Kolumna: Besparica i degenek – što će nama prosvjeta

Posljednji tjedan u Županiji Zapadnohercegovačkoj nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola, u borbi za bolje uvjete rada i dostojniji život prosvjetara, održali su štrajk upozorenja, a u isto vrijeme iz doline Neretve stigla je vijest o sukobu ozlojeđenoga roditelja i nastavnika likovne kulture.

Uzimajući u obzir odnos naše sredine prema prosvjetnim djelatnicima, a naročito nastavnicima i profesorima “lijevih predmeta”, poput “Likovnoga”, kao i “čudake” koji djecu poučavaju te predmete, prizor sukoba nije mogao biti karikaturalniji.

Izvještaji u medijima nisu jedinstveni i vjerojatno velika većina čitatelja nije sigurna što se tu točno dogodilo ni tko je tu koga, ali ta faktografija nije ni bitna. Možda će policija utvrditi istinu. Međutim, ono što bi trebalo biti bitno je uočiti na što smo sveli ulogu obrazovanja i prosvjete. Očito dijete više nema pravo dobiti jedinicu jer mu se time gotovo izravno govori da nešto ne zna ili da nije uredno izvršilo zadaću koja mu je bila zadana. Uza sve to, neki tamo profesor – bez konzultacija s roditeljima – određuje kriterije kojima će vrjednovati rad učenika.

Ma stani malo – vjerojatno misli uzrujani otac toga djeteta – moj mali da ne zna? Na vrhuncu roditeljske brige za dobrobit, odgoj i budućnost svojega djeteta, otac brzo preko Messengera šalje poruku nesretnom nastavniku o razlozima zbog kojih je njegovo dijete dobilo negativnu ocjenu.

Jadni nastavnik, možda već spavajući i odmarajući se za sutrašnji dan ili uživajući sa svojim bližnjima ili što već, sasvim svejedno, poruku ne vraća. Što otac može više učiniti za svoje dijete nego rano ujutro pohitati u školu i vidjeti s nastavnikom otkud mu pravo da djetetu dadne ocjenu “nedovoljan”? I onda ide pokazivanje znanja, jer i sila i borilačke vještine ovdje prolaze pod znanje.

Tu ćemo prekinuti razmatranje ovoga slučaja jer poslije su valjda obojica otišla previjati rane, a slučaj sam po sebi nije ni pretjerano bitan, tek još jedan dokaz razina na kojima se nalazimo.

Dakle, ostaje samo pitanje: u doba poplave svakovrsnih, što mukotrpnijih, što skupljih diploma, koliko vrijedi znanje i smiju li prosvjetni djelatnici nekome reći da nešto ne zna?

Barem oni vrsniji i iskreniji u svojim pobudama, bez obzira na mizerna primanja i simbolične mirovine kojima ih se nagradi za djelovanje, živote ulažu i daju za opismenjavanje i odgoj mladih, za vjeru u neku bolju budućnost – koju bismo znanjem i ponašanjem trebali sami graditi – a zauzvrat dobivaju degenek i mrvice sa stola.

Eto, možda će se danas u jednoj crno-humornoj paraleli prosvjetari pronaći u stihovima kojima Ivan Mažuranić opisuje vapaje raje:

“Hljeba, hljeba, gospodaru!
Ne vidjesmo davno hljeba!”

Ne znam, iz škole se sjećam one “Povijest se ponavlja”, samo nitko nije govorio da me raja uči.

(www.jabuka.tv | Beat Čolak)


38 komentara

 • Prosvjetu treba platiti kao i ostale proračunske korisnike sa VSS .Šta očekivati od djece evo i roditelja kad ih županija kao poslodavac podcjenjuje sa plaćama kao daktilografa ili portira bravara na istom proračunu.I tu potpisanu i zarađenu plaću moraju štrajkom tražiti.

  • Zasto vi omalovazavate daktilografe, portire, bravare nije svak bio u mogucnosti zavrsiti fakultet. Prosvjetu treba platiti i to dobro platit, ali netreba nikoga omalovazavati

 • Žalosno je kad roditelji ulaze u učionice i uvode reda,a u obitelji gdje bi trebao biti roditeljski odgoj,djeca su prepuštena sama sebi ili ulici!

 • Kada bi se opisno ocjenjivali ovi oredmeti mozete zamisliti koje bi uvrede trpili ovi nastavnici jer i kad postoji 1 neki ucenici ne nose pribor i ne pojavljuju se na satu.ako dodju ne izvrsavaju zadane zadatke.kolika razina zaostalosti u razvoju odrasla civjeka obrazovanog mora biti da se ide tuc u skolu zbog jedinice umjesto da kaze sine drugi put radi sta se trazi id tebe i bit ce bolje.zasto netko mora imat sve pet ako nije za pet .necije dijete nema sanse propast prosvjetaru bi se svasta moglo dogoditi.zalosno

 • E vala kad ste spomenili te lijeve predmete,sramota nego sta je,da dijete kojemu idu bitni predmeti super,ima tricu likovno i dvicu tjelesno !Ma dajte molim vas,da mu to kvari prosjek ocjena,a osim toga zar su svi sportasi i umjetnici !?

