Kome najviše vjeruju Hrvati, Bošnjaci i Srbi?

Međunarodni republikanski institut (IRI), američka organizacija bliska republikancima, proveo je istraživanje o nizu pitanja unutar zemalja zapadnoga Balkana koje se još uvijek nalaze izvan europskih integracija, a odgovori su pokazali značajne razlike u međusobnim pogledima, ali i odnosu prema EU i NATO savezu.

Da se danas održava referendum o pristupanju u Europsku uniju, kako je u odgovorima navedeno, tu bi opciju podržalo 68 posto stanovnika Bosne i Hercegovine. Po ovome istraživanju, koje u nekim stvarima djelomično odstupa i od uvriježenih stereotipa, najveća je potpora među Bošnjacima, piše novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Velike razlike

Čak 89 posto njih podupire članstvo BiH u EU, a 75 posto Hrvata odmah bi svoj glas dalo na referendumu. Istodobno, tek 30 posto Srba glasovalo bi za pristupanje Europskoj uniji, a 39 posto njih bilo bi protiv. Ovaj broj, kao i potpora NATO-u, kod Srba značajno su pali nakon početka ruske agresije na Ukrajinu te odgovora Zapada, ali i sankcija kojima je izložen entitet Republika Srpska.

Na upit kakva treba biti vanjskopolitička orijentacija, istraživanje je pokazalo da točno polovina Hrvata smatra da mora biti isključivo prozapadna, za EU i NATO. No, to smatra tek dva posto Srba te 59 posto Bošnjaka. Za Hrvate, očekivano, najvažnija zemlja za BiH je Hrvatska, Srbe Srbija i Rusija, a Bošnjake Turska.

Najvećom prijetnjom Bošnjaci smatraju Srbiju, Hrvati Rusiju, a Srbi Sjedinjene Američke Države. Zanimljivi su odgovori o tome kojem političaru najviše vjeruju pripadnici triju naroda. Znakovito je kako čak 62 posto građana kaže – nijednome, no unutar srpskog korpusa to je uvjerljivo predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik, kojega podupire 15 posto anketiranih Srba. Slijedi banjolučki gradonačelnik Draško Stanivuković. Kod Hrvata prvi izbor je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, a kod Bošnjaka Željko Komšić, dok je iza njega Bakir Izetbegović.

Da zemlja ide u dobrome smjeru, za čak 10 posto je porastao pozitivan odgovor u odnosu na dvije godine prije te sada tako misli 21 posto, dok pak i dalje tri četvrtine misle suprotno. Iz IRI-ja su dostavili i opće ocjene o istraživanju na zapadnome Balkanu te zaključili kako se ova regija suočava sa značajnim izazovima koji zahtijevaju hitnu pozornost i strateške intervencije.

Uvidi iz IRI-jeve regionalne ankete bacaju svjetlo na složenu dinamiku koja oblikuje razvoj regije. Jasno je da i međunarodna zajednica i regionalne vlade moraju uložiti trajne napore kako bi se učinkovito suočile s ovim izazovima. Davanje prioriteta interesima građana, poticanje gospodarskog razvoja i jačanje demokratskih institucija mogu pokrenuti zapadni Balkan prema održivom miru, prosperitetu i integraciji u euroatlantsku zajednicu. Ističe se kako depresivna gospodarstva i visoka nezaposlenost potiču emigraciju mladih, što pogoršava demografske neravnoteže, dok iz regije iscrpljuje kvalificiranu radnu snagu, piše Večernji list.

Raste napetost

Zauzvrat to potiče nacionalne napetosti i političku nestabilnost, ometajući pomirenje i održivi mir. Najnovija regionalna anketa IRI-ja, kojom su anketirani građani diljem Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije od 2. veljače do 5. ožujka 2024., duboko zaranja u javno mišljenje o ovim pitanjima, pruža uvid u razmjere problema. Podaci proistječu iz obećavajućih znakova napretka i zabrinjavajućeg potencijala za nazadovanje.

Građani teže pristupanju Europskoj uniji, što traži reforme i potiče bliže usklađivanje sa zapadnim standardima i vrijednostima, potičući demokratizaciju i institucionalno jačanje. IRI-jevi podaci pokazuju ohrabrujuće znakove da je to upravo ono što većina građana želi. Na pitanje bi li podržali ulazak u EU da se referendum održi danas, snažna većina u pet od šest zemalja glasovala bi za pridruživanje bloku u rasponu od 68 posto u Sjevernoj Makedoniji i BiH do 92 posto u Albaniji. U Srbiji većina od 40% podržava ulazak u EU.

Ove brojke sugeriraju da mnogi diljem regije vide europsku integraciju i bliže veze sa Zapadom kao put prema većem prosperitetu. Anketa je također pokazala da većina u pet od šest ispitanih zemalja vjeruje da je ruski rat protiv Ukrajine potpuno ili donekle neopravdan.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Hrvat sam iz srca Z.Hercegovine ,s Kočerina, ali da virujem komunjari,UJDI-u i hoštapleru drugu titoisti,Kumrovečkoj školi,udarniku sa socijalističkih radnih akcija, daj bgt. ne serite i nekoga drugog vi zajebavajte.
    Ovako Vam misli 99,99% ljudi, Hrvata.
    Ali ako ste anketu proveli u njegovoj kući, sjedištu kriminalne stranke ADZa, ili recimo ako ste pitali Denisa Lasića ili u EP HZHB onda vam rezultat stoji.
    IŠŠŠŠ tamo.

  • Samo dragom Bogu,a ponekad i dragom Bogu zavapim i kazem Boze zasto si nas ostavio.Politicari su gori od mafije.Mafija ima kodeks,ne ubija kompletnu obitelj.A politicari unistavaju obitelj.Svi su politicari isti kako kod nas tako i u svijetu.Politicari (PARAZITI) punite i dalje Vase dzepove al dajte i normalnom covjeku da dostojanstveno zivi.Jer da nema normalnog covjeka,od koga bi vi uzimali.

  • E moj hrvatski narode uvijek si bio sluga necija i nekome,samo vi glasaj te za NATO,pa kad ste clanice onda ce nasa mladost ginuti za americke i zapadne ideale,nikada se necemo pameti dozvati,

  • Hrvati su od rata pa na ovamo imali jedino jednoga koji je u priliku bio razuman i pošten i realan čovjek bez hvalidbe i davanja nekih lažnih obećanja a partnere u politici je držao na odstojanju ne uvlačeći se nikome.Nigdje nisam pročitao šta bi sa njim pa nestade sa političke scene.Jedino što znam o njemu je da je uspješan i hrabar odvjetnik u borbi za ljudska prava a to je KREŠO ZUBAK.Bez uvrede al mu niko od ovih danas političara ni vode ne može dodati.To je čovjek koji nije sklon petljanju i muljaži kao ni kriminalnim radnjama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.