Komšić krio imenovanje stranog suca drugim članovima Predsjedništva

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra, 18. veljače a bit će to prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u medijskim istupima najavio je da predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama neće sudjelovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, prenosi Fena.

Tim zaključcima obvezani su predstavnici RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Dnevni red sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH na službenoj web stranici nije objavljen, ali kako mediji u Republici Srpskoj javljaju Dodik je najavio da će zatražiti raspravu o imenovanju novog stranog suca kojeg imenuje Europski sud za ljudska prava jer Dodik tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Inače, posljednja sjednica Predsjedništva BiH održana je 3. veljače prije nego je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se tiče pitanja državne imovine.

Dopis koji potvrđuje da Željko Komšić ranije prešutio prvi dopis predsjednika Europskog suda za ljudska prava

Iz Predsjedništva je također najavljeno da će po završetku sjednice medijima obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ranije izjavio da zaključci NSRS-a ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno djelovanje jer BiH funkcionira na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protuustavnih zaključaka NSRS-a.

Komšić prešutio imenovanje stranog suca

RTRS-u je potvrđeno u Uredu srpskog člana Predsjedništva da su tek u siječnju saznali za imenovanje Angelike Nusberger, ali ne od Komšića.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić prešutio je drugoj dvojici članova Predsjedništva da je u studenom dobio pismo od predsjednika Europskog suda za ljudska prava Linos-Aleksandre Sicilianosa u kojem se traži mišljenje Predsjedništva o imenovanju stranog suca u Ustavni sud BiH.

Kako nije bilo nikakvog prigovora od strane Predsjedništva, predsjednik Europskog suda za ljudska prava obavijestio je 29. siječnja predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića da je imenovao njemačkog suca Angeliku Nusberger.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.