Komšić: Otkrit ću vam tajnu, ja sam Hrvat

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta raspravljao je u utorak o stanju u Bosni i Hercegovini, političkim krizama, posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na BiH i drugim temama.

Članovi Predsjedništva BiH su nakon toga raspravljali sa europarlamentarcima, a Željko Komšić je dao posebno “zanimljiv” odgovor pri samom kraju rasprave, prenosi N1.

Jedan od zaključaka koji je bio očit je taj što članovi Predsjedništva BiH nisu pokazali jedinstvo.

To je naglasio i Thijs Reuten koji je kazao da je propuštena prilika da predstavnici BiH danas pokažu jedinstvo koje EU očekuje, jer mladi i građani BiH žele demokratski sustav koji nije korumpiran.

Jedno pitanje za Dodika, je li to što kažete da nema secesionizma znači da ćete napustiti sve secesionističke poruke?, upitao je Reuten.

Osim članova Predsjedništva BiH, u Buxsellesu je nazočan bio i Dragan Čović koji je kazao da je siguran da će biti dogovorene reforme oko Izbornog zakona.

Središnje izborno povjerenstvo što se tiče ove fiskalne godine još nije funkcionalna. Predsjedništvo BiH mora predložiti proračun, da bismo ga mi mogli usvojiti i osigurati sredstva za izborne aktivnosti, istakao je Čović.

Stanje u BiH će se normalizirati kada vi iz EU prestanete držati samo jednu stranu i kada je krivnja rezervirana samo za jedne, a pravda samo za druge, poručio je Dodik u drugoj rundi odgovora u raspravi Odbora za vanjska pitanja Europskog parlamenta.

Još je dodao da je problem jednog naroda, zapravo problem sva tri naroda.

Na sceni je muslimanski nacionalizam koji želi Srbe i Hrvate marginalizirati, bi li u Europi bili sretni s tim, a borite se protiv muslimanske države, poručio je Dodik.

“Otkrit ću vam tajnu – ja sam Hrvat”

Šefik Džaferović kazao je da u BiH žive Bošnjaci kao narod, a ne muslimani i da je to europski narod.

Bošnjački narod je stradao, nad njim su izvršeni masovni zločini i genocid. Sve što danas Bošnjaci rade je da očuvaju BiH i vrate se tamo odakle su protjerani. Bošnjaci su sačuvali obraz civilizacije, čuli ste kakav se danas ovdje govori rječnik, ističe Džaferović.

Kaže da za budućnost BiH ne postoji drugi put od implementacije Daytonskog sporazuma.

Dodao je da Dodik mora povući sve zakone u RS koji su udar na BiH i Daytonski sporazum jer je to put u destabilizaciju.

Što se tiče Izbornog zakona, mi ga imamo. Venecijanska komisija nije podržala HDZ-ov model, pročitajte dokumente i bit će vam jasno, poručio je Džaferović i dodao je da se ne smiju vršiti dodatne etničke podjele.

Željko Komšić je u drugoj rundi kazao da prihvaća različita viđenja po svim pitanjima, ali da je jasno da je laž nešto na što se mora reagirati.

Po aktualnom Ustavu ja ne predstavljam hrvatski narod, ja sam pripadnik tog naroda. Otkrit ću vam tajnu, ja sam Hrvat, poručio je Komšić na kraju.

(www.jabuka.tv)

48 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.