Gnojivo iz vašeg vrta

Iz tog procesa recikliranja organskog biootpada dobiva se ekološki najprihvatljivije gnojivo – kompost koji sadrži važne hranjive tvari i potiče rast biljki, jača ih i štiti od raznih bolesti. Ovdje vam dajemo par preporuka koje možete iskoristiti pri izradi komposta.

Više aduta ide u prilog trudu u proizvodnji vlastitog ekološkog gnojiva: uštedit ćete si novac za kupnju gnojiva, ekološki riješiti biootpad iz kuhinje i vrta i u tlo ćete vratiti vrijedne hranjive supstance. A sve što trebate za proces kompostiranja je odabrati idealan položaj za kompositnu hrpu ili spremnik i nešto strpljenja. Pratite ove korake:

1. Pronađite dobro mjesto za odlaganje otpada koji će se kompostirati. Odaberite mjesto koje će biti zaštićeno od vjetra, jakog sunčevog svijetla i kiše. Znači otpad ne smije biti ni previše natopljen kišom, niti ispran, niti previše isušen. Najbolje je odabrati mjesto u vrtu ili blizu njega, budući da će većina organskog materijala dospjeti iz vrta i opet kao dobiveni kompost vratiti se u vrt. Ako pravite spremnike za kompostiranje neka budu direktno na tlu kako bi kišne gliste i ostali mikroorganizmi mogli slobodno dospjeti u kompost. Najbolje je odabrati polusjenovita mjesta u vrtu – toplina sunca će ubrzati proces razgradnje, međutim, puno sunca i topline mogu isušiti kompost. Tlo na koji se postavlja kompostna hrpa na otvorenom bi trebalo biti rahlo i dobro drenirano (očišćeno od korova), u suprotnom bi zadržavanje vode prouzročilo truljenje i neugodan miris komposta. Osim toga, tlo treba biti ravno kako bi kompost stajao stabilno. Na dno se postavlja nešto slame ili sijena (10 cm) te se zalijeva vodom.

Dva tjedna niskih cijena

2. U većim vrtovima kompost možete jednostavno slagati na hrpu, međutim, za manje vrtove prikladniji su spremnici za kompost. Najadekvatniji materijal za izradu spremnika je drvo ili plastika. Drvo je najbolji termoizolator dok je plastični spremnik lakše održavati i premještati. Plastična bačva koja vam više ne treba dobro će poslužiti za kompost. Trebalo bi joj ukloniti dno i sa strana napraviti dovoljno rupa kako bi kompost imao dovoljno zraka. Radi boljeg prozračivanja, kod ovakvog spremnika, biti će potrebno masu povremeno prevrtati tj. okretati. Ekološki najprihvatljiviji su spremnici koje možete napraviti od drvenih paleta bez dna. Ovakav spremnik za kompost tijekom zime će trebati pokrov, npr. od slame.

3. Ako imate dovoljno prostora u vrtu možete napraviti trodijelni komposter, tri drvena sanduka bez dna postavite jedno pored drugog i spojite nehrđajučim čavlima. U prvi sanduk se ostavlja biootpad iz kuhinje i vrta, kada se napuni, čeka se otprilike 7-10 dana, nakon čega se materijal prebacuje u drugi spremnik i promiješa. Ovdje se proces nastavlja narednih 10 dana, te se masa prebacuje u treći spremnik. U trećem se spremnik proces dobivanja komposta završava. Kada se treći spremnik isprazni on postaje prvi i u njega se stavlja svježi otpad i tako se proces nastavlja.

Komposter bez dna

4. Budite strpljivi, kompostiranje je proces. Ovisno o godišnjem dobu i vanjskim temperaturama proces kompostiranja može trajati šest do dvanaest mjeseci, to je vrijeme koje je potrebno da se od različitih vrsta otpada iz kuhinje i vrta stvori hranjivi humus. Ne smijete zaboraviti: Kompost treba, s vremena na vrijeme, promiješati i okopavati. To znači ako se količina kompostne hrpe reducirala za 1/3 posegnite za lopatom i prekopajte i promiješajte. To će pospješiti protok zraka i ubrzati proces kompostiranja. Zreli kompost možete prepoznati po mirisu koji miriše poput šumskog tla i gljiva. Dobar i gotov kompost nikada ne smrdi.

S vrtnom sječkalicom do najboljeg prirodnog gnojiva
Prije procesa kompostiranja potrebno je zeleni otpad iz vrta najprije usitniti. Na taj način se povećava površina za mikroorganizme i masa se brže razgrađuje. Naravno, uvijek možete računati na pravog pomagača kada je u pitanju usitnjavanje zelenog otpada iz vrta poput ostatak nakon rezidbe živice ili otpalih i posječenih grana i grančica koji također idu u kompost. Ponudu STIHL vrtnih sječkalica kojima ćete biti itekako zahvalni pogledajte ovdje. Odrade nam hrpu posla u vrtu, lako se rukuje s njima, pogotovo ako su u pitanju STIHL motorne sječkalice koje ne trebaju kablove i mogu se prenositi jer imaju točkiće razvijene upravo za lakši transport s jednog na drugo mjesto.


Sa STIHL vrtnom sječkalicom možete usitniti opalo lišće u jesen i ono će vam idealno poslužiti za zaštitu cvjetnih gredica od niskih temperatura i mraza.

 

(www.jabuka.tv)