Komšić zatražio kandidatski status za BiH u EU, evo što je napisao u pismu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo čelnicima Europske unije, naglasivši da bi dodjela kandidatskog statusa ojačala sigurnost i suverenitet BiH.

Kako je naveo, u prethodnom periodu, ispunjavajući dio obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koje se tiču usklađivanja naše vanjske politike s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, Bosna i Hercegovina se pridružila svim EU mjerama usmjerenim protiv onih koji su izvršili napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Posebno želim istaknuti da je to kontinuitet stava Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 2014. godine, kojim se osuđuje aneksija Krima od strane Rusije, čime je narušen teritorijalni integritet Ukrajine i izvršen izravan udar na njen suverenitet. Dozvolite da u ime građana Bosne i Hercegovine, zajedno s brojnim drugim zemljama, opasnu političku i vojnu aktivnost Rusije ocijenim neprihvatljivom, posebno jer se takva politika nalazi izvan normi međunarodnog javnog prava i njegovih važećih akata, kao što je to Povelja Ujedinjenih naroda, napisao je Komšić.

Kako je naglasio, u ovo vrijeme, kada jedna velika zemlja koristeći svoje vojne potencijale, nastoji zauzeti i sebi podčiniti susjednu zemlju, više nego ikada je potrebno europsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan dio Europe, a države koje ga čine neupitne buduće članice EU. Ta vizija Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana u Europskoj uniji počiva na Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu navedeno, smatrajući kako smo svi zajedno u situaciji da sagledamo sve buduće političke i sigurnosne aspekte u Europi, slobodan sam vas zamoliti da u okviru institucija Europske unije stavite u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Potpuno sam svjestan, kako je Europska komisija u svome Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji istaknula 14 ključnih prioriteta koji imaju za cilj dovođenje zemlje u sposobnost da ostvari kandidatski status, a onda nakon obavljenog pregleda napretka otvori EU pregovarački proces po klasterima i novoj metodologiji.

Dio ključnih prioriteta je ostvaren, dok drugi dio još uvijek, nažalost nije. Međutim, ako uzmemo u obzir da bi se dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini stvorio novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti moje zemlje, onda bi to svakako imalo svoj niz pozitivnih efekata  na sveukupnu sigurnost i stabilnost BiH, a time i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana, napisao je Komšić u pismu predsjedniku Vijeća EU Charlesu Michelu, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, visokom predstavniku EU za sigurnost i vanjsku politiku Josepu Borellu te povjereniku za proširenje i politiku susjedstva Oliveru Varhelyiju.

Naravno, kandidatski status ne znači i automatsko pokretanje pregovaračkog procesa. To ostavlja dovoljan period vremena da se nakon obavljenog pregleda napretka istaknu uvjeti kojim bi se Bosna i Hercegovina dovela u stanje da kvalitetno i bez unutarnjih blokada uđe u proces pregovora s Europskom unijom ispunjavajući kriterije iz Kopenhagena. U tom razdoblju, treba učiniti niz reformi, kako bi Bosna i Hercegovina bila osposobljena za pregovarački proces. Među njima su svakako reforma ustava, odnosno političkog sustava u cilju postizanja demokratizacije društva i standarda ljudskih prava. Ključno je otkloniti sve etničke podjele koje uzrokuju različite političke blokade, kako bi državne institucije mogle dovoljno brzo i efikasno obavljati svoj reformski posao. 

Koristim ovu priliku da vam se još jednom zahvalim na suradnji i razumijevanju, naveo je Komšić.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Znajte EU ce “sigurno” uslisiti Komsicev zahtjev, jer kad tako jedna “jaka” politicka licnost podnese zahtjem, takvom zahtjevu se odmah udovoljava. Razlog je sigurno naveo opasnost od izbijanja rata u BiH kao u Ukrajini. Glavni “agresor” je Dodik koji bi mogao uskoro pokrenutu rat. Bolje bi Komsicu bilo da podnese zahtjev kod HNS da ga prime na sastanak da porazgovaraju o problemima koje se ticu harvatskog naroda u BiH. Neshvatljivo je koliko je ovaj covjek licemjeran. Interesantno je kava je to karaktero licnost, da se kandidirate kao predstavnik jednog naroda, a da sa ti marodom nemate nikakav kontakt. Jos interesantije je i licemjerje EU da sa takvim covjekom komunicira.

  • Jedino je to dobro što je uradio na izmaku svog mandata. Ako mu prođe ovo u EU onda znači da je više uradio on sam nego svi drugi političari u državi ovoj.
   Daj Bože ali mučno.

 • Glavni kocnicar svih pozitivnih procesa u BiH… Uteg oko vrada drzavi BiH… Simpatizer kod bosnjackih ekstremista i mrzitelha hrvata…

  • Tko god ovog idiota pušta s izjavama taj čini grijeh i proizvodi još veći grijeh.Ali napomene radi onih koji ne znaju ,Komšić i Džaferović kao 2/dva muslimanska člana u Predsjedništvu BiH,ako nastupaju pojedinačno ili skupa svjesno krše Ustav BiH,Daytonski mirovni sporazum,te niz zakonskih propisa u BiH,ukoliko pišu,govore,predlažu nešto u ime BiH na inozemnom planu.Za davanje inicijativa ili pisanje bilo kakvih dopisa na inozemnom planu u ime BiH potrebita je suglasnost sva 3/tri člana Predsjedništva a toga nikada nije bilo niti će biti.Stoga je Milorad Dodik u potpunosti u pravu kada navodi kako njih dvojica nastupaju u svoje osobno ime a ne u ime države BiH u koju se kunu a koje de facto nema,a de iure na papiru koji je ona k…c na inozemnom planu.A hrvatski predstavnici u najvišim zakonodavnim,izvršnim i sudskim tijelima su već davno trebali pokrenuti inicijativu za zatvaranje ove dvojice kršitelja Ustava i zakona u BiH a oni to ne čine.Zašto to ne čine pitanje je sad?Nije valjda da ne znaju napisati kaznene prijave i tužbe protiv njih ili je u pitanju držanje ravnoteže koja im jako pogodoje u njihovim bogaćenjima koju običan puk ne razumije.

 • Vijeće Europe… dok pratimo lažni rat… je uskladilo svoju odluku sa SAD… u kojoj se sve ovlasti sa vlada i država… prebacuje na WHO.. u slučaju novih pandemija…. dakle WHO će biti glavni za sve države… slijedi obvezno cijepljenje… Njemačka već najavljuje za jesen… Austrija uvodi… Kanada… Australija….. STOP EU… klaonica europskih naroda…sreća pa je onaj seljober Dodik tu….ništa od EU.

 • sejdo trebali se narod izjasniti jeli za eu referendumom a ne ti u svoje ime govoriti i ni jedna članica više neće u eu proroci su pisali da će hrvatska biti zadnja koja je ušla pa će propasti ta tvorevina a kakva je situacija u svijetu izgleda da joj je kraj

 • Daleko najbolji političar u Bosni i Hercegovini! Svaka čast Željko, polako mu se jača potpora u gradu Širokom Brijegu. Počeli smo i mi svojom glavom misliti, ne mislimo više glavama uhljebljenih lopova i robovlasnika. Ako nam HDZovce puste da se pošteno prebroje glasovi na sljedećim izborima, vjerujte mi da će DF imati više mandatnih mjesta u našoj Županiji. Nakon ovih panjeva koji su prvo raskućili ćaću pa punca, sad sjede u županiji dok je ne raskuće, jedino nas može spasiti politika poput komšićeve! Živila jedinstvena BiH
  Hos
  Zds

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.