Komšić i Džaferović glasali za pokretanje spora s Hrvatskom zbog Pelješkog mosta, Dodik se usprotivio

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH dvojica članova Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora s Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS zašto to nije dobro, kazao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

Zbog takvog poteza odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća te će se čekati odluka Narodne Skupštine Republike Srpske.

Dodik je kazao da je predlagao da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, a ne da se priča usmjerava na Pelješki most, poručio je on i dodao da bi zbog usvajanja takve odluke imali probleme s brojnim subjektima, s obzirom na to da je Hrvatska članica Europske unije.

Sada ukoliko dvije trećine NSRS-a izglasaju da je Dodikov potez vitalni nacionalni interes, Komšićev i Džaferovićev zahtjev pada.

Inače, BiH već godinama pokušava riješiti pitanje granice s Hrvatskom, ali bezuspješno. Usprkos protivljenju BiH, Hrvatska je nastavila graditi Pelješki most, koji BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more, piše Klix.ba.

Ovo je bio prvi put da Predsjedništvo pokreće jedan ovakav potez, poput pokretanja sudskog spora, ali je sada evidentno da ni to neće ići jednostavno.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Ja sam isto protiv Pelješkog mosta al sad je kasno. Bilo bi bolje vratit Neum u sastav Hrvatske države a sa Neumom naravno i ostatak BiH budući da Bosna kao i Hercegovina pripadaju Hrvatskoj državi po svim povijesnim činjenicama!

    29
    3
  • Kojo ludacki mentalitet i bolest. Oni ne grade nista a smeta im sto susjedi grade… Pa jesu li ovi normalni, tko da bi dobili hrvati novac iz E. Fonda da ovo sa papirima nije sve cisto. Ali eto Dzafirovic i Komsic moraju Bakirove zelje ispuniti…Je li ovo onaj hrv. clan presjednistva sto si ga birali hrvati i on njih prestavlja..Zamislite da oni imaju moc sto bi radili svima u okruzenju…Oni jos zive u devedesetim…

    14
  • Titu proglasiti genocidašom i zločincem i poništiti sve njegove odluke, time i odluku o izlasku BiH na more i vratiti ovaj teritorij matičnoj državi kojoj je i otet zločinačkim titinim dekretom. Isto učiniti i sa Zaljevom hrvatskih svetaca i “mirna Bosna”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.