Kolinda Vučiću poklonila knjigu “Nestali u Domovinskom ratu”

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak navečer završio je posjet Zagrebu. U Beograd je ponio knjigu “Nestali u Domovinskom ratu”, koju mu je poklonila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na čiji je poziv i došao.

U Hrvatskoj još 1945 obitelji traži svoje najmilije koji se vode kao nestali u Domovinskom ratu.

Nakon objavljenih priča u našem serijalu dvije žene su pronašle i dostojno pokopale svoje najmilije: Marija Raužan supruga Marijana, a Mira Nikl sina Vladu. Iz serijala je proizašla i knjiga “Nestali” autorica Romane Bilešić i Danijele Mikole, u kojoj je objedinjena sva bol i patnja koju ove nesretne obitelji godinama proživljavaju.

Njihove agonije, tugu i nemire može se svesti pod jednu rečenicu: Samo da nađu njihove kosti kako bismo ih barem mogli dostojno pokopati i zatvoriti to mučno poglavlje života. Uvjereni su kako rješenje leži u beogradskim arhivima, no srbijanski državnici ih već desetljećima ne žele otvoriti. Na promociji knjige lani u studenom bila je i hrvatska predsjednica.

Dok je projekt još bio u povojima, ona je bez zadrške i kalkulacije prihvatila pokroviteljstvo nad serijalom. “Nestali” su, kako doznajemo od njezinih bliskih suradnika, na listi prioriteta još otkad je preuzela mandat. I sam je Vučić nakon dolaska u Zagreb istaknuo da su nestali u Domovinskom ratu bili okosnica svih razgovora koje su proteklih godina vodili. Vučić je u Zagrebu ustvrdio kako će učiniti sve da se pitanja nestalih s obje strane riješe. Kao znak dobre volje donio je tri imena nestalih, a već sljedećeg tjedna u Beogradu će primiti hrvatske udruge nestalih.

Ako ijedna majka nađe svojega sina i može pustiti suzu na njegovu grobu, a nadam se da će tri obitelji naći svoj mir, ovaj je posjet bio vrijedan svih napada koje sam doživjela, rekla nam je jučer predsjednica Grabar Kitarović.

Iako se trebamo okrenuti budućnosti, problem nestalih u Domovinskom ratu vrlo je važan. Odgovori su i dalje u beogradskim arhivima. Zato, Vučiću, pažljivo čitaj knjigu i napokon otvori arhive. Zbog tih obitelji.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Kolinda i njena vanjska politika od početka su totalni promašaj….Što se sa njom dešava,tko joj vodi protokole,tko je savjetuje,pa ovo je strašno…Pismena i učena žena a ovoliko propusta i gafova…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.