Komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta na Groblju mira

Bleiburška tragedija zauvijek će ostati najveća rana u povijesti hrvatskog naroda.

U spomen svih nevinih žrtava koje su jugokomunisti mučki ubili tijekom svibnja 1945., kao i mjesecima i godinama nakon toga, u nedjelju je na Groblju mira na Bilima u 16:00 sati upriličena komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta, navodi se u priopćenju Groblja mira.

Na samom početku u 16:00 sati zazvonila su zvona s crkvice sv. Josipa u spomen na sve hrvatske žrtve jer je u to naznačeno vrijeme počelo ubijanje na Bleiburgu.

Komemoracija je započela uvodnom riječju voditeljice programa Marijane Tomašević i čitanjem ulomka iz jednog od brojnih svjedočanstava iz knjige “Od Širokog do Bleiburga i nazad”, autora Velimira Mabića, glavnog tajnika Odjela za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a.

Nakon toga slijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća prisutnih izaslanstava, himna hrvatskog naroda, a zatim molitva koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik za hercegovačke biskupije Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, uz nazočnost članova izaslanstava, općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća te vjernog Božjeg puka, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.