 • Zasto politicari ne uvedu zakon po ucinku i placa?
  Neki nebi dobili ni minimalac jer ne rade ili dobiju placeno za neodradeno.
  Neka nezavisna lista ocjeni ucinak politicara i zalaganje od obecanog ,nebi bilo janjetine i luksuza.

 • Ima ovde puno patetike. Nažalost mnogi profesori nisu dostojni te titule. Duboka je to voda. Ovo je odraz društva u kojem živimo. A kad se red uvodi ja uvijek kažem da pođu od mojih. Uopće ih ne žalim, samo svima isto i po istom kriteriju. Djeca idu dokle im se dozvoli i uglavnom su slika roditelja.

 • MA jašta,jadni profe likovnog. Satrali se od učenja i od rada. Rade sat dva na dan i jedino što kući moraju pogledati neke radove na 30sekundi po radu i ocijeniti valja li ili ne valja. Ma nema ispod 2000 KM tim stručnjacima je kriminal dati… Sramota! Dati jedinicu nekome za crtež je bezobrazluk. I to je kao važna vještina znati crtati lijepo i pjevati lijepo,je li? Tko zna išta zna da je u nas previše predmeta i previše profesora.Može se komotno modernizirati i izbaciti pola predmeta da bi djeci školovanje privlačnije izgledalo a ne po 15-16 predmeta. Ovakav sustav obrazovanja je dobar jedino ako mislite zarađivati na kvizovima.

 • kad je netko dobar učenik onda je to zbog profesora,onda se hvale njima kako su ga baš oni podučavali,disciplinirali, kada je loš onda je to do đaka. Svatko tko je prošao naše škole zna se da su profesori velikom većinom neadekvatni,rade to jer ništa drugu u životu i ne znaju raditi. 3- 4 sata se izvrte po školi i onda pravac kući a čim im se dirne malo u novčanik to je onda praktički zločin nad našim intelektualcima. A ova priča im može proći samo na socijalističkom Balkanu. U nekim drugim zemljama po kriteriju znanja,radišnosti i pedagogije ne bi primirisali niti jednoj ustanovi. Eh,ali demagozi su to onda bi oni rekli da je drugačija država bili bi i oni drugačiji profesori. To im je svima najveća vještina,uvijek je netko iznad kriv. I to prenesu na učenike, najviše ih upiše ovakve društvene predmete, hrvatski,filozofiju,povijest,povijest umjetnosti,politologiju, itd. ne uče jezike,nisu angažirani,ništa ne pokreću i onda kukaju kako nema posla. NI 10% ih ne upiše neka produktivna zanimanja,neka koja će stvarati radna mjesta

 • Mislim da ste svi komentatori pogriješili ili neznate neke bitne stvari,u obrazovanju i odgoju djece se ne svodi na puko učenje,neki predmeti imaju ponekad sasvim drugu svrhu od samog značenja imena tog predmeta,npr.matematika nas uči točnosti i preciznosti u životu,hrvatski jezik normalnom govoru,slušanju,ponašanju ukratko manirima ponašanja,tjelesno vam određuje ili oživljava neku motoriku prirodnog pokreta,brzog razmišljanja itd,glazbeno vam usađuje raspoznavanje nekih melodijski osjetila kroz cijeli život,taktu,zanosu,elanu,uzletu itd,puno se isjetila probudi kroz predmet glazbenog itd.itd a da ostale predmete ne navodim koju svrhu imaju.čovjek je biće premalo znanja koje svakim danom u životu se školuje a da toga nismo ni svjesni,i da znate ovo vam pise roditelj bez škole koji je odgojio tri vrhunsko kvalitetna čovjeka,magistra i svih troje najbolji ucenici i studenti u svojoj generaciji.

  • Ma da bitno je da odgajamo gosoodu grofove sa širinom znanja a stručnosti ni za što. Spusti se na zemlju malo. Ne govorim da su svi profesori katastrofa ali ima ih većina letargičnih i nezainteresiranih za predmet. OK je glazbeno i likovno ali davati nekom dvojke i jedinice iz toga?! Ni slijep ni gluh ih ne bi dobio. Uostalom mislim da ih treba za izborne staviti ili izbaciti u korist više sati stranih jezika ili informatike. Ej pa glazbeno i likovno u svih osam razreda imamo a informatiku u 21.st. samo u orvom srednje?? I icjene ne pokazuju znanje. Znam momka koji je jedva matematiku prolazio i profesor mu rekao da bježi od toga a završio je računarstvo i radi ko programer sad. Jedan iz razreda mozda najgori đak bio a završio pravo u roku. Interesiralo ga to. Dok u školama se svaki profesor ponaša kao da je njegov predmet najvažniji. I tako sa 15 predmeta. A koliko boljih mladih čeka na ovakve poslove na birou dok ovi štrajkaju svakp malo i imaju rodbinu već na listi za posao?

