv, republiku nastalu na genocidu.A, što rade vlasti u sarajevu?Postavljaju se kao pijani, i Hrvate nastoje totalno obespraviti, oduzeti im sva prava koja su im DAYTONOM zajamčena. Po mom to mogu i rade samo ili glupi , itekako glupi političari i stranke koje im daju potporu za takve neprovedive čine, ilisvjesni pojedinci koji namjerno rade na raspadu ove zemlje. Treće i ne može biti!Čude me samo muslimanski intelektualci koji ne vide da takva politika nema prođu. Kratkoročno-možda da , ali dugoročno nema nikakve šanse.Pametni ljudi znaju da je takva politika ravna samouništenju, i da ne če donjet nikom nikakva dobra, a da će na kraju najveći gubitnici biti Muslimani. Umjesto da prave demokratsko društvo(federaciju), jednako ravnopravnu zajednicu u kojoj će živjeti s drugim narodom (kako je i zacrtano mirovnim ugovorom u Daytonu), oni na sve načine nastoje opstruirati takve stečevine , nekim novim nedemokratskim zakulisnim igrama.Kako rekoh te igre , će im se na kraju razbiti o glavu i već im se sad razbijaju kada je Europska Unija shvatila da se pitanje Hrvata mora riješiti na jedan pravedniji način.Uzalud im je sada kukati i govoriti kako su Hrvati ravnopravni i da im ne fali ni ptičjeg mlijeka-kad cijeli svijet vidi da je to sve jedna velika laž. TJERALI su lisicu , a istjerali vuka.Hrvatsko pitanje će se u idućim god. sigurno rješit na jedan puno pravedniji način, i Hrvati će sigurno dobiti puno veći stupanj autonomije nego što sad imaju.Najgore god. za hrvatski narod u ovom stolječu su prošle i sve što se ubuduće bude činilo samo će uvelike poboljšat pravo Hrvata u ovoj zemlji. Hoče li to bit treći, dvije izborne jedinice u federaciji, ili zajednica općina pod hrvatskim nadzorom potpuno je nevažno. Činjenica je kakvi god budu slijedeći dogovori -Hrvatima niko više ne će moći namećati svoje predstavnike pod”etničke ili političke “Hrvate. Ta su vremena nepovratno prošla, zahvaljujući glupoj, sebičnoj i ja bih rekao udbaškoj, prosrpskoj politici tzv multi kulti SDP,a koji je napokon raskrinkan. Dugo je trajala agonija hrvatskog naroda u BiH,,A SAD JOJ SE KONAČNO NAZIRE KRAJ.Sve politike i opcije koje su nas nastojale do tančine obespravit i raselit -propale su, a mi smo sad u boljoj situaciji nego ikad prije. Za nadati se da će pametni ljudi iz SDA, ŠTO PRIJE PRIHVATIT SPORAZUME KOJI ĆE hRVATIMA OMOGUĆIT STVARNU JEDNAKOPRAVNOST U Federaciji BiH.
  Uostalom svaki put kada se naziralo neko rješenje i dogovor oko ravnopravnosti Hrvata -SDA, je bila ta koja je nudila ruku pomirnicu. Recimo -Prudski sporazum. A, ONI KOJI SU UVIJEK REDOVITO BILI PROTIV TOGA DOLAZILI SU IZ REDOVA SDP,a. JA BIH TO NAZVAO ONOM UDBAŠKOM, PROSRPSKOM LINIJOM KOJA VUČE KORJENE IZ JNA, IZ TIRANSKE JUGOSLAVIJE KOJOJ JE HRVATSKI NAROD UVIJEK IO NA UDARU.Za očekivat je da će napokon SDA, kao naj jača stranka muslimanskog naroda naći modus vivendi s Hrvatima, i napokon se dogovorit da dva naroda žive zajedno, u istom braku u kojem se nitko ne će osjećat zakinut i ugrožen. To je jedino moguće rjeešenje kako bi se napokon prekinula ova višegodišnja agonija i mrcvarenje Federacije, koje ne odgovara poštenim ljudima. Ovo je sada idealno stanje samo za kriminalce i političke muljfuzekoji su dočekali svojih pet minuta i nemilice kradu, pljačkaju državna dobra svih nas, svih onih koji su desetlječima krvavo radili i usput izgrađivali ovu zemlju. Radi svih onih običnih ljudi kojih je u ovoj zemlji većina , treba ovu nakaradnu platformašku vlast skinuti i zaustaviti pljačku koja se nemilice svakodnevno odvija pred našim očima. Vjerujem da će vodeći ljudi i u SDA, I u oba HDZ,a smoći snage prekinuti ovaj lanac zla i kriminala i krenuti zajednički u jednu bolju, istinski pravedniju Federaciju BiH.

 • Evo ovaj tekst i komentari su primjer koliko je politika kod nas zastarila, i o cemu se prica. 20 godina nakon rata se prica o nacionalnim pitanjima, dok narodi i ljudi propadaju i svaki dan im je losi zivot, zbog ekonomije koja je uzasna. To je HDZ politika, dobivaju poene ima 20 godina na ovim pitanjima koja su treba biti rijesena ima 29 godina a ne sada!!! O cemu se prica ovde? Jeli ovaj Nino normalan? Jesu li ostali politicari normalni? O cemu se ovdje prica?

  • Priča se o temljnim pravima jednog naroda ove države, vjerovatno nije jedini problem ovog naroda ali je temeljni kada se to rješi onda neće više biti ni čovića ni njemu sličnih da budu vođe ovog naruda i da zastupaju interese tog naroda kako samom narodu odgovara a ne političkim (čitaj ovo politički kako hoćeš) elitama.

   • Treba Bog moliti da politicari poput Covica i ostali sto prije odu iz ove zemlje, ali nece oni otic dok im narod ovako ( valjda ni narod ne zna sta cini) pusta greske i ne djela, i onda opet izade na izbore i dadne glas. Ako takvi ne odu iz ove drzave, sigurno nasa djeca nece imati gdje zivit i od cega. Jesi se zapitao ti jeli ima nesto sumljivo u tome sto oni traze nasa prava nakon dvadeset godina? Sta su onda ti ljudi napravili dosada, ako sada to traze? Jeli takima treba vjerovat da ce ista, ako dvadeset godina postavljaju ono najosnovnije? Ja mislim da mi imamo svoja prava, i nacionala i koja nam god trebaju, samo nemamo prava da dobro zivio. Sve ostalo su obicno udaranje po kokosima, ne s kruh, ne nogom!!

 • samo Božje i Međugorsko čudo nas spasiti mogu , a nikakav političar ne ne…Država ova se trebala raspast s jugom, ovo je juga u malom..Ostavljena je da ima prostora za još ratova ili???

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.