 • Tonka nitko ne omalovažava daktilografa, bravara ali ako je taj daktilograf i bravar u javnom sektoru plaćen više nego profesor a plaćaju ih sa istog proračuna…..
  Po svemu su omalovaženi potplaćeni profesori a ne daktiolografi i bravari koji su zadovoljni svojom plaćom jer primaju više nego njihova stručna sprema treba primati plaću. O tome xse radi.

 • nebi se složila da je likovko ili tjelesno i td. ljevi ili nebitan predmet jer i ti profesori su studirali 5 godina a što se općenito tiče profesora nisu realni jer djecu ocjenjuju čiji su a ne koliko je naučio za tu ocjenu …prema tome profesori ako su nezadovoljni stanjem u prosvjeti nek idu kopat kanale ima netko tko bi radio….nisu baš etični

  • Nebitni nisu ali od tih nema baš neke perspektive. Ovaj sustav s ovim brojem predmeta i ovqkvim kadrom samo proizvodi poslušne,nekreativne panjeve što znaju samo grijati stolicu,bez vlastitog razmišljanja

 • “Svatko tko je prosao nase skole zna da su profesori neadekvatni, rade to jer nista drugo ne znaju raditi”. Ovaj citat je strasan. Ne znam tko i s kojim ciljem je autor komentara, ali nije slucajan.Kolumna je dobro napisana, ali vecini komentatora izgleda njena puruka namjerno nije jasna.

  .

  • Šta je netočno? Svaku profesiju treba poštovati tako i profesorsku. Ali kad pogledaš većinu kadra jasno je sve. imaju siguran posao koji je s obzirom na broj sati dobro plaćen. Uzmi u obzir slobodne vikende,3 tjedna zimskih,10 dana Uskrsa, 3 mjeseca ljeta. Radno vrijeme škole od 7.30 do 1.15 a nitko ne radi toliko. Većina odradi 2-3 školska sata na dan

 • KAKO UNIŠTITI CIVILIZACIJU
  Kada su Kinezi odlučili živjeti u miru, izgradili su Kineski zid. Mislili su da ga zbog njegove visine, dužine i čvrstine nitko neće prijeći. Tijekom prvih 100 godina postojanja Zida, Kinezi su napadnuti 3 puta. I svaki puta neprijateljske su snage podmitile čuvare Zida i bez ikakve ga muke prešle. Greška je bila u tome što su izgradili Zid, ali nisu izgradili karakter ljudi. Jedan je orijentalist to objasnio ovim riječima: Želite li uništiti jednu civilizaciju, na raspolaganju su vam tri načina:

  1. uništite obitelj
  2. uništite odgoj i obrazovanje
  3. obezvrijedite uzore
  Obitelj se uništava omalovažavanjem uloge majke, pa se žene počinju stidjeti zato što su majke ili što su kućanice!
  Umanjite vrijednost i poštovanje učitelja u društvu, tako da ih učenici preziru!
  Kako biste uklonili uzore, smanjite vrijednost učenih ljudi i nitko ih neće slušati i slijediti!
  Pa ti sada razmišljaj

 • Rec profesorima da kopaju kanale moze samo seljasta osoba koja je do rata grm kozi kidala i sad sisla u grad udajom za poslijeratnog uspjesnika sa koji je sad dika u nasem gradu a njoj sluskinja gace raducka po kuci a ona s kave na kavu pretresa politiku.a ono sto je netko rekao da neki profesori ocjenjuju prema tome ciji je tko ima malo istine jer neki sa nekoliko jedinica odjednom nauce i prodju ko i cace im sto odjednom postadose uglednici nasega maloga mista

 • Ne opravdam ovo nasilje, ali brate skolujuc cetvero djece u nasim skolama, cesto sam dolazio u napast napraviti isto. Nisu sva djeca ispravna, ali bome ni profesori nisu cvijece.

 • ima profesora koji dolaze djeci na nastavu pod utjecajem alkohola i na satovima ispunjavaju kladionicu e baš mi ih je žao a možete misliti koji su uzor našoj djeci

 • Boze blagoslovi roditelje da budu u pravom smislu rijeci roditelji …
  Blagoslovi nastavnike da budu u pravom smislu rijeci nastavnici ..
  A posebno te molim Boze blagoslovi djecu koja su totalno dezorijentirana i vodjena ne ostvarenim roditeljskim ambicijama pretvorena u nasilnike , nezadovoljne i isfrustirane clanove drustva koje je odavno zaboravilo rijeci POSTENJE ,MORAL,RAD ,DISCIPLINA ,UCENJE ….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.